خواندنی های تاریخی

آیت الله یوسفی غروی: کوثر در لغت عرب به معنای خیر کثیر است یعنی خیر بسیار، و از نظر مصد

علامه سید جعفر مرتضی عاملی در مقدمه چاپ دوم کتاب «الحیاة السیاسیة للامام الرضا علیه الس

بر اساس گزارش های معتبر تاریخی، از همان ابتدای خاکسپاری امام رضا(ع)، بقعه ایشان دارای گ

یک قرن پیش وضعیت آب و هوای تهران چگونه بود؟ برخلاف تصور عمومی در آن روزگار هم تهران مش

آیت الله محمد هادی یوسفی غروی: در منابع تاریخی زمان دقیق و مشخصی برای روز ولادت حضرت مع
جدیدترین دیدگاه ها
مشروطه مشروعه یا مشروطه سکولار
دو دستگی علما در جنبش مشروطه و علل آن علمای اصفهان مشروطه ای را می خواستند که «باعث بقای اساس اسلام» بشود.
سفرهاى علمى ابن عساكر در ايران1
ابن عساكر (د. 571 ق) دانشمند نامدار مسلمان، همانند ديگر دانشمندان مسلمان، براى يافتن علم و گردآوردى مواد مورد نياز پژوهشهاى خويش، بيشتر سرزمينهاى پهناور اسلامى را درنورديد.
تبیین فرهنگ سیاسی امام علی(ع) براساس تحلیل روایات منابع تاریخی
در نشستی علمی، فرهنگ سیاسی امام علی(ع) بر اساس تحلیل روایات منابع تاریخی تبیین و بررسی می شود. این نشست علمی به همت پژوهشکده تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و با همکاری انجمن ایرانی تاریخ در محل این پژوهشگاه برگزار می شود.
پیام تبریک میلاد امام جواد(ع)
خوش باش که قلب شیعه شاد است امشب کار همه بر وفق مراد است امشب درهاى بهشت آرزو باز شده است چون شام ولادت جواد است امشب سخن تاریخ و گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) میلاد نهمین امام شیعیان - امام جواد(ع)- را به عموم محبان اهل بیت(ع) تبریک و تهنیت می گوید.
جستاری در پایاننامه های امامت پژوهان غربی
برخی گمان می کنند، مسأله ی امامت، در مطالعات شیعه پژوهی غربیان، جایگاه چندانی نداشته و آثار و نوشته های در خور توجهی نیز در این باره توسط آنها به رشته تحریر در نیامده است. این مقاله در صدد است با معرفی برخی تز ها و رساله های دانشگاهی انگلیسی زبان، که موضوع امامت را در تمام یا بخشی از فصول خود، مورد پژوهش قرار داده اند، توجه محققان را به این عرصه جلب نماید.
بیت الحکمه[۱]
مقدمهی مترجم: دایره المعارف نویسی غربیان دربارهی اسلام از کتابخانهی شرقی بارتلمی دی هربلو در اواخر قرن هفدهم میلادی آغاز شد و پس از آن با تولید دایرهالمعارف اسلام چاپ لیدن (ویراست اول و دوم) به اوج رسید. اکنون چند سالی است ویراست سوم از این دایرهالمعارف در غرب در حال تدوین و تولید است که تفاوتهایی جدی با ویراستهای اول و دوم دارد. ترجمهی حاضر نمونهای از مقالات مندرج در آن را عرضه و معرفی میکند.
بیست و سومین نشست سیره پژوهی/ تعامل سیره و حدیث
اهم مطالب: رابطه حدیث و سیره/ استناد و اعتبار حدیث/ رویکرد دوگانه در برخورد با روایات فقهی و غیرفقهی/ تفاوت نگاه وثوق الصدوری و وثوق السندی. بیست و سومین نشست سیره پژوهی مقارن با شهادت حضرت امام علی النقی علیه السلام در روز سه شنبه 24 اردیبهشت 1392 به میزبانی گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) در سالن شهید عارف الحسینی برگزار گردید.
امامت پژوهان انگليسى زبان و آثار آنها
مقدمه مطالعات پژوهشگران غربى در مورد تشيع كه امامت نیز بخشى از آن است از حيث زبان، موضوع و نيز از جهت ارتباط با فرقههاى مختلف شيعه، به دستههاى متنوع طبقه بندى مىشود. از اين ميان، مقالهى حاضر تنها در صدد معرفى نمونهاى از آثار غربى انگليسى زبان است كه در آنها به امامت شيعى و اصل و خاستگاه آن و نيز انديشه و تطورات تاریخی شيعه كه به نوعى به امامت شيعه مربوط مىشوند ، پرداخته شده است.
نکاتی درباره ی تقیه در سنت امامیه
نوشتهی ذیل نحوهی سلوک عالمان امامی با همتایان سنی خود در سدههای میانه را بررسی میکند و نکاتی سودمند دارد که شایستهی تأمل و عبرت است. نوشتار حاضر ترجمه و تلخیصی است از: Devin J. Stewart, “Documents and Dissimulation: Notes on the Performance of Taqiyya.” In: IdentidadesMarginales.
علم امامان علمی که شب و روز به امام می رسد
متن پیش رو بخشى (= فصل چهارم) از تز دكتراى خانم دكتر ليندا جى. كلارك (Lynda G. Clarke)، (استاد دپارتمان دين در دانشگاه كنكوردياى كانادا) با عنوان: اصول اعتقادى اولية شيعه براساس منابع شيعى (Early Doctrine Of The Shiah According To The Shii Sources) است كه در سال 1994ميلادى در دانشگاه مكگِيل كانادا از آن دفاع كرد.
منابع تخصصی آزمون ورودی دکتری تاریخ معاصر جهان اسلام اعلام شد.
