مجتمع آموزش عالی تاریخ سیره و تمدن اسلامی
جستجو
Close this search box.
سیره نبوی در دولت اسلامی داعش

 

نظر به ناآرامی‌ها و آشوب متاثر از حوادث سال‌های اخیر به ویژه در منطقه خاورمیانه، پژوهشگران بسیای در صدد برآمدند تا از زوایای مختلف، جریان موسوم به دولت اسلامی را مورد مداقه قرار دهند.

 

طرح پیشگویی‌های آخرالزمانی، ادعای بازگشت به سیره و سنت پیامبر و خلف صالح ایشان، لزوم مقابله با بدعت‌ها، کفر و الحاد با استدلال به آیات، احادیث و روایات، در ادوار مختلف تاریخ به مراتب ابزاری جهت تکفیر و تفکیک حق و باطل از نگاه احزاب و گروه‌های متعدد بوده است. این عوامل انگیزشی، عموما برخاسته از باور به ظواهر آیات، همراه با گزینش روایات و راویان مورد وثوق برخی از نحله‌های اسلامی یا منسوب به اسلام، موجبات شورش علیه طاغوت زمان، جهاد با مرتدین و مشرکین به بهانه هدایت یا ریشه کرن کردن آنان و در نهایت تاسیس حکومت و خلافت اسلامی را فراهم نموده است.

نظر به ناآرامی‌ها و آشوب متاثر از حوادث سال‌های اخیر به ویژه در منطقه خاورمیانه، پژوهشگران بسیای در صدد برآمدند تا از زوایای مختلف، جریان موسوم به دولت اسلامی را مورد مداقه قرار داده، علل و عوامل مؤثر در پدیدار شدن کلیت این جریان، بینش و کنش عاملان آن، همچنین نحوه تقابل با آنها را از مجموع یافته‌های خویش استنتاج کرده و راهکارهایی ارائه دهند. به موجب این اصل، لیکن با محوریت استنادات و ارجاعات مکرر صاحب‌نظان این مجموعه به آیات و روایات تاریخ، از صد اسلام تا دوره‌های پسین، و بهره‌گیری از این ابزار به منظور توجیه و مشروعیت بخشی به افکار و افعال برآمده از آن، خاصه پس از اعلان احیاء «خلافت بر منهج نبوی» نگاشته پیش رو با عنوان «بازنمایی تاریخ اسلام از دیدگاه دولت اسلامی، مطالعه مورد دو نشریه دابق و رومیه» قصد دارد با استعانت از روش توصیفی و از ارکان آن مطالعه موردی، دو نشریه انگلیسی زبان دابق و رومیه را واکاوی و مستندات تاریخی لازم را جمع‌آوری کند.

از این درگاه به پرسش بنیادین این پژوهش یعنی عمده تمرکز عاملان دولت اسلامی در دوره‌های فراز و فرود، از اولین شماره دابق تا آخرین شماره رومیه، بر کدامین حوادث و ادوار تاریخی استوار بوده است؟ پاسخ داده خواهد شد.

حاصل آن که: هم‌زمان با تغییر در شیوه نظامی، تمرکز و تاکید کنش‌گران این گروه در گزینش روایات تاریخی به لحاظ موضوع و مقطع، به منظور بازنمایی تاریخ اسلام و موجّه و محق نمودن اقدامات خویش، خلیفه منتخب ضرورت بیعت و هجر به دار الاسلام، تعیین مرز ایمان و کفر، لزوم جهاد با مرتدّین و کفا، همچنین نحوه اداره دولت به ویژه شیوه اجرای حدود در اوج قدرت، تا غلبه احزاب و فرا رسید دوره‌های ضعف متغیر بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *