خواندنی های تاریخی

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
شمه اى از مناقب امام حسن مجتبى عليه السلام
- دسته: مقالات دیگران
نوشته شده توسط سيد جواد حسينى پيشواى دوم جهان تشيع، اولين ثمره زندگى مشترك على عليه السلام و فاطمه عليها السلام در نيمه ماه مبارك رمضان سال سوم هجرى در «مدينة الرسول»
فهم معنای مشروطیت برای ملت ایران/ سجاد صداقت
- دسته:
خواندنی های تاریخی
30 آذر 32 حکم دادگاه محمد مصدق اعلام شد/ روز سیام آذر به نیمههای شب نزدیک شده بود که دادگاه نظامی تهران رسیدگی به اتهامات 50 نفر از متهمان حوادث مرداد 1332 را به پایان برد. دادگاه این 50 نفر که در راس آنها محمد مصدق نخستوزیر برکنار شده ایران حضور داشت، از بعدازظهر 17 آبان 1332 آغاز شد و پس از تشکیل ۳۵ جلسه در 29 آذر 1332 با دفاع پایانی مصدق به پایان رسید.
آیا امام حسین(ع) دختری به نام رقیه داشته اند؟
- دسته:
اخبار تاريخي
محمدحسین رجبی دوانی: اگرچه شیخ مفید تعداد دختران امام حسین را دو تن به نام های فاطمه و سکینه نامیده است، ولی این تنها نقل ما نیست بلکه ما نقل های دیگری هم داریم که تعداد دختران امام را بیش از دوتن ذکر کرده اند.
نقش آفرینی حضرت عباس(علیه السلام) در حماسه عاشورا
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط حاج شيخ باقر شريف قرشى ترجمه : سيّد حسن اسلامى 1. آب رسانی روز هفتم محرم، سه روز پیش از شهادت امام، عبیداللّه به عمر سعد نگاشت: «...به هوش باش! وقتی نامه ام به دستت رسید، به حسین(علیه السلام) سخت بگیر و اجازه نده از آب فرات حتی قطره ای بنوشد و با آنان همان کاری را بکن که آنان با بنده پرهیزگار خدا عثمان بن عفان کردند. والسلام.»
دو دستگی در شیعیان امام کاظم(ع) و پیدایش فرقه «واقفه»
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط م.علی بیوکارا/ترجمه: وحید صفری [ مقدّمه] هدف از این تحقیق، بررسی شکافی است که پس از شهادت امام موسی کاظم(ع) (م799م/ 183 ق) در میان شیعیان امامی ایجاد شد. بزرگ ترین شکاف توسط کسانی که «واقفه» خوانده می شدند، ایجاد شد و علی رغم این واقعیت که شکاف یاد شده به دلیل مدّت طولانی و ابعاد کاملاً جدّی اش یکی از حوادث مهم در تاریخ امامیه بود، هنوز هیچ کار دانشگاهی جامعی به زبان های غربی در مورد آن انجام نشده است.
عوامل تبعید امام هادی(ع)
- دسته: معرفی امام
نوشته شده توسط عباس کوثری امام هادی(ع) پس از سپری کردن سیزده سال از دوران امامت خویش، از سوی متوکل به سامرا احضار شد و به ناچار بیست سال[1] و به عقیده برخی یازده یا نوزده سال[2] در سامرا اقامت گزید. اینکه چه عواملی سبب شد تا او به سامرا تبعید شود، موضوعی است که در این مقاله آن را بررسی می کنیم.
امام هادی(ع) به روایت اهل سنت
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط محمد محسن طبسی دودمان امام سمعانی (562 ق) نسب و دودمان امام را این گونه بیان می کند : ابوالحسن علی بن محمدبن علی بن موسی بن جعفربن محمدبن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب الهاشمی المعروف بالعسکری.[1]
اسوه های بشریت: امام محمد باقر علیه السلام
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
پنجمين امام شيعه، محمد بن على بن الحسين عليهم السّلام است كه به باقر شهرت يافته است. مادر آن حضرت، فاطمه دختر امام حسن بن على عليه السّلام است كه امام صادق عليه السّلام از وى با تعبير «كانت صديقة لم تدرك مثلها فى آل الحسن» ياد كردهاند. بدين ترتيب، امام باقر عليه السّلام نخستين كسى است كه پدرش از نسل امام حسين و مادرش از نسل امام حسن است.
مدل شاه عباس برای حکومت نوین صفوی
- دسته:
خواندنی های تاریخی
مدلی را که باید خاص شاه عباس دانست، در امر اقتصاد، تعریف جدید ایران در سیاست بین الملل، معماری و فرهنگ سازی به سبکی کاملا نوین و البته در چهارچوب سنت ها، و تلاش برای شکل گیری هنر شیعی ایرانی نوین بود.
نگاه منابعِ معتبر رجالی به مقام علمی سیدالکریم علیه السلام
- دسته:
اخبار تاريخي
سید مرتضی حسینی شاه ترابی، استاد مدعو گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی (ص) العالمیه بیان کرد: شخصیت علمی این عالم بزرگوار اسلام را بیشتر به عنوان یک محدث و راوی حدیث می شناسیم، از آن جهت که ملاک قضاوتمان در رابطه با بعد علمی شخصیت وی، میراث علمی ایشان است و آنچه از این میراث به دست ما رسیده، میراث حدیثی و روایت هایی است که بی واسطه یا باواسطه از امامان شیعه (ع) نقل کرده است.
چهار مقاله در موضوع اندیشه های امام خمینی(ره)
- دسته:
اخبار تاريخي
آنچه در ادامه می آید چهار عنوان مقاله از مقالات جناب آقای دکتر نعمت الله صفری فروشانی- عضو هیئت علمی گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)- است با عناوین: 1. احکام حکومتی و خمس؛ 2. انتصاب یا انتخاب از دیدگاه امام خمینی(ره)؛ 3. روش شناسي حل تعارض در آثار امام خميني(ره)؛ 4. مبانی رجالی امام خمینی(ره).
پیشنهاد مطالعه سه کتاب در ایام پانزده خرداد
- دسته: معرفی کتاب
در آستانه نیمه خرداد ما انتشارات انقلاب اسلامی سه اثر از تولیدات خود را برای مطالعه به شهروندان معرفی کرد.
فایده مندی تاریخ از نظر مورخان اسلامی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نویسنده: سید حسین فلاح زاده؛ هر چند دانش تاریخ، قدمتی کهن دارد، سوال از فایدهمند بودن یا نبودن آن همواره ذهن بسیاری را در گذشته و حال به خود مشغول داشته است. اگر چه مورخان اسلامی کمتر فصلی از آثار خود را به این موضوع اختصاص داده یا اثر مستقلی در این زمینه تدوین کردهاند گاه در مقدمه نوشتههای تاریخی خود بدین بحث پرداختهاند. مقاله حاضر دیدگاههای حدود ده تن از مورخان برجسته اسلامی را در باره فایدهمندی تاریخ استخراج و بررسی کرده است. از نظر این مورخان، عبرتگیری و تجربهآموزی از اعمال گذشتگان، دست یابی بر ملکه صبر، افزون شدن قوه عقل، رفع ناامیدی، دلگرمی به رحمت الاهی، کناره جویی از سرای فانی، دل بستن به سرای باقی، ایجاد سرگرمی و غیره از جمله مهمترین فواید مطالعات تاریخی هستند.
فراخوان مقاله فصلنامه «تاریخ روایی»
- دسته:
اخبار تاريخي
فصلنامه علمی تخصصی «تاریخ روایی» از اساتید، پژوهشگران و دانشجویان جهت انتشار مقالات در این فصلنامه دعوت به عمل می آورد.
نشست «سیاست نامه های ایرانی و هنر حکومت داری»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست «سیاست نامه های ایرانی و هنر حکومت داری» با ارائه دکتر روح الله اسلامی و «نهاد وزارت از نظر تا عمل» با ارائه علی اکبر نجفی 8 خرداد 98 در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می گردد.
انتشار کتاب «ایران در بحران: انحطاط صفویه و سقوط اصفهان»
- دسته:
اخبار تاريخي
کتاب «ایران در بحران: انحطاط صفویه و سقوط اصفهان» نوشته رودی مته با ترجمه خسرو خواجهنوری از سوی موسسه انتشارات امیرکبیر منتشر شد.
احياگر علوم و فرهنگ اسلامي
- دسته: مقالات دیگر
نوشته شده توسط مصطفي حسن بهشتي در بين صفات، كمالات و فضايل انساني، صفت علم، فضيلت و كمالي است كه بر همة ديگر كمالات انساني برتري دارد و همين علم است كه اساس تفاوت انسانها با يكديگر ميشود. درجات و مراتب انسان به لحاظ علم اوست. «يرفع الله الذين آمنوا منكم والذين اوتوا العلم درجات».1 علم است كه بنيانهاي اساسي يك فرهنگ را مستحكم ميكند. اگر فرهنگي، پشتوانة مستحكم علمي نداشته باشد خيلي زود از درون ميپوسد و پايههاي او فرو ميريزد؛ لذا براي نگهداري يك فرهنگ، پشتوانة علمي لازم و ضروري است. در اين نوشتار مختصر، سعي بر اين است كه شمهاي از خدمات بزرگ و ارزشمند علمي حضرت امام جعفر صادق(عليهالسلام) كه به صورت تربيت شاگردان زبده و متخصص ظهور كرد و همينطور استحكام فرهنگ اسلامي كه توسط امام جعفر صادق(عليهالسلام) و شاگردان او به تحقق پيوست، بيان شود. چون امام جعفر صادق(عليهالسلام) بود كه با تربيت شاگردان نيكو و زبده، نهضت بزرگ علمي را به وجود آورد و اسلام محمدي(صلياللهعليهوآلهوسلم) را در سراسر علم گسترش داد. از خداوند متعال خواستاريم كه ما را هم به زيور علم آراسته و از شاگردان مكتب امام جعفر صادق(عليهالسلام) قرار دهد.
