خواندنی های تاریخی

۲۹ شعبان سال ۱۳۲۵ قمری متمم قانون اساسی مشروطه ایران امضاء شد. این متمم خودش اصول بسیار

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند

یک نابغه آلمانی وقتی قرآن بخواند و با اسلام و عرفان ایرانی آشنا شود، چقدر ممکن است «اهل

متهورانهترین عملیات هوایی دنیا کار چه کسانی باشد، خوب است؟ ۱۵ فروردین سال ۱۳۶۰ شمسی، خ

حدود ۱۱۰ سال قبل ارابههای جنگی روس به سمت حرم امام رضا (ع) حرکت کردند و در هتک حرمتی ب
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
کتاب وصیت نانوشته
نام کتاب: وصیت نانوشته (نیم نگاهی به حدیث دوات و قلم) نویسنده: استاد ناصر باقری بیدهندی
فقهای آذربایجان در قرن نوزده و بیست میلادی
مقدمه سرزمین آذربایجان، علما و شخصیت های فراوانی را در رشته های علوم مختلف از جمله، در طب، جغرافیا، تاریخ، ادبیات، علوم قرآن و فقه، به دین اسلام تقدیم کرده است. این مقاله به فقهای قرن نوزده و بیست آذربایجان می پردازد علمای این منطقه برای تحصیل در رشته فقه، به نجف اشرف مشرف شدند و نزد فقهای نام دار آن سامان تحصیل کردند و بیشترآثار خود را در این رشته نگاشتند. بیشتر فقهای آذربایجان، بعد از تحصیل علوم ابتدایی، برای تکمیل علوم دینی به شهرهای علمی قم، اردبیل، مشهد، کربلا و به ویژه مرکز و مهد علوم اسلامی نجف اشرف سفر کردند و با استفاده از محضر علمای نام دار این منطقه، به مقام علمی بالا دست یافتند و حتی به مقام اجتهاد و مرجعیت شیعیان نایل شدند؛ از جمله این علما به شیخ عبدالعظیم بادکوبی، شیخ محمد صادق لنکرانی و شیخ محمد علی نخجوانی می توان اشاره کرد.
کتاب تک ستاره عالم حکمت
نام کتاب: تک ستاره عالم حکمت (گفتگویی فراسوی زمان با لقمان حکیم) نویسنده: استاد ناصر باقری بیدهندی
بررسي تاريخي شخصيت يحيي بن زيد
چکیده یحیی بن زید بن علی(علیه السلام) در خانواده ای با علم و فضیلت در مدینه به دنیا آمد و دوران کودکی را در محضر پدر سپری نمود و در پی گیری اهداف پدر، نقشی بارز داشت. یحیی بعد از شکست قیام زید بن علی(علیه السلام) مخفی شد و به پیشنهاد یاران خود، هجرت به سمت خراسان را آغاز کرد. حاکم کوفه از هجرت وی با خبر شد و به تعقیب او پرداخت و در بلخ او را دست گیر نمود. سپس با تحولاتی که در خلافت اموی به وجود آمد، یحیی آزاد گردید. در بازگشت، حاکم نیشابور سدّ راه یحیی شد و یحیی به ناچار، با یاران اندک خود به جنگ پرداخت و او را شکست داد و به سوی جوزجان رفت. دوتن از بزرگان قبایل و تعداد زیادی نیرو به یحیی پیوستند. نصربن سیار به تعقیب یحیی پرداخت تا این که در جوزجان و در قریه ارغوی این نیروها به هم رسیدند و سه شبانه روز جنگ شدید رخ داد و نیروهای یحیی به دلیل کم بودن و نداشتن تجربه نظامی، شکست خوردند. دشمنان سر یحیی را از بدنش جدا نمودند و بدنش را بر دروازه جوزجان آویزان کردند. بعد از شکست یحیی، جوش و خروش عجیبی خراسان را فراگرفت و داعیان عباسی از جمله ابومسلم در این زمینه تأثیر زیادی داشتند. آنها ظلم های امویان و کشتن نوادگان رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم)را برای مردم بازگو کردند و احساسات مردم را بر ضد امویان تحریک نمودند و با استفاده از این موقعیت، به خون خواهی یحیی قیام کردند تا امویان را سرنگون کنند. ابومسلم جنازه یحیی را از بالای دروازه جوزجان پایین آورد و برآن نماز گزارد و انتقام قاتلان او را نیز گرفت. این نوشتار، به بررسی شخصیت یحیی نزد مسلمانان و منزلت خانوادگی او می پردازد و دیدگاه امام صادق (ع) درباره قیام و شهادت او را بررسی می کند.
