به همت مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی و با مشارکت فعال طلاب هندی و نهادهای فرهنگی مرتبط همزمان با سالروز اندوهبار تخریب قبرستان تاریخی جنةالبقیع، نشست بینالمللی با حضور اندیشمندان و چهرههای برجسته از کشورهای مختلف در سالن شهید عارف حسینی مدرسه امام خمینی (ره) شهر مقدس قم برگزار شد.
در این گردهمایی، سخنرانان با محکومیت اقدامات ظالمانه تخریب قبور فرزندان رسول خدا صلی الله علیه و آله ، خواستار بازسازی هرچه سریعتر قبور مطهرآنان شدند و بر لزوم زنده نگه داشتن این فاجعه تاریخی در اذهان عمومی جهان اسلام تأکید کردند.
آغاز برنامه با تلاوت قرآن کریم
مراسم با تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید توسط جناب عاشق حسین میر آغاز شد. سپس کلیپی از بیانات مقام معظم رهبری و آیتالله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره) در رابطه با بقیع پخش گردید.
نخستین سخنران این نشست ، حجتالاسلام والمسلمین سید محبوب مهدی عابدی، بنیانگذار “نهضت بازسازی بقیع” بود که در پیامی تصویری از آمریکا، ضمن قدردانی از برگزارکنندگان و حضار، تصریح کرد: بقیع تنها قطعهای از خاک نیست، بلکه مظهر عدالت، انسانیت و یادآور مظلومیت اهلبیت (ع) است؛ صد سال است که ما بدهکار این فاجعهایم و متأسفانه این روز بهدرستی گرامی داشته نمیشود.
وی افزود: سکوت در برابر این ظلم تاریخی، همگان را مسئول میسازد.
در ادامه علی مهدوی از شعرای شبهه قاره اشعاری درباره بقیع سرود و یادآور شد: بقیع تنها قطعهای از زمین نیست، بلکه نمادی از عدالت، انسانیت و نگهبان تاریخ است. فریاد بقیع فراتر از هر قبیله و گروهی، یک وظیفه کاملاً ایمانی، انسانی و اخلاقی است. چرا که سخن از حرمت قبرهایی است که خود صدای مظلومیتاند، قبرهایی که با وجود تخریب و ویرانی، با دلهای بیدار سخن میگویند و وجدانهای آگاه را به لرزه میاندازند. از آنجا که این ظلم در زمان ما بر قبور مطهر اهل بیت عصمت و طهارت (ع) و حرمهای آنان روا داشته شده است، پس همه ما در برابر آن مسئولیم و فردا باید در پیشگاه خداوند پاسخگو باشیم.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین عبدالمحمدی، مدیر مدرسه عالی تاریخ،سیره و تمدن اسلامی مجتمع عالی تاریخ جامعه المصطفی، با تأکید بر تلاش دشمن برای محو این فاجعه از حافظه تاریخی مسلمانان، گفت: باید با برگزاری مجالس، اعتراضات و همایشهای گوناگون، پیام بقیع را به گوش جهانیان رساند. معرفی ائمه مدفون در بقیع و بزرگداشت آنان وظیفهای دینی و فرهنگی است.
وی یادآور شد که تا پیش از ابن تیمیه، علمای اهل سنت احترام ویژهای برای اهلبیت (ع) قائل بودند. اما جریان سلفیگری بهویژه توسط ابن تیمیه و محمد بن عبدالوهاب باعث توهین به مقدسات اسلامی و ایجاد تفرقه شد؛ جریانی که بعدها توسط آلسعود تقویت شد.
در ادامه نشست حجتالاسلام و المسلمین سید مظفر مدنی، از کارشناسان دینی تصریح کرد: پیش از ابن تیمیه، تمام علمای اهل سنت احترام ویژهای برای ائمه معصومین علیهمالسلام قائل بودند و حتی در این زمینه کتابهای فراوانی نگاشتهاند. اما ابن تیمیه و پس از او محمد بن عبدالوهاب، در میان مسلمانان بذر تفرقه افشاندند و مذهبی نوظهور پایهگذاری کردند که بر توهین به معصومین علیهمالسلام استوار بود؛ مذهبی که بعدها توسط آل سعود گسترش یافت و تقویت شد.
حجتالاسلام والمسلمین سید حنان رضوی، رئیس مجمع علمای حیدرآباد هند، ضمن تحلیل تطبیقی فجایع امروز امت اسلامی، گفت: همانگونه که امروز در فلسطین، یمن و لبنان ظلم در لباس دین رخ میدهد، در ماجرای بقیع نیز ویرانی قبور اهلبیت (ع) به بهانه مبارزه با شرک توجیه شد؛ حالآنکه هدف اصلی، محو آثار هویت اسلامی بوده است.
در ادامه این نشست، حجتالاسلام والمسلمین محسن دادسرشت، نماینده جامعهالمصطفی در پاکستان، با استناد به آیه شریفه “محمد رسول الله والذین معه…” گفت: کسانی که در همه شرایط با پیامبر بودند، جایگاه والایی دارند. توهین به آنان و تخریب قبورشان، توهین به پیامبر (ص) و آموزههای الهی است.
در پایان، حجتالاسلام محمد تقی مهدوی با اشاره به آیه شریفه “وَمَن یُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِن تَقْوَی الْقُلُوبِ” گفت: همانگونه که خداوند صفا و مروه را از شعائر خود میداند، قبور مقدس اهلبیت (ع) نیز شعائر الهیاند و احترام آنها نشانه تقوای دلهاست. پس چگونه میتوان به تخریب این شعائر بیتفاوت بود؟
مراسم با قرائت دعای امام زمان (عجلاللهتعالیفرجه) و دعا برای بازسازی بقیع پایان یافت. شرکتکنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی، خواستار بازسازی فوری قبور مطهر ائمه بقیع شدند.