از نگاه تاریخی خيمهگاه امام حسین (علیه السلام) چگونه تبیین می شود؟
سخن تاریخ:
1- خيمهگاه (به عربي: المُخَيَّم) از زيارتگاههاي شيعيان در کربلا است که در محل برپايي خميههاي امام حسين (علیه السلام) و يارانش در واقعه عاشورا بنا شده است. بناي نخستين آن به قرن دهم قمري برميگردد.
2- ترتيب و چگونگي چينش خيمهها
در واقعه کربلا آرايش خيمههاي امام حسين (علیه السلام) حالت نعل اسبي داشت تا حفاظت بيشتري داشته باشد. در پشت اين خيمهها خندق حفر شده بود تا از آن سمت، مورد تهاجم قرار نگيرند. اولين خيمهاي که نصب شده خيمه امام حسين (علیه السلام) بود. اين خيمه محل جلسات و بزرگترين خيمه بود.
خيمههاي بانوان را در غرب خيمه امام (علیه السلام) برپا کردند. اما خيمه حضرت زينب را پشت خيمه امام حسين (علیه السلام) نصب كردند و خيمه بنيهاشم اطراف خيمه زنان و کودکان و همگي در پشت خيمه امام حسين (علیه السلام) قرار داشت. خيمههاي ياران در قسمت شرقي و در کنار خيمههاي بنيهاشم نصب شد، به طوري که تمامي خيمهها چون نيم دايرهاي بود و در نقطه محور و مرکز آن، خيمه امام حسين (علیه السلام) قرار داشت.
3- تعداد خيمهها
بنابر پژوهشي، تعداد خيمههاي کاروان امام حسين (علیه السلام) حدود 80 عدد و فاصله ميان هر کدام در حدود دو متر و محيطي که در آن قرار گرفته بودند، يک صد و هشتاد متر بوده است.
4- غارت کردن و آتش زدن خيمهها
پس از شهادت امام حسين (علیه السلام)، سپاه دشمن به خيمهها هجوم آورد و اسب، شتر، اثاث، جامهها و زينتهاي زنان را به غارت برد. آنان در اين کار بر يکديگر سبقت گرفتند. عمر سعد دستور داد زنان حرم را در چادري جمع کنند و تعدادي را بر محافظت آنان گماشت. بر اساس گزارشهاي تاريخي، همه خيمهها به آتش کشيده شد و خيمهاي که امام زين العابدين و زنان حرم را در آن جمع کرده بودند به عنوان آخرين خيمه توسط سپاه عمر سعد به آتش کشيده شد. روايتي از امام رضا (علیه السلام)) نيز وجود دارد که در مورد خيمهها فرمودند: «وأُضْرِمَتْ في مَضارِبِنا النّار» (ترجمه: خيمههاي ما را به آتش کشيدند.