خواندنی های تاریخی

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط محمد الله اكبري يكي از انحرافات تاريخي در السنۀ واعظين و مادحين اهل بيت(ع) اين است كه امام حسين(ع) در راستاي احياي سنن الهي، به جز جنگ و قيام عليه يزيد، به استراتژي ديگري قائل نبوده است. براي بررسي اين انحراف با محمد الله اكبري، مدير پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) گفت و گويي ترتيب داديم كه از منظر فرهيختگان محترم ميگذرد.
ویژه نامه محرم (در حال بارگزاری)
باز این چه شورش است که در خلق عالم است باز این چه نوحه وچه عزا وچه ماتم است باز این چه رستخیز عظیم است کز زمین بی نفخ صور، خاسته تا عرش اعظم است این صبح تیره باز دمید از کجا؟ کزو کار جهان وخلق جهان جمله درهم است گویا، طلوع میکند از مغرب آفتاب کآشوب در تمامی ذرات عالم است گر خوانمش قیامت دنیا، بعید نیست این رستخیز عام، که نامش محرم است در بارگاه قدس که جای ملال نیست سرهای قدسیان همه بر زانوی غم است جن وملک بر آدمیان نوحه میکنند گویا، عزای اشرف اولاد آدم است خورشید آسمان وزمین، نور مشرقین پروردهٔ کنار رسول خدا، حسین
چهاردهمین نشست سیره پژوهی
با موضوع جریان شناسی قرائت های عاشورایی سخنران: دکتر محسن رنجبر زمان: سه شنبه بیست و سوم آبان از ساعت 15 مکان: سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)
جريان شناسي تاريخي رويكرد و قرائت حماسي ـ اسطورهاي از واقعة عاشورا
پژوهش حاضر به مطالعه، بررسي و جريانشناسي تاريخي يكي از مهمترين و مشهورترين قرائتها و برداشتها از واقعه عاشورا، يعني قرائت حماسي ـ اسطورهاي از عصر صفويه تا مشروطه (با تأكيد بر مقاتل) ميپردازد. بر اين اساس، پس از بيان چيستي دو واژه حماسه و اسطوره و رابطه و نسبت ميان آن دو، به تبيين و پيشينه اين رويكرد و قرائت پرداخته شده است. در ادامه، جريانشناسي تاريخي اين رويكرد، يعني تبيين و تحليل شاخصها و ويژگيها و زمينهها و عوامل پيدايش و ترويج قرائت ياد شده، مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته است.
دو تصویر متضاد از سیمای محمد(ص)
( بررسی زندگی و شخصیت پیامبر اعظم (ص) در دو روایت غربی و شرقی) توهين غربی ها به اسلام و پيامبر(ص)، سابقه طولانى دارد. نخستين توهين ها از اسپانياى اسلامى و از قرطبه و در سال 229 / 850 آغاز شد. پرفكتوس راهبه مسيحى اولين ناسزاگو عليه پيامبر بود. به تأثير از او، تعدادى از جوانان مسيحى قرطبه يك گروه شهادت طلب را تشكيل دادند تا مانع از گسترش نام و آئين محمد(ص) در اسپانيا شوند. شهادت طلبان قرطبه با حمايت آشكار و پنهان برخى مقامات كليسا و گروهى از مردم مسيحى می كوشيدند پيامبر را دروغگو، شهوت پرست و خوش گذران نشان دهند.
تبریک عید سعید غدیر خم
دشت غوغا بود ، غوغا بود ، غوغا در غدیر موج مى زد سیل مردم مثل دریا در غدیر در شکوه کاروان آن روز با آهنگ زنگ بى گمان بارى رقم مى خورد فردا در غدیر اى فراموشان باطل سر به پایین افکنید چون پیمبر دست حق را برد بالا در غدیر حیف اما کاروان منزل به منزل مى گذشت کاروان مى رفت و حق مى ماند تنها در غدیر ! عيد اکمال دين و سالروز اتمام نعمت و هنگامه اعلان وصايت و ولايت امير المومنين عليه السلام بر شيعيان و پيروان ولايت خجسته باد. سخن تاریخ، به مناسبت این عید بزرگ ویژه نامه عید غدیر خم را تقدیم می نماید. این ویژه نامه به همت حجة الاسلام محمد صادق غلامی پژوهشگر و دانش پژوه کارشناسی ارشد تاریخ تشیع آماده گردیده است. ویژه نامه عید غدیر خم مقالات گروه درباره غدیر مقالات دیگر غدیر در قلم و بیان مراجع غدیر در اینترنت
از تاریخ تا اندیشه (بازنگری تاریخ فکر شیعه؛ پیش نیازها)
متن حاضر تلخیصی از سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی در نشست پژوهشی موضوعات تاریخ علم کلام است.این نشست در دانشکده علوم حدیث(قم)برگزار شده است.دکتر سبحانی در آغاز،میان اندیشه و تاریخ آن تمایز مینهد و با توجه به این تمایز، به یکی از پیشنیازهای روشی در باب بازنگاری تاریخ فکر شیعه در حوزه معارف حدیثی اشاره میکند.
15 ذی الحجة - ولادت امام علی النقی الهادی(ع)
امام ابوالحسن على النقى الهادى، عليه السلام پيشواى دهم شيعيان، صبح روز پانزدهم ذيحجه سال 212 هجري در محلی به نام ناصریه از نواحی اطراف مدینه به دنيا آمد[1]. نام آن حضرت، علي است و مشهورترين القاب ايشان تقی و هادی، و کنیه اش ابوالحسن است. پدر ایشان،امام محمد تقی و مادرشان سمانه کنيزي با فضيلت و با تقوا است[2].آن حضرت در سال 220 ق و در سن شش یا هشت سالگی به امامت رسید. حضرت هادي 42 سال عمرکرد، و دوران امامتش 34 سال طول کشید که نسبت به ديگر از ائمه (عليهم السلام) طولانيتر است . امام جواد (ع) در زمان حيات خود بارها به امامت فرزندش تصريح فرموده بود.
13 ذی الحجة - وفات شیخ آقا بزرگ تهرانی
محمد حسن معروف به شیخ آقا بزرگ تهرانی. در شب پنج شبنه یازدهم ربیع الاول 1293 قمری در تهران به دنیا آمد و پس از هشتاد سال زندگی عالمانه و محققانه در سیزدهم ذی حجه 1389 قمری درگذشت. پدرش از روحانیان بزرگ تهران و جدش نیز روحانی بود که بعدها به تجارت روی آورد و با همکاری حاکم گیلان، بزرگ ترین چاپخانه تهران را تاسیس کرد.وی تحصیلات مقدماتی را در ایران و در شهرهای تهران و مشهد، نزد اساتیدی چون سید قزوینی، میرزا محمد علی رشتی، ملافاضل قندهاری و میرزا حبیب خراسانی آموخت. و دروس خارج اصول را نزد شریعت اصفهانی، آخوند خراسانی و سیدکاظم یزدی گذراند.
11 ذی الحجة - ارتحال حاج میرزا جواد ملکی تبریزی
عارف فرزانه و عالم وارسته، «حاج ميرزا جواد آقا ملكي تبريزي، پس از عمری خدمت و تحصیل و تدریس در حوزه علمیه نجف، تبریز و قم و تربیت شاگردانی صاحب کمال در سحرگاه یازدهم ذی الحجه 1343 ق مصادف با عید قربان در سن 65 سالگی در قم از دنیا رفت[1]. وی در خانواده ای باتقوا، پارسا از تجار ملکی تبریز به دنیا آمد. اجداد خاندان ملکی از شمال افغانستان به آذربایجان آمده و در این دیار مقیم شده بودند[2].
طرح های جدید تخریب اماکن اسلامی تاریخی عربستان
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت به بهانه موسم حج و عملیاتهای ساختمانی گسترده در اطراف مسجدالنبی مقالهای را به قلم «جرومه تیلور» مقالهنویس امور مذهبی خود منتشر کرده و نوشته است عربستان با عملیاتهای متعددی بخش گستردهای از آثار تاریخ اسلامی را نابود میکند. سه مسجد از قدیمیترین مساجد جهان قرار است طی برنامه چند میلیارد پوندی عربستان سعودی برای گسترش دومین مکان مقدس مسلمانان نابود شود. کار بر روی مسجدالنبی که [حضرت] محمد (ص) در آنجا به خاک سپرده شده، قرار است از پایان ماه آینده و با اتمام موسم سالانه حج آغاز شود. با به پایان رسیدن این عملیات، مسجدالنبی به بزرگترین ساختمان جهان با ظرفیت 1.6 میلیون نفر بدل میشود.