دکتر شیرودی مسئول ساماندهی کمیته تاریخ معاصر در گفتگویی با سایت سخن تاریخ ابراز داشت: لیست منابع تخصصی آزمون ورودی دکتری تاریخ معاصر جهان اسلام در کمیته تاریخ معاصرگروه تاریخ اسلام مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
درسهای صفویه و عقب ماندگی ما
دولت صفویه شباهت های زیادی با ما دارد اما سیاست های عمومی آن قدری با ما متفاوت است. 240 سال دوام آوردن آن دولت، در عین داشتن تجربه تعامل با جهان و نیز نگاهی که به مسائل بین المللی به ویژه در دوره شاه عباس داشت، برای ما درس آموز است.) متن زیر را برای سخنرانی در گروه تاریخ دانشکده ادبیات دانشگاه اصفهان در تاریخ 17 اردیبهشت 1392 نوشتم.
معرفی کتاب شهربانو
شهربانو(بازکاوي و پژوهشي درباره همسر امام حسين و مادر امام سجاد ع)، ناهيد طيبي، مکان چاپ: تهران، تاريخ چاپ: 1392، ناشر: علم. پژوهشي است تازه درباره اخبار مربوط به شهربانو و اين که آيا واقعا همسر امام حسين دختر يزدگرد آخرين پادشاه ساساني بوده است يا خير؟
شیعه شناسی در دانشگاه های فلسطین اشغالی
دانشگاه بارایلان در دانشکدة عربی این دانشگاه، مطالعات وسیعی در حوزة اسلام و فرهنگ اسلامی انجام می گیرد. هدف از این مطالعات، تربیت نیروهای متخصص برای کمک به اهداف دولت اسرائیل می باشد.
کارگاه چیستی فلسفه تاریخ و مسائل آن
انجمن تاریخ پژوهان با همکاری مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار می کند: کارگاه چیستی فلسفه تاریخ و مسائل آن (با روی کرد دینی) استاد: حجت الاسلام والمسلمین دکتر محسن الویری شرایط:
فارسی دانی امام هادی(ع)
روایت زیبایی از دیدار امام هادی علیه السلام با علی بن مهزیار اهوازی است که طی آن، یک ساعت شنی که وی برای امام آورده به کار انداخته می شود. در این دیدار امام چند جمله فارسی می فرماید که لطیف است.
نگرش علم الحدیثی امام هادی(علیه السلام)
در بررسی سخنان معصومین (علیهمالسّلام)، به موارد زیادی برخورد میکنیم که مستقیم یا غیر مستقیم به قواعد علم الحدیث مربوط میشود. در سخنان امام هادی (علیهالسّلام) نیز چنین مواردی اگر چه بسیار اندک یافت میشود. نکاتی از قبیل شرایط راوی، ملاکهای شناخت ثقات، ملاکهای نقد حدیث، عرضه روایات و جرح و تعدیل راویان و...
بررسی قیامها و شورشهای دوران امام هادی
دوران امامت امام هادی(ع) با برخوردهای اعتقادی، مناقشههای علمی، تبعيضهای قومی، فشارهای اقتصادی و سياسی، و هرج و مرج گرايی دولتمردان عباسی مصادف بود، كه قلمرو حكومت آنان را به صحنه درگيريهای مختلف گروه ها، احزاب و جنبشها مبدل ساخت. اين جنبشها را از حيث انگيزه دينی يا غير دينی به دو دسته «آشوب» و «نهضت» ميی توان تقسيم كرد. آشوبها با اهداف قدرت طلبانه و فتنه جويانه و نهضتها كه از سوی علويان به وقوع مي پيوست، با انگيزههای حق گرايانه صورت می پذيرفت. اين نوشتار نگاهی گذرا به اين حركتها دارد.
بیست و سومین نشست سیره پژوهی برگزار می شود.
موضوع: تعامل سیره و حدیث سخنران: حجت الاسلام طباطبایی زمان: سه شنبه 24 اردیبهشت 1392 ساعت 18 مکان: میدان جهاد، مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، سالن شهید عارف الحسینی
- مقالات دیگر...
- نشست قریش و غدیر (بررسی تاریخی علل ناکامی غدیر در سقیفه)
- نهضت تنباکو/ میرزای شیرازی
- اولین هم اندیشی موضوع یابی رساله های دکتری و سطح چهار
- پیام تبریک میلاد پنجمین اختر آسمان امامت
- مهمترین دستاوردهای کارنامه علمی امام باقر(ع)
- نهمین نشست سیره پژوهی/ارزیابی کتاب تعالیم امام باقر(ع)نوشته خانم لالانی
- معرفی کتاب نخستین اندیشه های شیعی، تعالیم امام باقر(ع)
- سیره عملی امام باقر(ع)
- وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع)
- ایگدیر، دژی با دربهای همیشه گشوده
- چارچوب نظري، زوايا و بايستههای آن
- فصلنامه پژوهش های سیاست اسلامی منتشر شد.
- مشایخ ثقة الاسلام کلینی
- «کافی» و کلینی از دیدگاه فریقین و مستشرقان
- جايگاه علمي و مذهبي كليني در ميان اماميه
- سیره اخلاقی، سیاسی و اجتماعی امام هادی(ع)
- اولین هم اندیشی موضوع یابی رساله های دکتری
- معرفی کتاب «احساس محاصره: ژئو پلتيك اسلام و غرب»
- بررسی شخصیت تاریخی محمد بن ابی بکر در دوره عثمان و امام علی(ع)
- دین و نظام سیاسی ـ اجتماعی از منظر اقبال لاهوری و استاد مرتضی مطهری
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1237153 |
بازدید امروز : 1131 |
کل بازدید : 8689303 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/7188 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!