خواندنی های تاریخی

آیت الله یوسفی غروی: کوثر در لغت عرب به معنای خیر کثیر است یعنی خیر بسیار، و از نظر مصد

علامه سید جعفر مرتضی عاملی در مقدمه چاپ دوم کتاب «الحیاة السیاسیة للامام الرضا علیه الس

بر اساس گزارش های معتبر تاریخی، از همان ابتدای خاکسپاری امام رضا(ع)، بقعه ایشان دارای گ

یک قرن پیش وضعیت آب و هوای تهران چگونه بود؟ برخلاف تصور عمومی در آن روزگار هم تهران مش

آیت الله محمد هادی یوسفی غروی: در منابع تاریخی زمان دقیق و مشخصی برای روز ولادت حضرت مع
جدیدترین دیدگاه ها
حضور مدیر و اساتید گروه تاریخ اسلام در مراسم نمادین روز تاریخ
به مناسبت روز نمادین تاریخ یعنی دوم اسفند، سالروز وفات ابن مسکویه صاحب کتاب تجارب الامم مراسمی از سوی انجمن ایرانی تاریخ اسلام در این روز برگزار شد. در این مراسم که در سالن استاد باستانی پاریزی دانشگاه تهران و با حضور حدود 350 نفر از پیشکسوتان، اساتید و دانش پژوهان رشته های تاریخ برپاشده بود در سه بخش گذشته، حال و آینده رشته تاریخ مقالات و سخنرانی های اساتید ارائه شد.
سومین جلسه هم اندیشی دانش پژوهان تاریخ معاصر جهان اسلام
سومین جلسه هم اندیشی دانش پژوهان تاریخ معاصر با شرکت دانش پژوهان این رشته و با حضور دکتر صفری مسئول گروه تاریخ اسلام در 19 دی 1390 و در اتاق جلسات گروه برگزار گردید.در این جلسه، نخست دکتر شیرودی به اهداف برگزاری این هم اندیشی ها اشاره کرد و آن را در پنج محور برشمرد:
نشست علمی برخورد مسلمانان با آثار تمدنی کشورهای فتح شده...
نشست علمی برخورد مسلمانان با آثار تمدنی کشورهای فتح شده و نگاه تطبیقی با سیره پیامبر (ص) به همت گروه تاریخ مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) با حضور استاد دکترنعمت الله صفری فروشانی عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و جناب آقای حسین ساعدی استاد و پژوهشگر تاریخ برگزار می گردد.
مطالعات تاریخی در حوزه حدیث: نبود روش شناسی مشخص، ضعف اصلی
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط علی معموری(استاد مدعو گروه) س: ضرورت های مطالعات تاریخ حدیث، به طور کلّی چه مواردی است؟ ج: ابتدا لازم میدانم بین دو نوع کار تاریخی در حوزۀ حدیث، تفاوت قائل شوم. گاهی ممکن است ما کاری تاریخی در باب آن چه به نام حدیث میشناسیم(چه به صورت مجموعۀ احادیث یا یک حدیث خاص) انجام دهیم و گاهی ممکن است کاری در مورد تاریخ دانش حدیث یا علوم حدیث صورت دهیم.
ولایتعهدی؛ بازی مأمون برای مشروعیت ترک خورده خلافت بود.
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سید علیرضا واسعی دوره امامت حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) با جریانات سیاسی متنوع و گوناگونی همراه بود؛ از این رو برای جریان شناسی سیاسی این عصر با سیدعلیرضا واسعی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به گفتگو نشسته ایم:
مستندات کتاب مغز متفکر جهان شیعه، واقعیت ندارد
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ دکتر صادق آیینه وند معتقد است نوشته های کتاب «مغز متفکر جهان شیعه»، ساخته و پرداخته ذهن مرحوم ذبیح الله منصوری است. ایشان نکاتی را از جاهای مختلف می گرفت و خودش پرورش می داد و بزرگ می کرد و به عنوان واقعیت تاریخی مطرح می کرد.
عبرتها و پیامهای تاریخی برای دولتمردان
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط زهرا روح الهی امیری اگر دولتمردان مي خواهند آوازهاي نيکو يابند، باید اعمال مثبتي که در گذشته مورد احترام و توجه مردم بوده عمل نمايند و اعمال خلافي که باعث وهن دولتهای گذشته گشته را انجام ندهند؛ چرا که سيره عقلا آن است که راه رفته را هرگز دوبار نمی پيمايند.
تأثیرقیام های علویان بر ولایت عهدی امام رضا(ع)
- دسته:
مقالات دانش آموختگان
