این کتاب مجموعۀ چهارده مقاله درتاریخ علم است که در یک بازۀ زمانی تقریبا پنجاه ساله به نگارش درآمده است.
تاریخ علم، رشته و شاخه ای از تاریخ است که به بررسی چند و چون تغییر درک انسان از دانش و علم و فناوری در درازای هزاره ها می پردازد؛ و اینکه چگونه این درک، دستیابی به پیشرفت علمی نوین را برای ما ممکن ساخته است.از جمله زمینه های پژوهش دراین رشته را می توان به تأثیرات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بر علم و دانش و فناوری اشاره کرد.
این کتاب مجموعۀ چهارده مقاله درتاریخ علم است که در یک بازۀ زمانی تقریبا پنجاه ساله به نگارش درآمده است. موضوع مقالات این مجموعه مباحثی است که شامل کلیات تاریخ علم و تاریخ علم به طور کلی و تاریخ علوم یونانی از قبیل طب، نجوم و نیز علم در دورۀ اسلامی و درایران و نجوم کوپرنیکی می شود. در این مجموعه، مقاله هایی مفصل وجود دارد که اختصاصا برای درج در این کتاب تألیف شده اند ونیز مقاله هایی که قبلا به نگارش درآمده بوده ولی منتشر نشده بوده اند که برای نخستین بار اینجا منتشر می شوند.
نکتۀ قابل توجه این است که مقالات این مجموعه نه آن اندازه تخصصی است که تنها برای گروه محدود متخصصان تاریخ علم سودمند و قابل فهم باشند و نه آن اندازه عمومی است که به کار همگان بیاید و یا جنبۀ تبلیغی و تشویقی داشته باشد، بلکه مقالاتی هستند که می توانند چشم اندازی گسترده از تاریخ علم را برای همۀ تحصیل کرده ها، به ویژه دانشجویان حوزۀ تاریخ علم و علاقمندان به این رشته، ترسیم کنند.
به این ترتیب این مقالات برای متخصصان تاریخ علم «عمومی» و برای دیگران «تخصصی» محسوب می شود. بدین معنی که در آن ها گره ناگشوده ای از تاریخ علم گشوده نشده و کشفی تازه به دست داده نشده که متخصصان و اهل فن بدان نرسیده باشند، اما از جنس کتاب هایی هم که برای آگاهی و تشویق عموم مردم نگاشته می شود نیست. بلکه حاوی اطلاعات و معلوماتی است که دون سطح علمی متخصصان و فوق سطح علمی غیر متخصصان است و مخصوصا می تواند در آغاز راه تحصیل برای دانشجویان رشتۀ تاریخ علم مفید باشد و علاوه بر آن ها، برای محصلین و اساتید سایر رشته ها نیز که این درس را می خوانند نیز سودمند خواهد بود.