چکیده
این رساله درپی آن است تا جایگاه سیاسی اجتماعی مسلمانان در کشور تایلند را از آغاز دوره راتاناکوسینترا (حدود دویست سال پیش) تا کنون مورد بررسی قرار گرفته تا نقش سیاسی اجتماعی آنها در تحولات تایلند در این دوره روشن گردد.
نتیجه بررسی نشان می دهد که با توجه به ساختار تاریخی خاص تایلند از لحاظ سیاسی اجتماعی پرنقش ترین گروه قومی مسلمانان مقیم پای تخت، ایرانی تبار بودند که در اداره امور بنادر باختری حضور داشتند. جایگاه سیاسی اجتماعی آنها با توجه به فقدان حمایت رعیت و مردم، کاملا وابسته به قدرت نهاد پادشاهی بوده. لذا با وقوع کودتای مشروطه،جایگاه خود را از دست دادند.
اما پس از مشروطه ، به خاطر افزایش میزان مردم سالاری در تایلند، جایگاه سیاسی اجتماعی مالایوتباران جنوب مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به پیشینه تاریخی خاص خویش در دوره استقلال،نقش آنها جنبه مقاومت و معارضه به خود گرفته و مبارزاتشان پس از الحاق کامل به تایلند توسط چهار طیف شاهزادگان، علما، جنبش مردمی و چریکی های مسلح انجام گرفته که تا کنون موفقیت چشم گیری نداشته است.
با توجه به واقعیت ها و شرایط منطقه، برای بهبود جایگاه سیاسی اجتماعی مسلمانان تایلند، راه حل های مسالمت آمیز توصیه می شود چرا که جز این راه، گزینه های دیگر بیشتر جنبه آرمانی دارد نه عملیاتی.
کلید واژگان: جایگاه سیاسی، اجتماعی، مسلمانان، تایلند، ایرانی تباران، مالایو تباران، معاصر.