چکیده
اهل بیت علیهم السلام در زمان خود به عنوان مرجعیت علمی در میان مسلمانان شناخته شده بودند و مسلمانان برای رفع مسائل علمی، فقهی وسیاسی به آنان مراجعه میکردند. یکی از آنها امام سجاد علیه السلام هست که در میان اهل سنت جایگاه خاصی دارند و بزرگان وعلماءاهل سنت در پیش امام علیه السلام تلمذ و کسب فیض نمودند و جزو شاگردان آن حضرت علیه السلام محسوب میشدند.
در منابع حدیثی و تاریخی اهل سنت احادیث امام سجاد (علیه السلام) در موضوعات مختلف نقل گردیده است.امام سجاد (علیه السلام) بعد از حادثه عاشوراء به تعلیم و تربیت دوستداران مشغول شدند.چون امام حامل تمام علوم اسلامی بودند به عنوان مرجع علمی آن زمان به حساب می آمدند لذا علاوه بر شیعیان، اهل سنت نیز از علوم آن حضرت بهره مند شدند.
درپژوهش ها و کتب گوناگون در مورد امام سجاد (علیه السلام) به جنبه های اجتماعی و اخلاقی و سیاسی ایشان بسیار پرداخته شده است ولی در مورد مرجعیت علمی ایشان بسیار مختصر صحبت شده است بنابراین در این تحقیق شرح حال و زندگانی و دوران امامت و شهادت امام سجاد علیه السلام و علم امام از دیدگاه اهل سنت مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین مرجعیت علمی امام سجاد (علیه السلام) از دیدگاه اهل سنت مورد پژوهش قرار گرفته و رجوع اهل سنت به امام در مسایل گوناگون مورد تحقیق واقع شده است. آنچه که از میان اقوال و نظرات گوناگون اهل تسنّن پیرامون مرجعیت علمی امام سجاد (علیه السلام) مطرح شده، ایشان یکی از شخصیت های بی نظیر و برجسته فقهی، علمی و اخلاقی در دوران خویش بوده که این نکته در کلام شمس الدّین ذهبی کاملاً مشهود است.
وی امام را به خاطر جایگاه والای علمی، اخلاقی، تدبیر و دوراندیشی، مستحقّ امامت و زعامت امر مسلمین می داند.
واژگان کلیدی: امام سجاد (علیه السلام)، مرجعیت، مرجعیت علمی، اهل سنت، مصادر علوم اهلبیت (علیه السلام).