مجتمع آموزش عالی تاریخ سیره و تمدن اسلامی
جستجو
Close this search box.

آیت الله امینی- امام جمعه قم- در دیدار و گفتگوی با دست اندرکاران شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه)، با اشاره به نحوه تبلیغ تشیع، تاکید کرد: ما بسیار اشتباه می‌کنیم و تصور می‌کنیم که با گفتن معجزه و امثالهم می توانیم شیعه درست کنیم، در صورتی که اگر اخلاقی که پیامبر (ص) و دیگر ائمه (ع) داشتند را عرضه کنیم، قطعا اثرگذارتر خواهد بود.

ایشان در ادامه با بیان این‌که جهان در حال بیداری اسلامی است اما متأسفانه معلوم نیست که این بیداری به نفع تشیع خواهد بود یا خیر؟ بیان داشتند: بیداری اسلامی در همه جای جهان کاملا محسوس است و حتی دشمنان از این مسأله احساس خطر جدی می کنند و معتقدند که اسلام به طور وسیع در حال گسترش است. چراکه دین اسلام به عنوان دین دوم جهان و حتی دین دوم کشورهایی مانند انگلستان شناخته شده و فرانسوی‌ها و آمریکایی‌ها هم گرایش بسیار زیادی به اسلام پیدا کرده‌اند.

آیت الله امینی با اشاره به این‌که باید معلوم شود که گرایش به اسلام به نفع تشیع است یا خیر؟ خاطرنشان کردند: ما این نوع بیداری اسلامی و گرایش به اسلام را به نفع خود می دانیم، اما به نظر بنده اگرچه بیداری و توجه به اسلام وجود دارد، اما باید به سمتی حرکت کند و به نوعی تبلیغ شود که تشیع را گسترش دهد. لذا باید مشخص شود که چه کسانی روی این بیداری کار می کنند. آیا کتاب‌های اسلامی به زبان‌های مختلف وجود دارد تا برای آنها فرستاده شود؟ زیرا به عنوان مثال، مردم در فرانسه به سرعت به اسلام گرایش می یابند، اما متأسفانه کتاب های اسلامی که به زبان فرانسه باشد، در ایران بسیار کم است. در عین این‌که زبان‌های دیگر هم، چنین وضعی دارند.

ایشان با بیان این‌که متأسفانه سعودی‌ها در این زمینه بسیار فعال هستند و سعی دارند تا با قرار دادن امکانات مادی، ساخت مسجد، فرستادن امام جماعت و نشر مجلات مختلف، وهابیت را گسترش دهند، گفتند: بیداری اسلامی وجود دارد اما متأسفانه ضد شیعه در حال پرورش است و ما به این مسأله توجه نداریم و از آن غافل هستیم.

آیت الله امینی با تأکید بر این‌که شیعیان باید در این زمینه فعال شوند، یادآور شدند: یک راه تبلیغ تشیع، فرستادن کتاب است که البته روی این قسمت عنایت خاصی صورت نمی‌گیرد. گاهی کتاب هست اما ترجمه نمی شود. بعضی وقت‌ها هم ترجمه و چاپ می شود اما با هزینه های موجود نمی توان آنها را ارسال کرد.

آیت الله امینی با بیان این‌که با توجه به شرایط موجود، یکی از بهترین راه‌ها فضای مجازی است، گفتند: به عقیده بنده سایت‌های مختلف شیعی از جمله شفقنا، باید علاوه بر پرداختن به اخبار تشیع، گسترش تشیع را در اولویت کار خود قرار دهند زیرا این مسأله‌ایست که بر زمین مانده است. البته جنبه خبری و بیان خبرهای تشیع بسیار خوب است، اما گسترش مذهب تشیع نباید در مرحله دوم کار قرار گیرد؛ لذا شما باید در فضای مجازی خود، مسایل تشیع را مطرح کنید. البته تشیع مسایل مختلفی دارد که اولویت ها باید مشخص شود. به عنوان مثال در حال حاضر آن‌چه به سرعت در حال انجام است، تخریب تشیع به لحاظ عقاید است؛ زیرا آنها از تشیع ضربه خورده اند و می خواهند جلوی رونق تشیع را بگیرند.

