مجتمع آموزش عالی تاریخ سیره و تمدن اسلامی
سخن تاریخ و ضرورت تبیین ابعاد تبشیری، سیاسی و علمی شرق‌شناسی

 

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام محمدجواد اسکندرلو، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه امروز شنبه ۲۰ اردیبهشت در نشست علمی «جنایات غرب استعمارگر در آفریقا، آسیا، آمریکا» که در مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث برگزار شد، با بررسی ابعاد مختلف جریان شرق‌شناسی اظهار کرد: استشراق تنها یک فعالیت علمی نیست، بلکه جریانی اجتماعی، سیاسی و عقیدتی است که با جهت‌گیری‌های خاص به دنبال نفوذ فرهنگی و سیاسی در جهان اسلام بوده است.

وی افزود: مکتب استشراق سه رویکرد اصلی دارد؛ نخست رویکرد دینی و تبشیری که درصدد مسیحی‌سازی مسلمانان و تضعیف مبانی اعتقادی آنان است؛ دوم رویکرد سیاسی ـ استعماری که با هدف سلطه‌گری، ایجاد تفرقه و نفوذ در ساختار‌های جوامع اسلامی دنبال شد و سوم رویکرد علمی و پژوهشی که در میان آن نیز برخی آثار ارزشمند دیده می‌شود، هرچند در خدمت اهداف کلان غرب قرار داشته‌اند.

حجت‌الاسلام اسکندرلو با اشاره به اعتراف برخی اندیشمندان غربی درباره اهداف تبشیری استشراق، گفت: کارشناسان متعددی اذعان کرده‌اند که مأموریت مستشرقان، اثبات بی‌پایگی دین اسلام و جذب مسلمانان به مسیحیت بوده است. دکتر مصطفی صباحی در آثار خود، با افشای ابعاد این طرح‌ها، نوشته است که در سفارتخانه‌های کشور‌های استعمارگر، مأمورانی انتخاب می‌شدند تا نخبگان فکری کشور‌های اسلامی را شناسایی کرده و با القای سیاست‌های خاص، اختلاف و تفرقه را میان ملت‌های مسلمان دامن بزنند.

وی ادامه داد: اسناد به‌دست‌آمده از لانه جاسوسی آمریکا در ایران نیز گواه روشنی بر فعالیت‌های تبشیری دستگاه‌های اطلاعاتی غرب است. برای حفظ امنیت ملی و بیدارسازی ملت‌ها، تبیین این واقعیت‌ها یک ضرورت است.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با اشاره به سخنان یکی از وزرای مستعمرات انگلیس، یادآور شد: وی صراحتاً گفته بود «فعالیت‌های ما در آسیا ادامه خواهد داشت تا اسلام نابود شود». به نظر می‌رسد موج اخیر قرآن‌سوزی و اقدامات توهین‌آمیز به مقدسات اسلامی، ریشه در همین راهبرد بلندمدت دارد.

وی تصریح کرد: پیامی که از این رویکرد دشمن دریافت می‌شود، آن است که ما باید بیش از گذشته به تبیین قرآن، ترویج معارف اسلامی و تقویت مبانی معرفتی در جهان اسلام بپردازیم.

حجت‌الاسلام اسکندرلو در ادامه با اشاره به گفته‌های کنت، استاد شرق‌شناسی دانشگاه هاروارد، افزود: او در آثار خود به روشنی حمله امپریالیسم غرب به جهان اسلام را یکی از واضح‌ترین تلاش‌ها برای نابودی جوامع اسلامی و کشور‌های آسیایی و آفریقایی دانسته و از جنایاتی که امروز در سوریه، فلسطین و مصر رخ می‌دهد، به‌عنوان امتداد همان سیاست یاد کرده است.

وی با اشاره به مواضع نژادپرستانه و سلطه‌جویانه برخی مستشرقان یهودی، تأکید کرد: آنان هیچ هویت مستقلی برای مشرق‌زمین قائل نبودند و به‌دنبال تحقیر ملت‌های اسلامی و گسترش ایدئولوژی صهیونیستی بودند که همین مسئله موجب شده بود که حضور مستقیم آنان در جوامع اسلامی با چالش‌هایی رو‌به‌رو شود، زیرا می‌دانستند یهودیان در بسیاری از این کشور‌ها منفورند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *