مسئلۀ پیشرفت و تعالی جوامع اسلامی، در شمار مهمترین مسائل جهان اسلام است که اندیشمندان و متفکران مسلمان و غیر مسلمان دربارۀ آن سخن گفتهاند. علامه محمدتقی مصباح یزدی نیز به عنوان یک فیلسوف و اسلامشناس، با رویکرد فلسفی و دینی در این باره مطالب فراوانی مطرح کرده است.
هدف: در این تحقیق، موانع پیشرفت جوامع اسلامی از منظر ایشان مطالعه شده است. روش: روش پژوهش در این تحقیق، توصیفی- تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانهای و مراجعه به مکتوبات و بیانات علامه مصباح تنظیم شده است.
یافتهها و نتایج: او موانع پیشرفت جوامع اسلامی را در چهار ساحت فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مورد توجه قرار داده است که مهمترین آنها عبارتند از: عدم شناخت اسلام، سلطۀ فرهنگی بیگانگان، ضعف باورهای دینی، سطحینگری و ظاهرگرایی، خودباختگی و تقلید کورکورانه، در ساحت فرهنگی؛ حاکمیت رهبران ناصالح، سلطۀ کفار و بیگانگان و تفکر جدایی دین از سیاست، در ساحت سیاسی؛ تعصبات نابجای مذهبی و قومی و نژادی، تفرقه و کشمکشهای اجتماعی و شکلگیری هویتهای جدید بر اساس ارزشهای غیر اسلامی، در ساحت اجتماعی و اسراف و تبذیر، رباخواری و دنیاطلبی و اشرافیگری خواص در ساحت موانع اقتصادی.
برای مشاهده متن کامل مقاله فایل را دانلود نمایید.