چکیده
مطالعات تطبیقی در همه ی زمینه ها بهویژه در عرصه ی دین، تاریخ و حوزه ی عقاید امر بسیار لازم و ضروری است؛ چراکه مقوله ی فرهنگ و دین، نقش اساسی را در روند جهانی شدن ایفا می کند و در این زمینه هم چون سایر عرصه های دیگر، این نوع نگاه تطبیقِ هم می تواند در حوزه ی اصول ادیان و هم در حوزه ی آموزه های آن صورت گرفته و دستاوردهای عظیم فکری و کاربردی را برای جوامع بشری فراهم نماید.
این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مراجعه به کتب معتبر تاریخی، سیره حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) و حضرت عیسی(علیه السلام) را با تأکید بر صلح و جنگ مورد تجزیهوتحلیل قرار داده است.یافته تحقیق نشان می دهد که سلسله انبیاء (علیهم السلام)، همچون دانه های تسبیح باهم متصل اند و یک هدف داشته اند که آن نفی شرک و ترویج توحید و یکتاپرستی بوده است؛ اما بهمقتضای شرایط زمان و مکان، نوع تبلیغشان متفاوت بوده است.
سلسلهمراتب پیامبران (علیهم السلام) خود نشانی از سیر تدریجی هدایت الهی است؛ به این معنا که دین واحد و ثابت است، بهتناسب زمان و مکان، کامل تر شده تا به کمال نهایی رسیده است. حضرت عیسی (علیه السلام) و حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) از پیامبران الهی بودند که برای هدایت انسان ها مبعوث شدند. سیره ی اجتماعی حضرت عیسی (علیه السلام) سرشار از معنویت و مهربانی بود. حضرت عیسی (علیه السلام) مردمان زمان خود را به صلح و آشتی دعوت می نمودند و همچنین پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در پرتو تعالیم اسلام، در مدتی نهچندان طولانی، آن جامعه منحط و گرفتار جهل و تباهی را متحول ساخت تا ناامنی، هرجومرج، فساد اجتماعی و درگیری های قومی را به وحدت، امنیت، برادری، محبت و ایثار تبدیل نماید.
بنابراین هر دو پیامبر منادی وحدت، صلح و آرامش بودند. هرچند که جنگ و درگیریهای میان حق و باطل در زمان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) اتفاق افتاد که مسئله طبیعی هر انقلاب است. نکته دیگری که نتایج پژوهش نشان می دهد این است که بعضی از پیروان هر دو دین به دلیل دنیا پرستی و هوا پرستی از آموزه های حیات بخش وحیانی فاصله گرفتند و تنها در صورت تمسک به سیره پیامبرانشان می توانند به همدلی و وفاق جامعه دست یابند.
واژگان کلیدی: سیره اجتماعی، حضرت محمد(صلی الله علیه و آله)، حضرت عیسی (علیه السلام)، اسلام، مسیحیت.