چکیده علویان در تحولات سياسى، اجتماعى و فرهنگى دوره خلافت عباسى تا پايان عصر اول خلافت، نقش محورى داشتند و در عصر اول عباسى قيام هاى شيعيان زيدى، مشکل اصلى خلفای عباسى بود و اين حركت ها و قيام ها، نقش برجسته اى در شكل دهى جريان هاى تاريخى این دوره داشته است. قیام های علویان در خراسان، حجاز، عراق و برخی مناطق دیگر، کم و بیش با استقبال مردمی مواجه شد و شماری از مردم به دعوت آنان پیوستند. علاقه مردم به اهل بیت (ع) و ظلم عباسیان در این زمینه نقش زیادی داشت؛ لذا قیام کنندگان نیز مردم را به «الرضا من آل محمد» (ص) و مبارزه با ظلم فرا می-خواندند و مردم به سرعت به آن می پیوستند. مأمون قصد داشت با شعار ولایت عهدی، شورش های مردمی را فرو نشاند. اما این سیاست سبب شد تا حكومت او با مشکل جدی مواجه شود. مسأله ولایت عهدی، نقطه عطفی در تاریخ تشیع است. او با استفاده از موقعیت امام رضا (ع) به عنوان برگ برنده ای در مقابل عباسیانی كه طرف دار خلافت امین بودند، ولایت عهدی را به ایشان تحمیل كرد. این نوشتار، به تأثیر قیام-های علویان بر ولایت عهدی امام رضا (ع) می پردازد.
گفتمان تمدنی قرآن منظومه ای فرازمانی است
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ رئيس جامعة المصطفی(ص) العالميه با بيان اينكه گفتمان دينی اسلام يك گفتمان تمدنی است كه داعيه هدايت جامعه بشری را دارد، اظهار كرد: اين مجموعه يك منظومه تمدنی است كه اختصاص به يك عصر ندارد.
بررسی ارتباط میان شیعه امامیه، معتزله، اشاعره و حناوله
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط زینب جباری نویسنده کتاب «بررسی تاریخی تعامل فکری و سیاسی امامیه با فرقههای معتزله، اشاعره و حناوله در عصر آل بویه» گفت: این کتاب ارتباط میان شیعه امامیه، معتزله، اشاعره و حناوله را با نگاهی تاریخی بررسی میکند. دکتر محمد رضا بارانی در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، قرن چهارم و پنجم هجری را دوران اوج و شکوفایی تمدن اسلامی دانست و عنوان کرد: این کتاب به بررسی تمدن اسلامی در دوره آل بویه پرداخته، دورهای که اوج تمدن اسلامی است. اگر تمدن اسلامی فرآیندی تاریخی باشد، در طول دوره آل بویه به اوج خود دست پیدا کرده است.
«رفتار و اخلاق امام علی(ع)» در گفت و گو با دکتر صادق آئینه وند
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ دکتر صادق آئینه وند، از جمله اساتیدی است که جدای از تدریس در دانشگاه، در کار ترجمه و تألیف آثاری زیادی نیز فعال است. آثاری که او ترجمه یا تألیف کرده، هریک در پاسخ به نیاز مبرمی در جامعه علمی، یا روشنگری و عبرتآموزی در زمینهای خاص از تاریخ اسلام بوده است؛ از جمله آثار او می توان به «ادبيات انقلاب در شيعه»، «قيام هاي شيعه در تاريخ اسلام» و «تاريخ نگاري در اسلام»، اشاره کرد.
حضرت علی (ع) ممتازترین شاگرد مكتب پیامبر (ص) است
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به نقش حياتي امام علی(ع) در احیای اسلام اصيل از ايشان به عنوان ممتازترين شاگرد مكتب پيامبر ياد كرد. حجت الاسلام دکتر محمد الله اکبری، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه جایگاه حضرت علی (ع) را بسیار والا و با اهمیت دانست و گفت:
از همنشینی با پیامبر(ص) تا امامت
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط روزنامه ی همشهری زمينه پژوهشي تاريخي روزگار امام حسن(ع) در گفت و شنودي (از روزنامه همشهری) با دكتر نعمت الله صفري یکی از معضلاتی که بر سر راه شناخت درست و دقیق امامان شیعه وجود دارد، درآمیختن روایات جعلی و غیرواقعی درباره شخصیت و ابعاد گوناگون سیاسی و اجتماعی و فردی و فرهنگی این بزرگواران است.
«عبرت پژوهی تاریخی» در گفتگو با دکتر داریوش رحمانیان
