مجتمع آموزش عالی تاریخ سیره و تمدن اسلامی
جستجو
Close this search box.
کارگاه

 

کارگاه «آشنایی با منابع و روش مقاله نویسی» ویژه همایش بین المللی جناب جعفر بن ابیطالب سلام الله علیه “ذوالجناحین”با همکاری معاونت پژوهش و گروه علمی تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی برگزار شد.

 

در این کارگاه علمی که با استقبال طلاب جامعه المصطفی و سایر مراکز علمی حوزوی مواجه شد، حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی اکبر عالمیان، عضو کمیته علمی همایش بین المللی جناب جعفر به ارائه بحث پرداخت. وی در ابتدای این جلسه با تاکید بر سیاست های کلان و راهبردی جامعه المصطفی و به ویژه مجتمع آموزش عالی تاریخ و سیره مبنی بر برگزاری همایش های علمی درباره شخصیت های بزرگ و کمتر پرداخته شده اسلام، به تشریح شخصیت جناب جعفر پرداخت.

دکتر علی اکبر عالمیان با تبیین محورهای زندگانی جناب جعفر گفت:«جعفر بن ابی‌طالب بن عبدالمطلب مشهور به جعفر طیار و ذوالجناحین، برادر بزرگ‌تر امام علی(ع)، دومین فرد مسلمان پس از امام علی(ع) و صحابی رسول خدا(ص) بود.»وی به مقام و منزلت جناب جعفر رسول خدا(ص) اشاره کرد و گفت:«روایت شده که پیامبر(ص) فرمود: مردم از درخت‌های مختلف خلق شده‌اند؛ اما من و جعفر مانند یک درخت هستیم و از یک گِل آفریده شدیم.حتی نقل شده است که رسول خدا(ص) پس از بازگشت جناب جعفر به مدینه به اندازه ای از دیدار دوباره با وی خوشحال شده بود که فرمود نمی دانم از پیروزی در جنگ خیبر خوشحال باشم یا از دیدار با جعفر.»

استاد مجتمع آموزش عالی تاریخ و سیره با اشاره به مجاهدت های فراوان جعفر بن ابی‌طالب در راه اسلام اشاره کرد و گفت:«این مجاهدت ها به اندازه ای است که ذهبی از عالمان اهل‌سنت می‌نویسد: جعفر بن ابی‌طالب، دارای مقامی بزرگ، سید شهیدان و مجاهدان است.»

دکتر عالمیان همچنین مواردی نظیر: هجرت به حبشه، نوع مدیریت او در مدت اقامت 15 ساله در حبشه، مناظره او با فرستادگان قریش در مجلس نجاشی، جنگ موته و فرماندهی و شهادت جعفر در این جنگ و همین طور همسر، فرزندان و نسل جناب جعفر را از دیگر محورهای مورد اشاره در زندگی ایشان ذکر کرد.

دبیر پژوهش گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی تاریخ و سیره، بخش دوم سخنان خود را به معرفی منابع پیرامون شخصیت جناب جعفر پرداخت و با تقسیم بندی این منابع به دو دسته عام و خاص، منابع عام را آن دسته از منابع تاریخی متقدم ذکر کرد که در فرازهایی از این منابع می توان به مطالب مورد اشاره درباره جناب جعفر را یافت. وی این منابع را شامل آثاری نظیر: الطبقات الکبری، اسد الغابه، الاستیعاب، عمدة الطالب، السیرة النبویة، مقاتل الطالبیین، سیر أعلام النبلاء، تاریخ الطبری، الاصابه، المغازی و مانند آن ذکر کرد. در مورد منابع خاص که فقط درباره ایشان نوشته شده و عمدتا دردوره معاصر نوشته شده است نیز به مواردی نظیر: پرنده‌ی بهشتی: نگاهی به زندگانی حضرت جعفربن ابی‌طالب (ع) (جعفر طیار)نوشته: عباس تفکری‌آرانی، زندگینامه حضرت جعفربن ابیطالب (جعفر طیار ع) نوشته: محمدحسن مولوی‌نجفی، جعفر بن أبي طالب رضوان الله عليه نوشته: محمد جواد الغبان، جعفر بن أبي طالب (ذو الجناحین) و دوره في الدعوة الإسلامیة، نوشته: جعفر حسین فلیح حنوش، اکسیر اعظم: تحقیقی جامع پیرامون شخصیت و نماز جعفر طیار، نوشته:محسن کربلایی، سردار موته، جعفربن ابی طالب (ع)، نوشته: کاظم قادری، جعفر بن ابي طالب عليه السلام رحيق النبوة وشذا الامامة، نوشته:محمد علي المعلم و سایر آثار اشاره کرد.

محور پایانی کارگاه نیز به روش شناسی نگارش مقاله علمی اختصاص داشت که دکتر علی اکبر عالمیان به بیان مراحل مقاله نویسی شامل: انتخاب موضوع، انتخاب عنوان مقاله، چکیده، کلمات کلیدی، مقدمه، روش تحقیق، چگونگی انجام تحقیقات، نتیجه گیری اشاره کرده و درباره هرکدام از این مراحل توضیحات لازم را ارائه کرد. همچنین در این جلسه به پرسش های حاضران پاسخ داده شد.

همچنین در این کارگاه حجت الاسلام والمسلمین اوصیا معاون پژوهش مجتمع تاریخ و دبیر اجرایی همایش بین المللی حضرت جعفر، در سخنان کوتاهی ضمن تقدیر و تشکر از برگزاری این کارگاه علمی، بر حضور علمی همه محققین حوزه ودانشگاه در این همایش مهم تاکید کرده و گزارشی از فعالیت های صورت گرفته ارائه نمودند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *