گزارش اردوی علمی دانش پژوهان گروه تاریخ اسلام
مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) به استان یزد
دوم و سوم اردیبهشت 89
مقدمه:
سفرهای علمی و بازدید از اماکن و آثار تاریخی، از جمله راه های افزایش آگاهی و اطلاعات تاریخی دانش پژوهان عرصه تاریخ است. تعمیق این اطلاعات به دنبال مطالعه تطبیقی و مقایسه ای آثار تاریخی و اندوخته های پیشین حاصل می شود. مراکز علمی تاریخی به منطورتأمین این هدف بخشی از فعالیت های خود را معطوف به برگزاری سفرهای علمی کرده اند؛ از این رو گروه تاریخ مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، برنامه بازدید از اماکن وآثار تاریخی یزد را با توجه به سابقه تاریخی و ویژگی های تمدنی آن برای طلاب گروه تاریخ مجتمع تصویب و به اجرا در آورده است.
مراحل و چگونگی انجام سفر
1.ثبت نام
2. آغاز حرکت
مطابق برنامه زمان بندی شده، شروع حرکت ساعت 21 روز چهارشنبه اول اردیبهشت 1389 اعلان شد.اما حرکت با دو ساعت و نیم تأخیر رأس ساعت 30/22 انجام گردید.
3. ورود به یزد
گروه در ساعت 30/6 دقیقه صبح پنج شنبه وارد یزد و محل استقرار در دفتر شورای سیاست گذاری ائمه جمعه استان یزد شد. سرپرست نمایندگی جامعه المصطفی در استان یزد، که هماهنگی با میراث فرهنگی استان، تنظیم برنامه های اردو، اسکان و سایر هماهنگی های لازم را انجام داده بود، با خیرمقدم و توضیحات کوتاهی درباره استان یزد و ویژگی های تاریخی آن به تبیین مختصر برنامه ها پرداخت..
برنامه ها
1. برنامه های روز اول
– بازدید از مسجد جامع یزد به راهنمائی آقای نبوی کارشناس میراث فرهنگی استان یزد
– بازدید از کتاب خانه و موزه مرحوم وزیری با سخن رانی آقای انتظاری مسئول کتاب خانه و بیان چگونگی تأسیس آن به ویژه تلاش های مرحوم وزیری برای تکمیل وگسترش آن.
– بازدید از کنیسه یهودیان، با توضیحات آقای گوهریان متصدی کنیسه و از کلیمیان یزد.
– بازدید از حوزه علمیه مصلی، با توضیحات آقای شریفی مدیر قبلی مدرسه که به مدت 25 سال مدیر آن جا بوده و از نزدیک با آیت الله صدوقی(ره) در تأسیس مدرسه و پرورش طلاب هم کاری داشت. در این بازدید، دیدار با امام جمعه محترم یزد، فرزند آیت الله صدوقی هم صورت گرفت و ایشان نیز بیانات کوتاهی ایراد فرمودند.
– پیاده روی در بافت قدیمی یزد و بازدید از اماکنی مانند، سید پنهان، بقعه دوازده امام(قرن 4و 5هجری)، زندان اسکندر(قدمت 2500 ساله)، موزه مرکز اسناد و کتاب خانه ملی یزد، خانه لاری ها و موزه سکه.
– اقامه نماز جماعت ظهر و عصر، صرف ناهار و استراحت 2ساعته عصر به دلیل خستگی دانش پژوهان در باغ دولت آباد (باغ مشیر) همراه با توضیحات کارشناس جناب آقای نبوی.
– بازدید از آتش کده زرتشتیان همراه با توضیحات موبد درباره تاریخ آتش کده و برخی عقاید زرتشتیان.
– بازدید از پژوهشگاه مارکار( اختصاص به زرتشتیان) همراه با توضیحات راهنما و پاسخ به سؤالات دانش پژوهان.
– بازدید از مسجد جامع فهرج(قرن اول هجری)، اولین مسجد در ایران، واقع در بیست و شش کیلومتری یزد و اقامه نماز جماعت مغرب و عشا.
– صرف شام در رستوران سادات، بازگشت به محل استقرار.
2. برنامه های روز دوم
– بازدید از مسجد فُرط و قدمگاه امام رضا(ع) همراه با دعای ندبه و سخن رانی حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا مدرسی
– بازدید از بازار قدیمی یزد، میدان خان، مسجد ملا اسماعیل که نماز جمعه شهر یزد در این مسجد برگزار می-شود و محل شهادت آیت الله صدوقی(ره) نیز می باشد.
– بازدید از مدرسه علمیه خان، مدرسه مصلی، مسجد حظیره و قرائت فاتحه بر سر مزار آیت الله صدوقی(ره).
– ورود به مصلی میبد رأس ساعت 13 و شرکت در نمازجمعه میبد به امامت حضرت آیت الله اعرافی.
– صرف ناهار در بیت مرحوم آیت الله اعرافی(ره) و دیدار و گفت وگوی صمیمی ریاست محترم جامعه المصطفی العالمیه با اساتید و دانش پژوهان.
– بازدید از آثار تاریخی میبد، نارین قلعه( دوره مادها)، کاروان سرای عباسی، چاپارخانه، موزه زیلو، یخچال خشتی و قلعه کبوتر(دوره صفویه). بازدید از کارگاه سفال و تحویل گرفتن هدایای ریاست محترم جامعه المصطفی العالمیه(بشقاب سفالین منقش به آیات، ادعیه و زیارات و مبلغی وجه نقد برای شرکت کنندگان در اردو).
– حرکت به سمت قم، ساعت 18 و توقف کوتاه در اردکان . ورود به قم ساعت 30/1 دقیقه
نکات قوت و پیشنهادات
1. نکات قوت
– حضور اساتید محترم گروه به ویژه دکتر الله اکبری و استاد باقری بیدهندی که نزد دانش پژوهان احترام خاصی داشتند.
– تنظیم برنامه ای مدون و کامل همراه با اعلان زمان بندی اجرای آن توسط جناب آقای ملک ثابت
– ایجاد فضای کاملا صمیمی میان طلاب و اساتید و مسئولین اردو که رعایت نظم دانش پژوهان و هماهنگی آنها با برگزارکنندگان اردو را به همراه داشت.
– برنامه های تربیتی درکنار برنامه های علمی مانند دعای ندبه در مسجد فرط، یا سخنرانی با محور تربیتی و اخلاقی استاد باقری بیدهندی، و ارائه نکات آموزنده تربیتی و اخلاقی با نگاه کاربرد درخانواده توسط استاد الله اکبری.
– انتخاب زمان مناسب برای برگزاری اردو، اگر در تابستان بود باتوجه به گرمای هوا مشکلات زیاد بود.
– تلاش های بی شائبه و مخلصانه جناب آقای رسولیان که همه دانش پژوهان و اساتید گروه به این موضوع اذعان داشته اند..
2. نکات ضعف
– مدت زمان کم اردو همراه با حجم زیاد برنامه ها در دو روز که خستگی دانش پژوهان را به همراه داشت.
3. پیشنهادها
– رایزنی برای حضور اساتید با تجربه و مورد علاقه طلاب در اردوها، تا ضمن شرائط عالی برای نظم طلاب زمینه بهره مندی هرچه بیشتر طلاب از تجربیات علمی و زندگی آنان فراهم گردد.
سیدقاسم رزاقی موسوی
دبیر تربیتی گروه تاریخ اسلام