زندگی نامه علمی دکتر محمد الله اکبری
سوابق تحصیلی 1. تحصیلات حوزوی - ورود به حوزه علمیه کاشمر در سال 1358 شمسی گذراندن درسهای «نصاب الصبیان»، «شرح امثله» و «صرف میر» نزد اساتید محترم شیخ جلیل جراثیمی، احمدی و معینی. - ورود به حوزه علمیه یزد در سال 1359شمسی گذراندن درسهاییچون «النموزج»، «هدایه»، «صمدیه»، «سیوطی» و «مغنی» نزد اساتیدی همچون صمدی، عجمین، یوسفی و مفیدی. گذراندن درسهای معانی و بیان چون «مختصر المعانی» نزد استاد نکونام و اصول چون «معالم الاصول». گذراندن درس جامع السعادات نزد حجت الاسلام حسنعلی. - ورود به حوزه علمیه قم در سال1362شمسی تحصیل در مدرسه الهادی مرحوم حضرت آیت الله گلپایگانی. گذراندن درسهای «لمعتین» نزد اساتید گرامی «نکونام»، «جهرمی» و «جورابچی» و «اصول فقه» نزد اساتید معزز «روشن» و «عالمی» و «بدایه الحکمه» نزد استاد «عالمی». گذراندن «رسائل» نزد استاد «اعتمادی» و «مکاسب» نزد اساتید محترم «عندلیب شیرازی»(مکاسب محرمه)، «نظری منفرد»(بیع) و «موسوی تبریزی»(خیارات) و «کفایتین» نزد اساتید گرانقدر «بنی فضل» و «ستوده». - گذراندن درسهای دروس خارج اصول «آیت الله صانعی» و «آیت الله سبحانی»و مدت شش سال در درس خارج فقه «آیت الله مکارم شیرازی».
سخنرانی دکتر صفری در اجلاس پایان نامه نویسی
ایشان درابتدا از مسئولان آموزش المصطفی(ص)و مجتمع تشکرکرده و اظهار نمود: تصور نمی کردم المصطفی(ص) به فکر برگزاری چنین اجلاسیه ای بیافتد؛ امّا هنگامی که از برگزاری آن با خبر شدم ضمن خرسندی ،احساس کردم به اهمیت موضوع پی برده اند . نکته ای که برای من جالب بود این بود که سطح پایان نامه های المصطفی(ص) ازسطح کتاب های نوشته شده به دست متفکران ایرانی ها برتر است. این را بدان جهت می گویم که مدتی برای همکاری با جشنواره شیخ طوسی، به نظارت بر ارزیابی متون پرداختم . محور سخن من دربایسته های پایان نامه نویسی در المصطفی(ص) است : درباره ی دانش پژوهان به طور معمول، گروه آموزشی موضوع پژوهشی را ارائه نمی کندپ، بلکه دانش پژوه باید نیاز منطقه و استعداد و توانایی های خود را سنجیده وسپس به انتخاب موضوع اقدام کند .
مختصری از زندگی نامه و آثار شیخ باقر شریف قرشی
آیت الله شیخ باقر شريف القرشي متولد سال 1926 م/ 1344ق در شهر نجف، فرزند شيخ شريف قرشي نجفي از علماي نجف كه جد وي مرحوم شيخ مهدي قرشي از شاگردان مرحوم ميرزاي بزرگ شيرازي بوده، ديده به جهان گشود. القرشي (به فتح قاف و سكون يا فتح راء) يكي از خاندان هاي شناخته شده در نجف مي باشد. ایشان از سال 1380 هجري قمري به درس خارج فقه و اصول پرداخت و از محضر اساتيد بزرگي همچون سيد موسي البعاج، شيخ بشير العاملي، شيخ محمد تقي الايرواني، مرحوم آيت الله العظمي مرعشي نجفي، شيخ محمد طاهر آل شيخ راضي، مرحوم آيت الله العظمي خويي، شهيد آيت الله العظمي سيد محسن حكيم بهره برد.
گزارشی از یک ترور
با پیروزی انقلاب اسلامی، آمریكا كه منافع خود را در ایران از دست رفته میدید، تلاشهای گستردهای را برای براندازی این نظام نوپا آغاز كرد. علاوه بر فعالیتهای گستردهی جاسوسی و ایجاد غائلههای قومی در نواحی مرزی ایران كه با محوریت سفارت آمریكا در تهران ساماندهی میشد، سازمان جاسوسی آمریكا (CIA) هم طرح فونیكس (phoenix) را برای مقابله با انقلاب اسلامی مردم ایران طرحریزی كرد. بر اساس این طرح، باید سران نظام نوپای اسلامی از میان برداشته میشدند تا جمهوری اسلامی به زانو درآید.
«تکیه دولت» و کاربردهای آن
چکیده تعزیه و عزاداری برای شهدای کربلا، از مراسم دیرپای جامعه ایران به ویژه پس از رسمی شدن آیین تشیع است. مخصوصاً در دوره قاجار که برای کسب مشروعیت مردمی، تشویق می شد. در این زمان هر طبقه و صنف برای برگزاری عزاداری، علاقه نشان می دادند و سعی می کردند تا از طریق ساختن تکیه و وقف آن، اجر دنیوی و اخروی کسب کنند و نام نیکویی برای خود باقی بگذارند. دوران حکومت ناصرالدین شاه، از مقاطع رونق عزاداری و برپایی مراسمی از این قبیل بود و سال ١٢٩٠ قمری، به فرمان شاه قاجار نیز تکیه ای به همین منظور توسط معماران و مهندسان ساخته شد. اما این دوران طولی نکشید و با مرگ ناصرالدین شاه، برپایی مراسمی از این قبیل رو به افول نهاد تا این که رضاشاه دستور ممنوعیت تعزیه را صادر کرد. در سال ١٣٢۵شمسی دستور به ویران کردن «تکیه دولت» داده شد. در این مقاله به مواردی چون: معنای لغوی، ساخت «تکیه دولت» و مشخصات فنی «تکیه دولت»، چگونگی اجرای مراسم تعزیه در «تکیه دولت» و برخی دیگر از کاربردهای متنوع آن سخن به میان می آید. واژگان کلیدی تکیه دولت، ناصرالدین شاه، تعزیه، تهران.
نیادگرایان اسلامی در آسیای مرکزی و قفقاز با روی کرد اسلام سیاسی ایران و عربستان
چکیده بنیادگرایان به عنوان خطر اصلی در منطقه آسیای مرکزی و نگرانی های ناشی از آن در منطقه و شکل ورود القاعده و طالبان به قلمرو قفقاز و آسیای مرکزی و دخالت قدرت های خارجی و امریکا و بررسی نقش جمهوری اسلامی ایران و عربستان در عرصه های مختلف سیاسی، فرهنگی و ایدوئولوژیک در کشورهای منطقه و به طور کلی آسیای مرکزی از موضوعات مهم در زمینه تاریخ معاصر جهان اسلام است. از سویی نقش عربستان به پدید آمدن جریان های افراط گرا انجامیده و ناآرامی هایی را در منطقه باعث گردیده است که عکس العمل و مخالفت های شدید علمای دینی و رهبران سیاسی کشورهای منطقه را در برداشته است و هم چنین عوامل به وجود آمدن گروه های افراطی در آذربایجان نیز نیازمند بحث است. این نوشتار درصدد بررسی بنیادگرایان اسلامی است که با پشتیبانی گروه های تندرو و افراطی مانند سلفی ها، القاعده و طالبان و هم چنین دخالت قدرت های خارجی مانند امریکا که موجب ناآرامی و نارضایتی مردم، عالمان دینی و رهبران سیاسی گردیده و این که کدام یک از دو کشور مهم اسلامی یعنی جمهوری اسلامی ایران و عربستان در منطقه بیشتر به اهداف اسلامی و سیاسی نزدیک بوده و در عین حال به دور از خشونت توأم با نارضایتی مردم در منطقه نقش ایفا نموده است. واژگان کلیدی بنیادگرایان اسلامی، آسیای مرکزی، قفقاز، اسلام سیاسی، ایران، عربستان.
مورخ و محقق بزرگ تاریخ اهل بیت (ع) در گذشت
«آیت الله شیخ باقرشریف قرشی» مورخ و محقق بزرگ شیعه صبح امروز دار فانی را وداع گفت. به گزارش خبرگزاری اهل بیت(ع) ـ ابنا ـ «آیة الله علامه شیخ باقر شریف قرشی» مورخ و محقق اسلامی صبح امروز در نجف اشرف دار فانی را وداع گفت. وی دارای دهها تألیف در زمینه های تاریخ، سیره و فرهنگ اهل بیت(ع) بود که به زبانهای مختلف ترجمه شده است. ایشان همچنین کتابخانه امام حسن(ع) در شهر نجف اشرف را که کتب خطی و آثار گرانبهایی را در خود جای داده است تأسیس کرد و در خدمت محققین و پژوهشگران اسلامی قرار داد. ایشان امروز پس از یک عمر خدمات علمی و فرهنگی سترگ، پس از تحمل یک دوره بیماری طولانی در 80 سالگی درگذشت. گروه تاریخ مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) در گذشت این عالم جلیل القدر را تسلیت عرض نموده و از خداوند متعال برای ایشان علو درجات را مسئلت دارد.
