خواندنی های تاریخی

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم

اگر انگلیسیها بخواهند در سرزمین مسلمانان یک حکومت ناجور تشکیل بدهند که شرش دامنگیر هم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
مرکز اسناد مجلس و اسناد مربوط به قیام 15 خرداد
در آرشیو اسناد کتابخانه مجلس اسناد پراکندهای وجود دارد، لیکن چون گشایش مجلس 21 چند ماه بعد از قیام 15 خرداد است در مشروح مذاکرات مجلس مطلب و سخنی دربارهی قیام نیست. در آستانهی پنجاهمین سالگرد قیام 15 خرداد گفتگویی با آقای رحیم نیکبخت، پژوهشگر تاریخ و انقلاب اسلامی داشتهایم که در اینجا ارائه میشود.
انتصاب یا انتخاب از دیدگاه امام خمینی (ره)
گزينش سخنان امام(ره) چه در زمان حيات ايشان و چه پس از آن، به منظور بهره برداريهاي خاص، امري معمول بوده است. اين امر کم کم از حد تابلو نوشته ها فراتر رفته، به درون روزنامه ها و مجلات علمي، نيمه علمي و غير علمي کشيده شد و حتي به اين مقدار نيز بسنده نشد و به درون کتب علمي ـ فقهي که در زمينة انديشة سياسي امام تأليف شده است، نيز راه يافت.
احکام حکومتی و خمس
با نظری اجمالی و کلی به فقه اسلام، این نتیجه قطعی به دست می آید که فقه اسلامی فقهی است حکومتی، یعنی دارای احکامی است نظیر حدود، دیات، و تعزیرات (در بعد قضایی)، خمس، زکات، انفال، جزیه و خراج (در بعد مالی)، جهاد ، صلح و معاهدات (در بعد روابط بین الملل) و ... که اجرای آنها جز در سایه تشکیل حکومتی اسلامی، امکان پذیر نیست.
سال های قبل از 15 خرداد
مقدمه لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی (16مهر ۱۳۴۱)، رفراندوم اصلاحات شاه (6 بهمن ۱۳۴۱) و کشتار طلاب علوم دینی در مدرسه فیضیه قم (2فروردین۱۳۴۲)، عمدهترین زمینههای قیام 15 خرداد۱۳۴۲ به شمار آمده اند درحالیکه این وقایع تنها «زمینههای تسریعبخش قیام» به حساب می آیند؛
گزارش تصویری از بیت امام راحل در خمین
بیت تاریخی امام راحل در شهر خمین این روزها میزبان عاشقانش می باشد. در این چنین ایامی شما را به دیدن گزارشی تصویری از این بیت تاریخی دعوت می کنیم. عکاس: امیر حسامی نژاد.
«تحولات حافظه تاریخی در ایران»
حافظه» به مثابه توانایی ما در حفظ و یادآوری گذشته است و «تاریخی» نیز گویای وجه اجتماعی و نه فردی حافظه است. جامعه تاریخی ایران مانند هر جامعه دیگری، به مثابه یک موجود زنده دارای روح و جسم است. نظرات مبتنی بر این رویکردها، حافظه تاریخی جامعه را همانند حافظه فردی در نظر میآورند که همه چیز را باید در خود گردآوری کند و بنیادهای شخصیت ملی یا قومی یا طبقاتی را بسازد.
سیره حفاظتی و اطلاعاتی امامان معصوم(ع)
موضوع این کتاب شرح و بررسی سیره حفاظتی و اطلاعاتی امامان معصوم(ع) در عرصه های گوناگون است. نقطهی آغازین پیدایش فعالیت های حفاظتی در تاریخ بشر را می توان زمانی دانست که زمامداران قبایل و جوامع خُرد فهمیدند برای دوام و بقا، افزون بر قدرت نظامی و برتری اقتصادی، کسب اطلاعات دقیق از رقیب و حفظ اطلاعات خویش ضرورتی انکار ناپذیر است.
