در راستای اجرای طرح بازدید علمی دانشپژوهان گروه تاریخ اسلام (مدرسه عالی فقه و معارف اسلامی) از مراکز تحقیقاتی و شخصیتهای تأثیرگذار فرهنگی که با مشورت دانشپژوهان و اساتید گروه تاریخ انجام شد، اولین جلسه از این سلسله جلسات با دیدار از مرکز احیاء آثار علمای برّ صغیر (شبهقاره) با مدیریت حجه الاسلام طاهر عباس از طلاب پاکستانی جامعه المصطفی صورت گرفت.
اطلاعرسانی به عموم طلاب گروه (اعم از سطح3، کارشناسی ارشد، دکتری و فارغالتحصیلان) در دو نوبت انجام گرفت.
بازدید طبق برنامه، رأس ساعت 11 آغاز و با توجه به جذابیت و کارآمد بودن مسائل مطرحشده، این جلسه تا اذان ظهر به طول انجامید .
ابتدا با راهنمایی حجه الاسلام طاهر عباس، دوستان از دو کتابخانه بازدید کردند که در عین کوچک بودن، حاوی منابع غنی و ارزشمندی بود؛ یکی از کتابخانهها به زبان اردو و دیگری کتاب-هایی به زبان عربی و فارسی را در خود جای داده است. اغلب کتابهای جمعآوریشده از کتاب-های دستاول در خصوص نقدهای وارده به شیعه و ائمه علیهمالسلام و همینطور ردیههایی که از طرف علمای شیعه شبهقاره در جواب آنها نوشتهشده بود که بعضی از آنها هنوز به چاپ نرسیده است.
طبقه فوقانی این مرکز نیز بخش مدیریت و محل نگهداری کتب مرجع است.
جناب آقای طاهر عباس در خصوص کیفیت جمعآوری کتب توضیحاتی دادند که با مشقت بسیار جمعآوری، ترمیم و سپس تجدید چاپ میشوند.
برخی طلاب چنین نظر داشتند که با توجه به هدف و رسالت جامعه المصطفی (ص) میتوان از قابلیت این آثار که بعضاً خود علمای شیعه از آن بیبهره و حتی از وجود آن بیخبر هستند استفاده کرد؛ بهعنوان نمونه میتوان ترجمه این آثار را (بهعنوان تحقیق، پژوهش و یا طرح پایاننامه) در دستور کار قرارداد.
حجه الاسلام طاهر عباس سپس به معرفی علمای بزرگ شبهقاره پرداخت که از تعداد زیادی از آنها در طول سفرهای متعدد، دستخط، تصویر و اطلاعاتی جمعآوریشده است و به این مطلب نیز اشاره شد که حجم بالایی از کتب خطی که در کشورهای شبهقاره وجود دارد به علت بیاطلاعی مردم و نیز احساس مسئولیت نداشتن مسئولان محو و نابود میشوند.
در این دیدار کتابهای زیادی به دوستان معرفی شد که به اذعان خودشان آنها را رؤیت نکرده و حتی اسم آنها را نیز نشنیده بودند؛ لذا با توجه به نظرسنجی که از دوستان شرکتکننده به عمل آمد اکثر دوستان ابراز خوشحالی کرده و خواستار آن بودند که دیدار از سایر مراکز علمی نیز در دستور کارگروه قرار گیرد.
در آخر، بازدیدکنندگان با پذیرایی که از طرف خود مرکز تدارک دیدهشده بود پذیرایی شده و جلسه به اتمام رسید.
مناسب است دانشپژوهان گروههای دیگر نیز از این مرکز علمی که توسط یکی از دانشآموختگان المصطفی با کمترین امکانات مادی راهاندازی شده و آثار و برکات فراوانی داشته بازدید کرده و باقابلیتهای موجود آشنا شوند.
آشنایی اجمالی با برنامههای مرکز احیاء آثار اسلامی برّ صغیر
در شبهقاره نزدیک به 5000 اهلقلم و بیش از 40000 تألیفات گرانبها وجود دارند ولی در بازار علم و کتابخانههای عمومی و خصوصی از این کتب فقط تعداد انگشتشماری یافت میشوند. یعنی در شبهقاره بالخصوص و در دیگر کشورها بالعموم هیچ کتابخانهای وجود ندارد که دارنده حداقل 20 درصد از این تألیفات و نشاندهنده مؤلفین آنها باشد؛ مانند:
1) شهید ثالث قاضی نورالله شوشتری(1019هجری)
2) شهید رابع میرزا محمد کامل دهلوی(1235هجری)که ایشان دارای بالغ بر هفتاد جلد کتاب از جمله 12 جلد کتاب «نزهه اثناعشریه» در جواب کتاب «تحفه الاثنا عشریه» که موجب شهادت آن جناب شد تألیف کردهاند.
3) آیتاللهالعظمی سید دلدار علی غفران مآب (1166- 1235 هجری)
4) آیتاللهالعظمی سید مفتی محمدقلی خان صاحب «تشیید المطاعن» (م 1260 هجری)
5) مفسر بزرگ آیتاللهالعظمی سید ابوالقاسم حائری قمی لاهوری(م1324 هجری)
6) نابغه زمان آیتاللهالعظمی مفتی سید محمد عباس موسوی جزائری(م 1306 هجری)
7) علامه سبحان علیخان (م1264 هجری)
8) فخرالحکماء علامه سید علی اظهر نقوی کهجوی (1861-1933هجری)
9) دانشمندان شیعیان کشمیر نیز به گفته صاحب دانشنامه شیعیان کشمیر 3000 کتاب تألیف کردهاند که فقط 3 درصد از این گوهرهای گرانبها موجود است.
متأسفانه به خاطر عدم توجه، اندکاندک این آثار گرانبها به فراموشی سپردهشدهاند و حتی در مجامع و محافل علمی هم از آنها نامی برده نمیشود. ازاینرو جهت دفاع از کیان تشیع در برابر هجمه گسترده وهابیت و برای حفظ و احیاء آثار دانشمندان شیعه شبهقاره مرکزی را بانام «مرکز احیاء آثار برّ صغیر (شبهقاره)» راهاندازی شده است.
این مرکز فعالیتهای خود را در 20 جمادیالثانی 1431 مصادف با ولادت حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها) با حضور حضرات آیات سید محمدرضا حسینی جلالی و سید احمد حسینی اشکوری و دیگر علماء اعلام دامت برکاتهم رسماً آغاز کرد.
اهداف:
1. احیاء میراث علمی: این مهم به چند صورت انجام میپذیرد:
أ) نشر مهمترین کتب که به دفاع از مذهب اهلبیت علیهمالسلام تحریر شدهاند و همینطور نشر موسوعه های بعضی از اعلام شیعیان شبهقاره
ب) لوح فشرده
ج) عکس کتب
د) تشکیل کتابخانه تخصصی شیعی
2. فهرستنویسی : معرفی توصیفی کتب شیعی مخطوطات و مطبوعات
3. تراجم نویسی:
أ) جمع نگاری (ذکر اکابر شیعه)
ب) تکنگاری (تألیف کتب مستقل در رابطه با اعلام شیعه)
4. تدوین دائره المعارف شیعی شبهقاره
5. ترجمه کتب: ترجمه کتب از عربی و فارسی به اردو و از اردو به فارسی و عربی و زبانهای دیگر
6. برگزاری نشستها و همایشهایی با محوریت آشنایی باشخصیتهای بزرگ
7. تربیت محققین و مبلغین
8. انتشار مجله بهعنوان میراث برّ صغیر(شبهقاره) هر شش ماه یکبار
9. فعالیت در فضای مجازی
10. احیاء قبور شخصیتهای بزرگ و مدافعان مذهب اهلبیت (ع)
11. همکاری با کتابخانهها و مؤسسات
اقدامات و فعالیتهای صورت گرفته:
1. سفرهای تحقیقاتی به پاکستان و هند برای خرید منابع مذکور و عکسبرداری کتب ارزشمند و نادر شیعه
2. عکسبرداری بیش از 200 عنوان کتاب خطی و 2500 عنوان کتاب شیعی چاپ سنگی نادر و کمیاب از روز تأسیس 20 جمادیالثانی 1431 ه.ق تا 8 جمادیالثانی1433 ه.ق در موضوعات مختلف (کلام، تراجم، تاریخ، مقتل، سیره، تفسیر و ….)
3. چاپ دانشنامه علمای کشمیر (این کتاب به زبان اردو است و در کراچی پاکستان به چاپ رسید است).
4. سه عدد مجله علمی و فرهنگی به نام میراث بر صغیر
أ) مجله میراث بر صغیر (ویژهنامه سیدالعلماء سید علینقی نقن)
ب) مجله میراث بر صغیر (ویژهنامه محرمالحرام)
ج) مجله میراث بر صغیر (ویژهنامه حائرین سید ابوالقاسم حائری و سید علی حائری)
د) از 1431ه.ق تا 1433 ه.ق 50 عنوان کتاب با موضوعات تراجم و کلام آماده چاپ هستند.