خواندنی های تاریخی

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم

اگر انگلیسیها بخواهند در سرزمین مسلمانان یک حکومت ناجور تشکیل بدهند که شرش دامنگیر هم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
پیام تبریک ارتقاء علمی سه استاد گروه از مرتبه استادیاری به دانشیاری
به تایید هيأت ممیزه مشترک مراکز و مؤسسه های آموزش عالی و پژوهشی حوزه ای- دانشگاهی به تاریخ 1392/3/30 جناب آقایان دکتر نعمت الله صفری فروشانی(عضو هيأت علمی جامعة المصطفی العالمیة و مدیر گروه تاریخ اسلام)، دکتر محسن خندان(الویری)(عضو هيأت علمي دانشگاه باقرالعلوم و استاد مدعو گروه تاریخ اسلام) و دکتر محمدرضا جباری(عضو هيأت علمی مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني، مدير گروه تاريخ مؤسسه و استاد مدعو گروه تاریخ اسلام) از مرتبه استادیاری به مرتبه دانشیاری ارتقاء رتبه یافتند.
يادداشتهاي سفر رياض (13 تا 19 دي ماه 1383 ش.)
چکيده: از مدتي پيش برگزاري هفتة فرهنگي ايران در عربستان در دستور کار وزارت فرهنگ دو کشور قرار گرفت و ظاهراً بعد از چند بار تعويق، سرانجام نمايشگاه و مراسمي تحت عنوان هفتة فرهنگي ايران در عربستان (الاسبوع الثقافي للجمهوريه الاسلاميه الايرانيه في المملکه العربيه السعوديه) در شهر رياض برپا شد. در اين برنامه، نمايشگاهي از فرش، سفالگري، صنايع دستي، کتاب کودکان، فعاليتهاي قرآني در ايران، فعاليت مساجد در ايران، و غرفههايي ويژة مجمع جهاني تقريب بين مذاهب اسلامي و شرکت جهانگردي ارس و يک قهوهخانة سنتي در يک فضاي نمايشگاهي فرهنگي به نام المرکز الثقافي للملک فهد برپا شده بود و مقرر بود در کنار آن پنج سخنراني علمي هم ايراد شود. گزارش حاضر يادداشتهاي جناب آقاي دکتر محسن الويري يکي از اعضاي هيأت ايراني شرکت کننده در اين مراسم ميباشد.
جنگ و تمدن (چكيده اي از پژوهشي در تاريخ)
جنگ و تمدن (چكيده اي از پژوهشي درتاريخ) آرنولدتوين بي، به انتخاب آلبرت فولر، ترجمه خسرو رضايي(تهران:انتشارات علمي و فرهنگي،1373) معرف: مجيد نصرآبادي/ ویراستار: مرتضی شیرودی
انتشار نخستین شماره فصلنامه مطالعات تاریخ ایران اسلامی
اولین شماره فصلنامه مطالعات تاریخ ایران اسلامی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) به مدیر مسئولی دکتر نصرالله پورمحمدی املشی و سردبیری دکتر علی اکبر کجباف منتشر شد. این نشریه با رتبه علمی تخصصی منتشر می شود. این شماره از شش مقاله با عناوین ذیل تشکیل شده است:
تشیع در شبه قاره هند
خاورشناسان معروف اقرار میکنند که تشیع در ساختن تمدن عظیم اسلامی در شبه قاره هند نقش مهمی داشته است. (1) رجال و محققان شیعه با علم و فضیلت خود توانستند در تمامی حکومتهای مسلمانان هند عمیقا نفوذ نمایند و به رغم شکنجه و کشتار شیعیان در دوران تاریخ اسلامی هند، آنان توانستند اثری جاودان بر زندگی اداری، فرهنگی و اجتماعی هند، بر جای نهند.
فراخوان نخستین همایش روابط فرهنگی و تمدنی ایران و قزاقستان
دانشکده ادبیات و علوم انسانی با همکاری نهادهای علمی و فرهنگی کشور، در نظر دارد با توجه به ضرورت احیاء و تعمیق روابط فرهنگی و تمدنی ایران با کشـورهای منطقه آسیای مرکزی و قفقاز در چهارچوب های علمی و پژوهش بنیاد، مجموعه همایشهای دورهای ایران و کشورهای این مناطق را برگزار نماید. نخسـتین همایش از این سلسله همایشها با عنوان «روابط فرهنگی و تمدنی ایران و قزاقستان» در پاییز 1392 برگزار خواهد شد.
انتشار شماره های 10، 11 و 12 فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
شماره 10، 11 و12 فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی انجمن ایرانی تاریخ همزمان با برگزاری ششمین مجمع انجمن منتشر شد.
