واژه جهاد کبیر در آیه {فَلا تُطِعِ الکافِرینَ وَ جاهِدهُم بِهِ جِهاداً کَبیراً}؛ (فرقان: 52) ذکر شده است و به ویژگیهایی از جمله: تلاش حد اکثری و استفاده از همه امکانات، توجه به گستردگی مکان، زمان و مخاطب و استمرار و خستگیناپذیری اشاره دارد.
مسئله پژوهش حاضر این است: از آنجا که جهاد کبیر، غیرنظامی است، آیا موسم و مراسم حج میتواند زمینه، ظرفیت و آوردگاه مناسبی برای انجام این جهاد بر پایه آموزههای قرآن کریم و مجموعهای از اقدامات در برابر خواستههای دشمنان به شمار رود؟ در حقیقت این تحقیق به دنبال نقاطی از مناسک حج است که حاجیان و جامعه اسلامی با رعایت آنها میتوانند به فرمان جهاد کبیر با رویکرد مخالفت با دشمنان جامه عمل بپوشانند؛ زیرا صِرف انجام مناسک حج بدون توجه به اهداف شیاطین و دشمنان، جامعه اسلامی را به اهداف حج ابراهیمی و محمدی (صلی الله علیه و آله) نمیرساند و لازم است این مهم در مسیر رسیدن به جامعه توحیدی انجام پذیرد؛ جهاد کبیر نیز در این مسیر یاریکننده خواهد بود.
در همین راستا در این پژوهش ضمن بر شمردن آرزوهای قلبی دشمنان، بر اساس آموزههای قرآن کریم به ظرفیتهای موجود در موسم و مراسم حج میپردازیم و یافتههای جدید را در قالب دو دسته از راهکارهای اختصاصی و عمومی در حج که زمینهساز جهاد کبیر است، بیان میکنیم. در این تحقیق برای رسیدن به مطلوب از روش تحقیق موضوعی درونقرآنی، با استفاده از منابع کتابخانهای استفاده شده است.
برای مشاهده متن کامل مقاله فایل را دانلود نمایید.