ایشان با تأکید بر این‌که دشمنان با اصل اسلام مخالفتی ندارند و تنها قصد دارند تا اسلام شیعی ظاهر نشود، تصریح کردند: امروزه تبلیغ علیه تشیع و حتی علیه اسلام به سرعت در حال انجام است. آنها بیکار نیستند و کاملا مجهز به میدان آمده اند لذا شیعیان هم باید عنایت بیشتری روی این مسأله داشته باشند و به آن‌چه از تشیع بر زمین مانده است، توجه کنند.

آیت الله امینی با پیشنهاد به رسانه های شیعی، مبنی بر این‌که باید آن‌چه که از تشیع در سطح جهان مورد انتقاد است، شناسایی شود تا بتوان به آنها پاسخ داد، گفتند: شما باید بیان ضروریات را در اولویت کار خود قرار دهید. چراکه تخریب چهره تشیع تنها دامن‌گیر کشورهای دیگر نیست، بلکه در داخل کشور خودمان هم این مشکلات وجود دارد و سعی می کنند تا جوانان را از عقاید تشیع دور کنند که متأسفانه موثر هم بوده است.

ایشان افزودند: بعضی مواقع، جوانان از بنده سوالاتی می پرسند که احساس می‌کنم، این سوال برای خود این جوان نیست، بلکه از جای دیگر گرفته است. از آنجا که مراجعه به مسیحیت هم بسیار شده، حدس می زنم که فرقه های مختلف و مسیحیت در حال تبلیغ هستند؛ بنابراین باید اولویت را به قسمت‌هایی داد که مورد توجه است. البته مسایل عقیدتی و اخلاقیات باید در رأس قرار گیرند.

آیت الله امینی با اشاره به اهمیت کار رسانه های شیعی و ضرورت برنامه ریزی در عقاید بیان کردند: یک مشکلی که در مسایل اسلامی و مخصوصا تشیع وجود دارد، بروز سلایق مختلف است. به گونه‌ای که در خصوص یک موضوع، افراد نظرات متفاوتی دارند. این مسأله بسیار مشکل‌زاست و رسانه های شیعی باید هماهنگ باشند تا مطالب مستدل و مستند را منتشر کنند و فضای مجازی خود را فضای مناظره قرار ندهند.

ایشان بروز اختلاف سلایق را مشکلی در سطح جامعه و به ویژه برای جوانان دانستند و با یادآوری اینکه برخی افرادی که در قالب کارشناس دینی در تلویزیون صحبت می کنند، مطالب متقنی نمی‌گویند، خطاب به رسانه های شیعی توصیه کردند که با مشورت، افرادی را برای انجام گفت وگو و توضیح موضوعات انتخاب کنند که مشکل‌زا نباشند، چراکه در غیر این صورت بدآموزی هم به دنبال خواهد داشت؛ لذا این کار بسیار مهم و از صدا و سیما و رسانه های دیگر هم دارای اهمیت بیشتری است.

آیت الله امینی با بیان اینکه صداوسیمای فقط در ایران قابل دسترسی است اما سایت‌های مجازی در همه جای دنیا قابل مشاهده هستند و دوست و دشمن و خارجی و داخلی از آن استفاده می‌کنند افزودند: باید متقن‌گویی و متقن‌نویسی جزو برنامه باشد. بنابراین کثرت مصاحبه و مطلب را معیار قرار ندهید و کسانی هم که مصاحبه می‌کنند، از افرادی قرار دهید که به دنبال افراد متدین و سابقه‌دار باشند و به مصاحبه شونده‌ها هم بگویید که ما مطالبی می خواهیم که در آن اشکال پیش نیاید زیرا بروز اشکال، نه تنها برای شما، بلکه برای جهان تشیع هم مشکل آفرین است.

ایشان با بیان این‌که خیلی‌ها به دنبال معرفی شیعه هستند، تصریح کردند: معرفی شیعه را باید کسانی از خود شیعه و امامیه در اولویت کار خود قرار دهند. متأسفانه ما حتی در زبان فارسی، شیعه را به خوبی معرفی نکرده‌ایم لذا اول باید روشن کنیم چه می‌خواهیم انجام بدهیم و بعد از افرادی که در این قسمت می‌توانند کمک کنند و روی مسایل شناخت دارند، کمک بگیریم. حتی اگر مطلبی نقطه ضعف داشت، نباید مقید به انتشار آن شد بلکه باید نقص را از بین برد و بعد آن را منتشر کرد.