رونمایی از وب سایت دنیای زنان قاجار در نشست عکس و تاریخ
هدف اساسی این آرشیو فائق آمدن بر خلاء چشمگیری است که در زمینه پژوهشها و دانش در باره دوران قاجار موجود است. تنها اندک بخشی از پژوهشهای موجود به زندگی زنان این دوره می پردازد. با توجه به کمبود اسناد دست اول در ارتباط با زنان، جای تعجب نیست که تا به امروز غالب روایات تاریخ اجتماعی قاجار بر جنگها، دستاوردها، و واقعیات روزمره زندگی مردان در آن دوره تمرکز داشته است. دلیل این امر از جمله آن است که نوشته های مردان در بایگانی های متعدد ملی برای دهه ها (و در سالهای اخیر در قالب مجلدات چاپی) به آسانی در دسترس بوده، حال آنکه اغلب نوشته ها، عکس ها، و دیگر اوراق شخصی زنان در دست خانواده ها باقی مانده است. دستیابی به تصویری کامل تر از گذشته غنی و پیچیده ایران بدون دسترسی همگانی به این اسناد ممکن نخواهد شد.
نشست علمی نحوه معرفی امام علی(ع) به جوانان و نوجوانان
پنجمین نشست علمی مرکز تحقیقات امام علی (ع) روز دوشنبه دهم تیرماه از ساعت 30/15 تا 30/17 در سالن غدیر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود . در این نشست دکتر محمد آرمند با موضوع نحوه معرفی امام علی علیه السلام به جوانان و نوجوانان ( با تأکید بر کتب درسی ) سخنرانی خواهد کرد . دکتر مراد حاصل نیز دبیر این نشست است.
بررسی زندگی و مبارزات علامه سیدمرتضی عسکری
کتابی درباره علامه سیدمرتضی عسکری از مجموعه خاطرات مستند سیدهادی خسروشاهی با نام «حدیث روزگار» از سوی نشر کلبه شروق قم روانه بازار کتاب شد. اثر حاضر از چهار بخش گفتوگو درباره علامه سیدمرتضی عسکری، تعارض علمای سنتی و روشنفکران دینی، همکاری با نهضت اسلامی ایران و اسناد و فهارس تشکیل شده است.
تاریخ چوگان در ایران و سرزمینهای عربی در سرای اهل قلم
تنها کتاب تاریخی ورزشی دکتر آذرتاش آذرنوش با عنوان «تاریخ چوگان در ایران و سرزمینهای عربی» از ساعت 17 یکشنبه (9 تیرماه) در سرای اهلقلم خانه کتاب نقد و بررسی خواهد شد. این نشست با حضور آذرتاش آذرنوش، نویسنده این اثر، قدمعلی سرامی، نویسنده، پژوهشگر و کارشناس فرهنگ عامه و مرجان محمودی، مشاور فرهنگی فدراسیون چوگان و سعید سعیدی(دبیر نشست) برگزار میشود.
گزارش نشست علمی «عليت و علم تاريخ»
زمان: چهارشنبه 29 خرداد 1392 مكان: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه سخنرانان: حجت الاسلام سعيد بهمني عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي دكتر محمد فتحعليخاني استاديار فلسفه و كلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
زمینه ها و عوامل پیدایش دولت ادریسیان
مرکز عالی: جامعه المصطقی العالمیه –مدرسه تاریخ و ادیان رشته : تاریخ اسلام/ مقطع : کارشناسی عنوان پایان نامه : زمینه ها و عوامل پیدایش دولت ادریسیان استاد یا اساتید راهنما :حجه الاسلام والمسلمین دکتربارانی استاد یا اساتید مشاور: دانش پژوه: سید عبدالسلام اللغمیش تاریخ دفاع :بهمن 1386 / تعداد صفحات : 99 کلید واژه ها:ادریسیان –علویان –بربرها –دولت شیعه –مغرب - اندلس
انتشار پیام بهارستانی دیگر از سوی کتابخانه مجلس
در ادامه نشر مجلات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، هجدهمین شماره «پیام بهارستان» منتشر شد. کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به منظور شناساندن و معرفی اوراق، اسناد، متون و مطبوعات نشریات مختلفی اعم از اسناد بهارستان، مطبوعات بهارستان و نامه بهارستان را منتشر میکند. یکی از قدیمیترین مجلات کتابخانه مجلس «پیام بهارستان» است.
جهان اسلام در عصر مشروطیت با تأکیر بر نقش روحانیت
در صورتی که نقش روحانیت در انقلاب مشروطه و وضعیت دنیای اسلام در عصر مشروطیت مورد بررسی قرار گیرد می توان تصویری از رابطه بین مشروطیت و دنیای اسلام برقرار کرد: 1- روحانیون چون پیش از صدور فرمان مشروطیت و پیروزی اولیه آن،همچنان در صحنه ماندند تا بعد اسلامی نهضت آسیب نبیند ولی گاه نتوانستند و گاه نگذاشتند که به چنین هدفی نائل آیند.