10 ذی الحجة - شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)
در روز دهم ذی الحجّه سال 145 هجری قمری، عبدالله محض بن حسن مثنی بن امام حسن مجتبی (ع) در سن 57 سالگی همراه با جمعی از برادران و پسرعموهای خود در زندان منصور دوانیقی به شهادت رسیدند . عبدالله بن حسن مثنی، نوه پسری امام حسن مجتبی و نوه دختری امام حسین (ع)، پدرش حسن مثنی فرزند امام مجتبی و مادرش فاطمه، دختر امام حسین است[1]. در اواخر دوران بنی امیه، بنی هاشم بدون حضور امام صادق، در منطقه ی ابواء جلسه ای برای آینده ی خود و دنیای اسلام تشکیل دادند و محمد بن عبدالله بن حسن را به عنوان خلیفه تعیین کردند[2].
9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي
ارتحال عالم كبير "علامه طبرسي" مفسر شهير قرآن كريم(548ق) امین الاسلام، ابوعلي فضل بن حسن طبرسي، از دانشمندان نامی شیعه در سده ششم هجری قمری در نهم ذیحجه سال 548 ق درچنین روزی پس از حدود 90 سال زندگی سرشار از تلاش در سبزوار از دنیا رفت[1]. گرچه بسیاری وی را منسوب به طبرستان می دانند، ولی اصل او از تفرش[2]، ولی زادگاهش به احتمال زیاد مشهد است.
7 ذی الحجة - شهادت امام محمد باقر(ع)
حضرت امام محمد باقر(ع) در هفتم ذیحجه سال 114 ق و به قولی سال 117ق[1] توسط هشام بن عبدالملک مسموم و به شهادت رسید[2]. نام امام پنجم محمد و لقب آن حضرت، ابوجعفر و باقر يا باقرالعلوم است. تولد امام باقر(ع) را برخی اول رجب[3] و برخی دیگر، سوم صفر[4] دانسته اند. ولادت امام باقر (ع) در روز جمعه سوم ماه صفر سال 57 هجری در مدينه بوده و ایشان در واقعه جانگداز کربلا،کودکی چهارساله بود و دوران امامت حضرت نوزده سال و چند ماه طول کشید.
6 ذی الحجة - يورش قرمطیان به مكه و قتل عام حجاج 317 قمری
در ششم ذیحجه سال 317 ق، ابوطاهر، رييس حكومت قرمَطي بحرين در حملهاي بيرحمانه به شهر مكه، پس از اشغال اين شهر مقدس، ضمن غارت اموال حجاج آنان را قتل عام كرده جنازه هایشان را در چاه زمزم و مسجدالحرام بدون غسل و کفن و نماز دفن کرد.[1] وي همچنين حَجَرالاسوَد، سنگ مقدسي را كه بر كعبه نصب شده بود به همراه اموال و اسيرانِ فراوان به بحرين انتقال داد[2]. سرقت حجرالاسود، دنياي اسلام را در آن روزگار به شدت تكان داد و مسلمانان را خشمگين كرد. عبیدالله فاطمی عاملین این کار را تقبیح و لعن کرد و از آنان برائت جست[3].
5 ذی الحجة - غزوه سویق
درپنجم ماه ذیحجه سال دوم هجری پس از جنگ بدر، غزوه سویق به وقوع پیوست[1] . جنگ بدر، کمی پیشتر از آن بيشتر قريش را داغدار و مصيبت زده كرده بود، از آن جمله ابو سفيان را كه فرزندی از او کشته و فرزندی دیگر از او به اسارت رفته بود[2] و نیز چند تن ديگر از بستگانش یا به قتل رسيده و يا اسير شده بودند. از این رو، و با توجه به اينكه خود را از رؤساى قريش مىدانست تحمل شكست از مسلمانان براى او بسيار دشوار بود.