آیت الله امینی با اشاره به این‌که در منبرها نمی توان با فضای موجود مبارزه کرد، اما در فضای مجازی می توان از ابتدا انتشار مطالب صحیح تشیع را پایه گذاری کرد، گفتند: در فضای بیرون نادرست بودن بسیاری از مطالب را نمی توان بیان کرد، اما شما در فضای مجازی جدید خود می‌توانید بر طبق همان فضای جدید، صحیح پیش روید. به عنوان مثال اگر خواستید امام را معرفی کنید، باید مدنظر بگیرید که امام چه کسی است و چطور باید معرفی شود. زیرا خارج از ایران، ائمه(ع) را به نحوی معرفی کرده‌اند که متأسفانه جز وفات و معجزات آنها مطرح نمی شود. فضای بیرون هم به نحوی است که اگر کسی بخواهد سخنرانی کند، ناچار به انجام این کار است. اما شما آزاد هستید و از ابتدا می‌توانید به دنبال این مسأله باشید که امام در تشیع کیست و چه مقام و منصبی دارد، و همان طور که امام هست، همان طور پیش روید. چراکه در این صورت مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد.

ایشان افزودند: مخاطبان شما افراد خاص و به ویژه جوانان هستند. تیپ جوانان هم بسیاری از مطالبی را که در حال حاضر در جامعه مطرح است، نمی‌پسندند و در مورد آنها انتقاد دارند، اما حرف نمی‌زنند لذا شما می‌توانید آن‌چه را که جوانان می خواهند و در اسلام و تشیع هم وجود دارد بیان کنید.

امام جمعه قم با تأکید بر این‌که مذهب تشیع مذهبی است که اگر به درستی عرضه شود، همه مردم جهان و حتی اهل سنت هم آن را می پذیرند، گفتند: اگر بتوانیم امامت را آن‌چنان که هست معرفی کنیم، هم جوانان و هم بزرگان می پذیرند.

ایشان در بیان خاطره‌ای یادآور شدند: یک روز در مسجد اعظم دو جوان از بنده سوال کردند که ما می خواهیم مسیحی شویم، آیا ایرادی دارد یا خیر؟ بنده از همان ابتدا فهمیدم که این سوال برای خود این جوانان نیست و قطعا تحت تأثیر تبلیغات مسیحیت قرار گرفته اند، چراکه آنها جنبه‌های معنوی و عاطفی و خدمت به مردم را که بهتر پذیرفته می شود، بیان می‌کنند. لذا به آنها گفتم که مسیحی شدن شما اشکالی ندارد، اما اول باید تحقیق کنید و اسلام را بشناسید، اگر دین فعلی شما یعنی اسلام نقص داشت و مسیحیت بهتر بود، حتما سراغ مسیحیت بروید. البته اگر یک مسیحی هم از بنده چنین سوالی را می کرد، به او هم می گفتم که اول دین خود را بشناس و در مورد اسلام تحقیق کن و بعد تصمیم بگیر.

آیت الله امینی با اشاره به این‌که فضای امروز برای کار بسیار ظریف است، بیان کردند: ما بسیار اشتباه می‌کنیم و تصور می‌کنیم که با گفتن معجزه و امثالهم می توانیم شیعه درست کنیم، در صورتی که اگر اخلاقی که پیامبر و دیگر ائمه داشتند را عرضه کنیم، قطعا اثرگذارتر خواهد بود. چراکه امام یعنی همین و در روایت هم آمده است که معصوم می‌فرماید؛ اگر محاسن کار ما را برای مردم بگویید، گرایش بیشتری خواهند داشت. در فضای مجازی هم رسانه های شیعه باید به این سمت حرکت کنند. شما می‌توانید سبک کار و تبلیغات مسیحیت را ببینید، کار شما در نقطه مقابل آنها قرار می گیرد.

ایشان یادآور شدند: در سال‌های گذشته ما اتاق فکر و گفت وگو و مشاوره اینترنتی داشتیم که از همه جای دنیا مراجعه می کردند و سوالات خود را مطرح می‌کردند اما متأسفانه ما نتوانستیم ادامه دهیم. بنابراین کار، کار مهمی است و حوزه علمیه باید روی این مسأله عنایت بیشتری داشته باشد.

 

منبع: شفقتنا

{jcomments on}

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *