بررسی تاثیر دانشهای مختلف بر یکدیگر از مباحث مهم فلسفه علوم است. ازاینرو. یکی مسائل مهم در سیرهپژوهی بررسی دانشهای تاثیرگذار بر دانش سیره و نیز یکی از دانشهای تاثیرگذار بر سیره پژوهی علم کلام است.
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش دانش کلام در تاریخ و سیره پژوهی معصومان (علیهم السلام) انجام شد. ازآنجا که همه معارف کلامی تاثیر درخوری در تاریخ و سیره پژوهی ندارند. در پژوهش حاضر براساس روش توصیفی-تحلیلی و باتکیه بر شواهد تاریخی، سنن الهی. عصمت علم لدنی, قدرت خرق عادت, اعجازفآن و واقعنمایی سخنان معصومان (علیهم السلام). شش معرفت کلامی پرتاثیر بر تاریخ و سیرهپژوهی شناسایی و سپس نقش هریک در حوزه تاریخ نقلی و تحلیلی، سیرهپژوهی و فلسفه نظری تاریخ تبیین شد.
نتایج نشان داد که باورهای کلامی ششگانه فوق به ترتیب موجب شناخت عناصر مهم دخیل در تحلیل تحولات کلان تاریخ, اجتناب از انتساب اخبار یا تحلیلهای ناسازگار با عصمت و دال بر دنائت و پستی به پیامبران و اهلبیت (علیهم السلام) عدم انکار گزارههای دال بر غیبگویی معصومان: لا و اولیای الهی، باورپذیری اخبار معتبر دال بر تحقق خوارق عادات توسط آنها و توجه به قرّن و احادیث معصومان (علیهم السلام) بهمثابه دو منبع واقع نمایی تاریخ میشود.
برای مشاهده متن کامل مقاله فایل را دانلود نمایید.