حيات علمي امام علي(ع) از منظر انديشمندان غيرمسلمان و مستشرقان
- دسته:
اخبار تاريخي
جايگاه برتر علمي امام علي(ع) نه تنها در باور شيعيان، امري مسلم است، بلكه اهل سنت و بسياري از انديشمندان غيرمسلمان و مستشرقان نيز به آن اعتراف دارند. انديشمندان غير مسلمان و مستشرقان درباره جايگاه علمي امام علي(ع) دو ديدگاه ارائه كرده اند.
جریان شناسی دشمنی با علی(ع) در نهج البلاغه
- دسته: مقالات اساتید
نوشته شده توسط سید علیرضا واسعی
درباره علی(ع) سخن به فراوانی گفته شده است. در طول تاریخ اسلام، پ یوهشگران بسیاری در پی شناختن و شناساندن شخصیت آن حضرت برآمدند و از زوایایی به تماشای او نشستند. چهره نگاریهای گوناگون ارائه شده از سوی چهره نگاران و تاریخ نگاران از امام علی(ع) از پیچیدگی وجود او حکایت دارد. شماری او را تا سرحد خدایی بالا بردند و پرستش و عبادت وی را برخود واجب دانستند و شماری از سر نادانی و جموداندیشی او را تا حد کفر پایین کشیدند. اما به راستی علی(ع) برابر کدامیک از آن دو نگاه است؟
سخنرانی علمی با موضوع «خراسان، شوروی و اقتصاد ملّی ایران»
- دسته:
اخبار تاريخي
سخنرانی علمی با موضوع «خراسان، شوروی و اقتصاد ملّی ایران» با ارائه ماری یوشیناری 7 خرداد 98 در دانشگاه فردوسی برگزار می گردد.
- مقالات دیگر...
- کارگاه «تاریخ شفاهی»
- نشست «دست های پنهان درنگی در گفتمان غالب تاریخ نگاری صدر اسلام و قالب شهادتنامه (مقتل) های علوی»
- فراخوان دریافت مقاله فصلنامه «روزگاران»
- تمدید مهلت ارسال چکیده مقاله به همایش بین المللی «تاریخ اقتصادی ایران، زمین داری و اقتصاد ارضی در ایران»
- سیره ائمه در مراسم و مواسم دینی؛ بررسی سبک زندگی امیرالمؤمنین حضرت علی علیه السلام در ماه رمضان
- تاریخپردازی با نگاه بازیابی هویتهای نهفته و ناگفته
- مقاومت جوانان عرب خرمشهر خواب صدام را آشفته کرد
- انتشار شماره 398 هفته نامه الکترونیکی «تاریخ شفاهی»
- نخستین کنگره «مطالعات آرشیوی» و ششمین همایش «آرشیو برای همه»
- بررسی تطبیقی زمینه ها ومراحل دستیابی امویان به قدرت پس از اسلام
- نخستین کنفرانس ملی «علوم انسانی و توسعه»
- همایش «ایران و قفقاز شمالی»
- نقد و بررسی دیدگاه دونالدسن درباره زندگی امام حسن علیه السلام
- ویژگیهای مبارزه امام حسن(ع) در بیانات مقام معظم رهبری
- فراخوان مقاله کنفرانس بینالمللی «تاریخ و علوم اجتماعی»
- نشست «فهم تمدنی قرآن»
- فراخوان همایش «شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی»
- دو نگاه و دو رویکرد: بازخوانی روشی دو کتاب «بعض مثالب النواصب» عبدالجلیل رازی و «مثالب النواصب» ابن شهرآشوب
- مدرسه بهاری «روش شناسی مطالعات تاریخ و تمدن»
- نشست «نکاتی از سفرنامه سه گانه فرنگستان ناصرالدین شاه قاجار»
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 999832 |
بازدید امروز : 1762 |
کل بازدید : 5881817 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 6 |
زمان بازدید : 1/3281 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!