کتب عتیقه اهدایی پادشاه افغانستان به به پادشاه انگلستان
لندن -12- سفارت افعانستان بنام پادشاه افغان سه جلد کتب عتیقه و نادر الوجود به پادشاه انگلستان تقدیم نموده است که یکی از آنها نسخه خطی قیمتی ایرانی است که دو قرن قبل نوشته شده و روی کاغذ نیمه سفیدی که از چوب خیزران ساخته شده است با ناخن تصاویری ساخته اند، کتاب مزبور دارای پنجاه صفحه بوده و در ظرف سه سال به اتمام رسیده است.
کتابخانه های شیعی از قرن سوم تا پایان هفتم هجری
مرکز عالی: جامعه المصطقی العالمیه –مدرسه تاریخ و ادیان رشته: تاریخ تمدن اسلام/ مقطع: کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه: کتابخانه های شیعی از قرن سوم تا پایان هفتم هجری استاد یا اساتید راهنما: دکتر سید علی رضا واسعی استاد یا اساتید مشاور: آقای محمد الله اکبری دانش پژوه: سیدمحمد علوی تاریخ دفاع: اردیبهشت 1389 / تعداد صفحات: 222 کلید واژه ها: کتاب، کتابخانه، نظام اداری، شیعه، آل بویه، فاطمیان
ادبیات مکتبخانهای ایران
یکی از حلقههای آموزش در ایران مکتبخانه است. متون مکتبخانهای خود گونهای خاص از ادبیات است که ادبیات مکتبخانه نامیده میشود. کتاب ادبیات مکتبخانهای ایران شامل هفتاد متن درسی و داستانی چاپ سنگی مکتبخانهها در عصر قاجار است که جز معدودی، تا امروز تجدید چاپ نشدهاند.
کارگاه متد نقد کتاب در حوزه علوم انسانی
کارگاه متد نقد کتاب در حوزه علوم انسانی با تدریس دکتر سید حسن حسینی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود. این کارگاه سه شنبه 21 خرداد از ساعت 8 تا 15 در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار می شود.
گزارش نشست «جامعهشناسی تاریخی بازاندیشانه»
این نشست از سلسله جلسات «جامعه شناسی تاریخی در ایران» بود که با همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، انجمن جامعه شناسی ایران، و انجمن ایرانی تاریخ برگزار شد. گزارشی از این نشست را به قلم دکتر معصومه قاراخانی، عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، میخوانید.
قرارداد 1907 به روایت مرکز اسناد کتابخانه شورای اسلامی
قرارداد 1907 (در تاریخ ۳۱ اوت ۱۹۰۷م/ ۲۱رجب ۱۳۲۵ قمری/ ۹ شهریور ۱۲۸۶)، در سن پطرزبورگ پایتخت روسیه بین دولت های روس و انگلیس در مورد تقسیم ایران به امضا رسید. به موجب این قرارداد ایران به سه منطقه تقسیم شد. قسمت شمال تحت نفوذ روسیه، قسمت جنوب تحت نفوذ بریتانیا و یک منطقه هم بیطرف. این مقاله نگاهی مستند به قرارداد مذکور دارد و معاهده یادشده را براساس اسناد کتابخانه شورای اسلامی بررسی می کند.
بررسی تاريخی تعامل فكری و سياسی اماميه
این کتاب، اثری پژوهشی از دکتر محمدرضا بارانی است که انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در ابتدای سال 1392 آن را منتشر کرده است. عنوان کامل کتاب به زبان فارسی «بررسي تاريخي تعامل فكري و سياسي اماميه با فرقه هاي معتزله، حنابله و اشاعره در عصر آل بويه» است و عنوان لاتین آن چنین است:
ده سال تا پانزدهم خرداد
هرچند دستگیری حضرت امامخمینی(ره) در سال۱۳۴۲، که تجاوز آشکار و بیپروا به حریم مرجعیت و روحانیت تلقی میشد، وقوع انفجار سیاسی و نهضت مردم ایران در پانزدهم خرداد را در پی داشت، اما با بررسی دقیق جامعهشناسانه از وضعیت ایران آن روز و درنظرگرفتن اعتصابات و نارضایتیهای گروهی اقشار مختلف ایران در طی چند سال نزدیک به قیام پانزده خرداد معلوم میگردد که اوضاع سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران آن روزگار به قدری پریشان و نابسامان بوده است که قیام گسترده مردم در پانزدهم خرداد سال۱۳۴۲ را، علیرغم همه مسائل، میتوان برآیند نهایی و نقطه انفجار این وضعیت نیز تلقی کرد.
