مگر قبل از اسلام ازدواج نبود که گفته میشود ازدواج سنت رسول خداست؟
سخن تاریخ: پیامبر اسلام(ص) در گفتارهای مختلفی ازدواج را سنت خود معرفی کرده است. این جمله تأکید بر اهمیت ازدواج در اسلام و از سویی نفی رهبانیت و گرایشات صوفیانه است که ازدواج را مانع کمال میدانند. آن حضرت به جهت مبارزه با رهبانیت و اندیشههای رهبانی که ممکن بود در شیوه زندگی مسلمانان تأثیر داشته باشد و برخی از مسلمانان به این سبک زندگی گرایش پیدا کنند، این مطلب را اعلام کرد و ازدواج را جزء سنتهای خود معرفی نمود تا مسلمانان به انحراف کشیده نشوند.
احادیث پیامبر در مورد ازدواج
پیامبر(ص) فرمود: «النِّکاحُ سُنَّتِی فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِی فَلَیْسَ مِنِّی».[۱] ازدواج سنت من است و هر کس از سنت من رویگردان شود، از من نیست.
«تَنَاکحُوا تَنَاسَلُوا تَکثُرُوا فَإِنِّی أُبَاهِی بِکمُ الْأُمَمَ یَوْمَ الْقِیَامَه وَ لَوْ بِالسِّقْطِ».[۲] ازدواج کنید و باعث ازدیاد و تداوم نسل شوید، من به تعداد شما در روز قیامت بر سایر امم افتخار میکنم.
«ما بنی فی الاسلام بناء احبّ الی اللَّه عزّ و جلّ و اعزّ من التّزویج» در اسلام هیچ بنایی در نزد خداوند محبوب تر از ازدواج نیست. در روایتی دیگر از آن حضرت آمده است: «من احبّ فطرتی فلیتسنّ بسنّتی و من سنّتی النّکاح؛ کسی که به فطرت من علاقه دارد، البته باید از سنت من پیروی کند و در راه من قدم بردارد و یکی از سنن من ازدواج است».[۳]
«ای گروه جوانان هر یک از شما که قدرت ازدواج دارد، حتماً اقدام نماید، چه این خود بهترین وسیله است که چشم را از نگاههای آلوده و خیانت آمیز و عورت را از بی عفتی و گناه محافظت مینماید».[۴]
امام علی(ع) اشاره دارد: «لم یکن احد من اصحاب الرّسول(ص) یتزوّج الّا قال رسول الله(ص) کمل دینه». هیچکس از صحابه ازدواج نمیکرد مگر این که رسول خدا(ص) در مورد او میفرمود: دینش کامل شد.
امام صادق(ع) نیز از رسول خدا(ص) نقل کرده است: «من تزوّج احرز نصف دینه».[۵] هر کس ازدواج کند، نصف دینش را به دست آورده است.
منابع
1- الحدیث، مرتضی فرید، ج۱، ص۱۷۶و۱۷۶؛ الحکم الزاهره، ترجمه انصاری، ص۴۲۹.
2- الحدیث، مرتضی فرید، ج۱، ص۱۷۶و۱۷۶
3- الحدیث، مرتضی فرید، ج۱، ص۱۷۴.
4- الحدیث، مرتضی فرید، ج۲، ص۱۵۵.
5- الحدیث، مرتضی فرید،ج۱، ص۱۷۵.