اصلاحات فرهنگی- اجتماعی امان الله در افغانستان
چکيده اصلاحات فرهنگي- اجتماعي امانالله در افغانستان، وسيعترين بخش اصلاحات وي به شمار ميآيد که در جهت مدرنيزه کردن اين کشور صورت گرفت و بیشک تأثيرگذارترين بخش نيز در برآيند اصلاحات محسوب مي شود. اهميت بحث در اين است که اصلاحات فرهنگي ـ اجتماعي، به عنوان زيربناي توسعه سياسي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي، در جهت تجددخواهي و نوگرایي افغانستان انجام شد، اما همين بخش به عنوان علت اساسي، در برآيند اصلاحات نيز قلمداد ميشود. اين نوشتار تلاشي است در پاسخ به اين پرسش که اصلاحات فرهنگي- اجتماعي امان الله در چه زمينه ها و چگونه صورت گرفت؟ در پايان، با بيان اين که نبود مدل مناسب در انجام اصلاحات و تقليد و اقتباس از مظاهر فرهنگ و تمدن غرب، بدون لحاظ ارزش هاي ديني، مذهبي و آداب و رسوم اجتماعي مردم افغانستان، به عنوان اساسي ترين دليل در برآيند اصلاحات، نقش اين بخش را روشن ميسازد.
تاریخ تحلیلی اندلس
تاریخ تحلیلی اندلس، نوشته آقای دکتر محمد رضا شهیدی پاک توسط انتشارات المصطفی در تابستان 1389 به نشر رسیده است.کتاب 435 صفحه دارد و دارای سخن ناشر، فهرست ؛ مقدمه مولف، فهرست منابع، ضمایم و تصاویر می باشد. کتاب فاقد فصل بندی مشخص بوده و مطالب آن در 29 عنوان یا تیتر اصلی مطرح شده است. در پایان برخی فصول چکیده بحث و پرسش هایی مرتبط با آن آمده و منابعی برای مطالعه بیشترمعرفی گردیده است.
کتاب پان ترکیسم یک قرن در تکاپوی الحاق گری
نام کتاب : پان ترکیسم یک قرن در تکاپوی الحاق گری نویسنده : جیکوب لاندو، مترجم دکتر حمید احمدی، چاپ اول 1382 یکی از عمده ترین تحولات سیاسی و فکری خاور میانه در آغاز قرن بیستم ظهور جریان ناسیونالیسم در سراسر منطقه بود که از این میان سه جریان ناسیونالستی عرب ترک و ایرانی بیش از همه بر سیر تحولات منطقه تاثیرگذاشتند. ناسیونالیست ترک در آغاز، ماهیت قومی داشت و در مراحل آغازین خود در پی تاسیس یک دولت جدید مبتنی بر گروه قومی ترک بودند. این ویژگی، بخصوص پس از بحران هویت شدیدی که در پایان قرن نوزدهم جامعه عثمانی را در برگرفته بود، باعث شد تا ناسیونالیسم قومی ترک به تدریج جنبه رمانتیک به خود گرفته و به مرزهای افراطی ایدیولوژی های پان قدم بگذارند و در پی گسترش نفوذ سرزمین خود به مناطق همجوار و گاه دور از مرزهای خود برآیند.
تاریخ نگاری عصر ایلخانان_مطالعه موردی نظام التواریخ قاضی بیضاوی
چکیده بستر تاریخنگاری عصر ایلخانان، با آثار سترگ و قابل درنگ، علاوه بر ترسیم جنبه های گوناگون زمانه دارای عناصری هویتبخش است که در دوره سخت و دهشتناک حمله مغولان و حاکمیت آنها بر ایران - به عنوان قومی بیگانه و در وضعیتی دیالکتیک با ایران و ایرانی- قابل تعمق است. بدینسان با نگاهی ژرفکاوانه و دقیق، هویتبخشی منابع مذکور شایسته بررسی است. این عنصر تاریخنگاری در آثار مورخانی چون خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی (جامع التواریخ) و جوینی (جهانگشای جوینی) برجسته و بارز است . درباره این آثار سخن بسیار گفته اند؛ در حالی که در بین آثار این دوره، به اثر عبدالله بن عمربن محمد مشهور به بیضاوی، نویسنده نظام التواریخ، توجهی نشده و این اثر به جهت کوتاه بودن، اغلب مورد بی اعتنایی و حتی بی مهری پژوهندگان قرار گرفته است. بدینسان در مقاله حاضر، با در نظر گرفتن مشخصه های تاریخنگاری این عصر، با نگاهی نوپردازانه به متن نظام التواریخ، این اثر به بررسی و مداقَه گذاشته خواهد شد.