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط داریوش رحمانیان دکتر داریوش رحمانیان کوشکی عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشكده ادبيات و علوم انساني در دانشگاه تهران است و نگارش کتابهای متعددی همچون: «چالش جمهوري و سلطنت در ايران»، «تاريخ علت شناسي انحطاط و عقب ماندگي ايرانيان و مسلمين»، «سيدجمال الدين اسدآبادي»، «تاريخ تفكر سياسي در دوره قاجار» و «جنبش مشروطه» را در کارنامه ی خویش دارد.
نقش اخلاق در تمدن
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ آنچه ارائه می شود گفتگویی است با جناب آقای علی حسن یاسری- نویسنده ی کتاب الاخلاق و الحضاره، رتبه اول هفتمین جشنواره ی شیخ طوسی و دانش آموخته ی گروه تاریخ اسلام- که توسط نشریه پژوهه انجام شده است.
من به صورت خاص شیفته شخصیت «حضرت عباس» هستم
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط مصطفی افضل زاده پروفسور پیتر ج. چلکوفسکی (Peter J. Chlkowski)، دانشمند آمریکایی لهستانیتبار، از دانشمندان متخصص فرهنگ ایران است که هماکنون استاد رشتههای مطالعات خاورمیانه، شرقشناسی و اسلامشناسی در گروه مطالعات اسلامی و خاورمیانه دانشگاه نیویورک است. وی در گفتوگو با خبرنگار بینالملل خبرگزاری فارس، روایت جالبی از داستان کربلا دارد:
غلو، نتیجه جهل به سیره اهل بیت (ع) است
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط حورا نژاد صداقت/جامجم شما تاکنون چندبار صحبتهای تکراری درباره امامان شنیدهاید و در نهایت احساس کردهاید هیچ چیز جدید یاد نگرفتهاید؟ تاکنون چند بار حرف جدیدی بر خلاف آموزههای قبلیتان شنیدهاید و فهمیدهاید باور قبلیتان بر اساس صحبتهای غالیان در زمینه دین بوده است؟ دکتر نعمتالله صفریفروشانی از دانشآموختگان حوزه و دانشگاه و دارای سابقه تدریس در جامعه المصطفی و دانشگاه ادیان و مذاهب و... ، بارها درباره غالیان کاوش کرده و حتی کتابی نیز با عنوان «غالیان، کاوشی در جریانها و برآیندها» دارد.
بعثت پیامبر(ص) از زبان رسول جعفریان
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط رسول جعفریان دکتر رسول جعفریان از جمله محققانی است که با نگارش کتاب "سیره نبوی" و مقالات متعدد علمی، تلاش کرده است تا با مستندات تاریخی نگاهی روشن بینانه از مکتب پیامبر را برای جامعه امروز ما نمایان سازد. او در این راستا تلاش کرده تا انحرافات فکری جامعه اسلامی امروز ایران را نیز یادآور شود.
وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی(ایسکا)، وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع) توسط حجت الاسلام سید قاسم رزاقی موسوی در پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) بررسی می شود.
- مقالات دیگر...
- متاسفانه بیداری اسلامی، ضد شیعه در حال پرورش است
- اقتصاد مقاومتی در سیره رسول خدا(ص)؛ بخش دوم
- اقتصاد مقاومتی در سیره رسول خدا(ص)؛ بخش اول
- عبدالحسین آذرنگ از دو کتاب تازهاش گفت
- مصاحبه جانشین سردبیر سخن تاریخ با رادیو معارف
- گفت وگو با دكتر لطف الله نبوی درباره توسعه منطق در تمدن اسلامی
- فلسفه علم سیره پژوهی؛ موضوع نشست شانزدهم
- شهربانو
- اسلام و ترور
- بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی
- همایش سیره و زمان امام کاظم(ع)
- زندگی و زمانه امام کاظم علیه السلام
- شانزدهمین شماره فصل نامه سخن تاریخ منتشر شد
- داستانی شدن تاریخ در سنت تاریخنگاری اسلامی
- برگزاری شانزدهمین جلسه سیره پژوهی
- تاريخ سياسى صدر اسلام
- آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
- گزارش پانزدهمین نشست سیره پژوهی
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1237222 |
بازدید امروز : 1407 |
کل بازدید : 8689579 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/6093 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!