امام علی(ع) و میانهروی
برخی از «امام علی شناسی های» قبل از انقلاب شخصیتی افراطی و تندرو از امام علی (ع) تصویر کردند که در این زمینه باید تأمل بیشتری صورت گیرد.
اولین کسی که «حجت الاسلام» نامیده شد که بود؟
ایشان در عصر خویش هم به قضاوت و هم به اجرای حدود الهی همت می گماشت و این همه در کنار فقاهت و معرفت دینی و مراجعیت آئینی سبب شد که ملقب به این عنوان گردد. حاج سیّد محمّد باقر شفتی اولین کسی است که به لقب «حجّت الاسلام » معروف شد و این اتفاق بدان دلیل بود که ایشان در عصر خویش هم به قضاوت و هم به اجرای حدود الهی همت می گماشت و این همه در کنار فقاهت و معرفت دینی و مراجعیت آئینی سبب شد که ملقب به این عنوان گردد.
نخبه گرایی و عامه گرایی در جنبش های اسلام گرا
سخنرانی دکتر سیدعبدالامیر نبوی*با موضوع "نخبه گرایی و عامه گرایی در جنبش های اسلام گرا" به همت انجمن مطالعات جهان اسلام و با همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سالن اجتماعات پژوهشکده برگزار گردید.
آثار تاريخى محدثان قم تا قرن پنجم هجرى
قم از پرسابقه ترين مراكز شيعه نشين در ايران است. اين منطقه در نيمه دوم قرن اول هجرى، پذيراى مسلمانان عرب با گرايش شيعى شد و رفته رفته به يكى از قطب هاى علمى تشيع در عالم اسلامى تبديل گرديد. گرايش حديثى موجود در اين مركز شيعى موجب پديد آمدن محدثان بسيارى در آن شد، به گونه اى كه گاه ارقام شگفت آورى درباره تعداد محدثان اين حوزه حديثى گزارش شده است.
گزارش نشست علمی «میراث مکتوب علوی»
نشست علمی «میراث مکتوب علوی» ششم خردادماه در سالن غدیر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدعلی مهدویراد، قرآنپژوه، نویسنده و پژوهشگر حوزه دین و جمعی از علاقهمندان به این حوزه برگزار شد.
- مقالات دیگر...
- انتشار کتاب «استانداردهاي زندگی در دوران صفویه»
- غزوة تبوک
- تنش و تنشزدايي ميان صفويه و عثماني
- پیشنهادهای دانشمند تبریزی برای بهبود وضعیت رساله های عملیه در صد سال پیش
- زیدیان ایران در قرن هفتم هجری
- گزارش دفاعیه «روش همزیستی مسالمت آمیز امام صادق(ع) با اهل سنت»
- کارگاه آموزشی تحلیل محتوا در پژوهش های تاریخی برگزار شد.
- نگاهی به اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند 58
- جنگ چالدران
- کتابی جنجالی درباره شیعیان عربستان
- بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی
- سیمای حضرت زینب (س) در آینه برخی منابع انگلیسی
- گفتاری در مدفن حضرت زینب(س)
- بررسی اعتبار کتاب اخبار الزینبات
- گزارش حضرت زينب از رويداد كربلا و مقدمات و پيامدهای آن
- کتابشناسی زینب کبری(سلام الله علیها)
- الگوی رفتاری حضرت زینب(س)
- اندیشه امام علی(ع) منظومه فکری برای همه زمانهاست
- شیعه شناسی اهل سنت و چالشهای فراروی آن
- سخنرانی؛ میراث مکتوب علوی با تاکید بر مصحف امیر المومنین علی(ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1212980 |
بازدید امروز : 2852 |
کل بازدید : 8477350 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 6 |
زمان بازدید : 1/5782 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!