کتاب تاریخ مسلمانان بالکان (منطقه سنجاک)
نام کتاب : تاریخ مسلمانان بالکان (منطقه سنجاک) نویسنده : محمود نصر اصفهانی ، چاپ اول، 1381 شبه جزیره بالکان با مسافتی حدود 520000 کیلومتر مربع دارای جمعیتی حدود 50 میلیون نفر می باشد که ما بین دریای آدریاتیک و یونان از غرب و دریای مدیترانه و دریای اژه و دریای سیاه از شرق قرار گرفته است. در جغرافیای سیاسی شبه جزیره بالکان از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا: عامل اتصال شمال و جنوب اروپای از دریای بالتیک تا دریای مدیترانه می باشد. این بخش یکی از مناطق مهم مرکزی از جهت حوادث تاریخی سه قرن گذشته و در حقیقت راه ارتباطی شرق و غرب بوده است و این موقعیت، از زمان مداخله روسیه در حوادث اروپا و در یک کلمه از زمان سقوط خلافت عثمانی ایجاد شده است.
پنج پایان نامه گروه تاریخ در بین 11 پایان نامه برتر مجتمع
پنج پایان نامه ی دانش پژوهان گروه تاریخ توانست در بین 11 پایان نامه برتر مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قرار گیرد. این پایان نامه ها در اولین اجلاس نهضت پایان نامه نویسی برتر و شایسته تقدیر دانسته شدند. برای دیدن تصاویر در اندازه بزرگتر روی آنها کلیک کنید.
سخنرانی دکتر صفری مدیر گروه تاریخ اسلام در جمع اساتید و دانش پژوهان یزد
در آستانه سالروز میلاد امام جواد(ع) در دهم رجب، دکتر صفری مدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) در محفلی متشکل از جمعی از دانش پژوهان و اساتید یزد سخنرانی کرد. در این سخنرانی بر خلاف سخنرانی های معمول، پس از تبریک بحث خود را به موضوعی جزیی اختصاص داد و جوانب مختلف آن را واکاوید. وی با اشاره به سخنان امام رضا(ع) که امام جواد(ع) را با برکت ترین مولود در اسلام یا با برکت ترین مولود برای شیعه خوانده، بحث خود را اختصاص به تبیین چرایی این سخن گهربار پرداخت.
مار در آستین
پس از روشن شدن طرح رژیم اسرائیل، وزارت دفاع آمریکا با ارسال سه پیام رمزگزاری شده دستور دور شدن ناو از آبهای اسرائیل را صادر میکند اما دیر شده بود و جنگندههای اسرائیلی در عرشه ناو آمریکایی حمام خون براه انداختند
- مقالات دیگر...
- ایوان مدائن را آیینه عبرت دان
- گزارش سفر به لبنان
- سخنرانی دکتر صفری مدیر گروه تاریخ اسلام در جمع اساتید و دانش پژوهان یزد
- نقش شاه طهماسب اول در گسترش تشیع
- سفرنامه تصویری دیرگچین
- فعالیت های سیاسی فرهنگی فرقه های شیعی غیر امامی در عصر غیبت صغری
- تاریخ تشیع در دوران امام جواد علیه السلام
- معرفی کتاب چکیده پایان نامه های کارشناسی ارشد
- مصاحبه اختصاصی مدیر گروه تاریخ اسلام با شبکه چهار سیما
- گزارش اردوی علمی به استان یزد
- سخنرانی مدیر گروه در مراسم نکوداشت دکتر آیینه وند
- هشتمین نشست سیره پژوهی/ بررسی تطبیقی مزارات اسلامی مسیحی
- اولین نشست سیره پژوهی/ گزارشی درباره فقه السیرة
- منابع و متون امتحاني دروس عمومي و تخصصي رشته تاريخ اسلام (ويژه غير حضوري و ارتقايي)
- نقش عضدالدوله در تحول تمدن اسلامي
- گزارشی کوتاه از یک مأموریت؛ کنگره عبدالجلیل رازی قزوینی
- میزگرد علمی تخصصی تصوف در شمال آفریقا و نقش آن در تحولات اخیر
- آسیب شناسی تمدن اسلامی از منظر سید حسین نصر
- نقش دانشمندان شیعه در تحول علوم ریاضی
- منابع آزمون دکتری تاریخ تمدن
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1035966 |
بازدید امروز : 3366 |
کل بازدید : 6306747 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/2343 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!