نقد ديدگاه مونتگمري وات پیرامون وحی
چکيده یکی از موضوعات مهمی که بسیاری از مستشرقان و از جمله وات به آن پرداختهاند، موضوع «وحی» و مسائل پیرامون آن است که از اهمیت والایی نزد مسلمانان برخوردار است. این پژوهش، به بررسی و نقد آرا و اندیشه های وات پیرامون «وحی» میپردازد و از آثار مهم وی در حوزه های قرآن، تاریخ اسلام و سیره نبوی برگرفته شده است.
بررسی روایی علل فقدان نام ائمه اطهار(ع) در قرآن کریم
چکیده خلافت و جانشینی پیامبر اکرم (ص) و در اختیار گرفتن آن توسط خلفای پیش از امام علی(ع)، موضوعی چالش برانگیز بین شیعه و اهل سنت است که از دیر باز در بسیاری از محافل به صورت مجادلات کلامی و استمداد نابخردانه از ابزاری چون روایات برای غلبه بر حریف بازتاب یافته است. در این بین، ذهن بسیاری از افراد خواسته یا ناخواسته به این سمت میرود که چرا نام حضرت علی (ع) و تصریح به ولایت ایشان با توجه به نقش تکمیل کننده آن برای اسلام و مسلمانی که پیام آیه تبلیغ نیز هست، در قرآن یاد نشده است. بر این اساس شاید برخی از افراط گرایان درصدد برآیند تا با استفاده از روایاتی نایاب، تصور وجود نام ائمه (ع) در قرآن را به شکل حقیقتی قابل باور جلوه دهند.
17 رمضان - غزوه بدر
در روز جمعه هفدهم رمضان سال دوم هجری اولین برخورد جدی مسمانان با مشرکان قریش در منطقه بدر رخ داد.[1] هنگامی که پیامبر(ص) از بازگشت کاروان تجاری از شام به سرپرستی ابوسفیان که دارای ارزش فراوان بوده و به تمامی قریش تعلق داشت، آگاه شد[2] با سیصد و سیزده تن[3] و با کم ترین امکانات[4] راهی بدر شد. ابوسفیان که در میانه راه از تصمیم پیامبر آگاه شده بود از مکه استمداد طلبید[5] و مسیر کاروان را نیز به سمت دریای سرخ منحرف نمود و از منطقه خطر دور ساخت.[6]
سیدجمال الدین اسدآبادی، مقالات جمالیه و روش بومی سازی مفاهیم مدرن
مقدمه مقالات جمالیه از آثار قلمی سیدجمال است که همگی به فارسی نوشته شده و توسط میرزا لطف الله خان اسدآبادی- همشیره زاده سید - جمع آوری شده و از سوی میرزا صفات الله خان جمالی اسدآبادی - پسر میرزا صفات الله خان- و با کمک مالی نصرالله خان جمالی اسدآبادی- برادر بزرگ آقای میرزا صفات الله خان- در سال 1312 نشر یافته است.
نشست علمی «محکمات و متشابهات مهدویت»
نشست «محکمات و متشابهات مهدویت» با حضور استاد مصطفی صادقی روز سه شنبه 4 تیر ماه ساعت 17 تا 19 در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار خواهد شد.
- مقالات دیگر...
- ویژهنامه امام زمان(علیهالسلام) در سایت سخن تاریخ رونمایی شد
- نقد روایة البخاری ومحمد بن اسحاق حول صلح الحدیبیة
- بررسي کتاب تمدن اسلامي در قرن چهارم هجري
- گزارش نشست علمی«جریان های دانشگاهی مخالف شیعه در جهان عرب»
- دلیل انتخاب روز 11 شعبان به عنوان تاریخ ولادت قطعی حضرت علی اکبر(س)؟
- علی اکبر علیه السلام الگوی جوانان
- مکتوبات سلمان
- فن مناظره را از پیامبر و ائمه(ع) بیاموزیم
- پديدارشناسى درتقابل باتاريخى نگرى مطالعة موردى [موضوع] امامت
- انتشار دومین شماره میراث علمی اسلام و ایران
- بررسی دیدگاه مستشرقان در مورد سیره و تاریخنگاری(با رویکرد قرآنی)
- معمای همایش اسلامشناسی استراسبورگ
- جریانهای دانشگاهی مخالف شیعه در جهان عرب و لزوم فهم آن
- به بهانه معرفی اثر ارزشمند «سیرتنا و سنتنا» از علامه امینی
- طلوع خورشید شرق
- انتشار «گفتگوهایی در باب تاریخشناسی و تاریخنگاری»
- اولين همايش بين المللي ميراث مشترک ايران و هند
- گزارشی از نشست تحولات حافظه تاریخی ایرانیان
- برگزاري نشست علمي «عليّت و علم تاريخ» در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
- نشست نقد کتاب «زبیریان و تدوین سیره نبوی»
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1212983 |
بازدید امروز : 2860 |
کل بازدید : 8477358 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/7344 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!