2 ذی الحجة - تولد شیخ فضل الله نوری
در دوم ذیحجه سال 1295 ه.ق در نور مازندران در خانواده ای روحانی به دنیا آمد. پدرش از روحانیون مورد اطمینان مردم نور مازنداران بود.[1] وی پس از طی مراحل ابتدایی تحصیل در نور و تهران[2]، برای تكمیل دروس خود در اوایل جوانی به نجف اشرف رفت و در سال 1292 ه.ق با مهاجرت به سامرا در زمره شاگردان درجه اول میرزای شیرازی ، بزرگ مرد و قهرمان مبارزه با استعمال انگلیس درآمد[3] و از محضر وی استفاده برد وسرانجام در سال 1300 ه.ق جهت تبلیغ معارف اسلامی عازم ایران شد و در تهران اقامت گزید. وی به خاطر وسعت معلومات و دیدگاه های علمی از روحانیون طراز اول تهران که پایه اش در اجتهاد برتر از بهبهانی و طباطبایی بوده[4]، محسوب می شد.[5] شیخ از نخستین عالمان اسلامی است كه به نقشه استعمار در جهت اسلام زدایی و جایگزین ساختن حكومت لائیك تحت پوشش مشروطه و قانون اساسی پی برد و سعی كرد تا اجازه ندهد ملی گرایی به جای اسلام گرایی بنشیند و به نام آزادی و دموكراسی، بی بند وباری غربی درجامعه اسلامی ایران حاكم شود. شیخ با جنبش مشروطه تا زمانی که یک جنبش اصیل مردمی به رهبری علماء بود، همراه بود[6] و نسبت به آن موضعی نقادانه داشت،
روابط علویان و عباسیان (از سال 11 تا 201 هجری)
كليد واژهها: علويان، عباسيان، روابط علوى ـ عباسى، دعوت عباسى،الرضا، ولايتعهدى. در اين مختصر بر آنيم تا روابط دو جانبه ابوطالب و عباس و فرزندان آنان ـ علويان وعباسيان ـ را از عبدالمطلب (متولد حدود 497 ميلادى) تا ولىعهدى امام رضا(عليه السلام)،بررسى كنيم. اين بررسى را پس از مقدمهاى كوتاه درباره عباس و ابوطالب، در چهارمحور: 1. از رحلت پيامبر(صلى الله عليه) تا شهادت امام حسين(عليه السلام) (11 تا 61 ه.ق) 2. از شهادت امامحسين(عليه السلام) تا مرگ ابوهاشم پسر محمد حنفيّه (61 ـ تا 98 ه.ق) 3. در دوره دعوت عباسي(100ـ132 ه.ق) و 4. از تأسيس دولت عباسى تا ولايتعهدى امام رضا(عليه السلام) پى مىگيريم.
مصاحبه: واکاوی انگیزه مامون از ازدواج دخترش با امام جواد(ع)
مصاحبه: واکاوی انگیزه مامون از ازدواج دخترش با امام جواد(ع) پرینت ایمیل منتشر شده در جمعه, 28 مهر 1391 11:34 نوشته شده توسط مدیر مطالب سایت بازدید: 59 محمد الله اکبری محقق تاریخ و مدیر گروه پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی راز تولد دیر هنگام امام جواد (ع) را نامعلوم و از اسرار الهی خواند به گفته وی برخی منابع برای امام رضا (ع) فرزندان ذکور دیگری را نام برده اند و برخی تنها جوادالائمه را به عنوان فرزند پسر ایشان معرفی کرده اند.
آسیب شناسی پایان نامه نویسی در گفتگو با دکتر صفری مدیر محترم گروه تاریخ
مصاحبه با دکترنعمت الله صفری فروشانی ،عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی (ص) العالمیة ومدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) . ارزیابی شما از وضعیت پایان نامه وپایان نامه نویسی جامعةالمصطفی (ص) چگونه است ؟ پایان نامه نویسی عصاره و برایند علمی یک دانش پژوه درطول دوره تحصیلی است فرایندی که باید طی آن دانش پژوهان توان بهره وری خود را ابراز کنند .اکنون درجامعه المصطفی(ص) الحمد الله به لحاظ کمیت ،پایان نامه نویسی دروضعیت مطلوبی قراردارد شاید ما بیش ازهزارپایان نامه دفاع شده داشته باشیم ولی بنده با مرور درهمه ی پایان نامه ها دریافتم که به لحاظ کیفیت در وضع مطلوبی قرارنداریم . نقاط قوت وضعف درپایان نامه های جامعةالمصطفی (ص) را درچه می بینید ؟
- مقالات دیگر...
- تصویر پیامبر در غرب
- نقد و بررسى مقاله امام جعفر صادق(ع) در دائره المعارف اسلام
- تصویر امام جعفر صادق(ع) در دائرة المعارف اسلام
- 5 ذی القعده - وفات سید بن طاووس
- 2 ذی القعده - افتتاح دومین دوره مجلس شورای ملی
- تسلیت شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع)
- انتشار فصلنامه سخن تاریخ شماره 15
- گزارش دفاعیه پایان نامه آیینهای مذهبی شیعه در دوره صفویه
- تبریک عید سعید فطر
- رفتار سیاسی امیرمؤمنان(ع) و پاسخی به پرسش ها و اشکالات(بخش پایانی)
- مناجات علی امشب ز نخلستان نمی آید
- علل عقب ماندگی تاریخ به مثابه یک علم در میان مسلمانان
- رفتار سیاسی امیرمؤمنان(ع) و پاسخی به پرسش ها و اشکالات(بخش اول)
- رمضان- فتح مکه
- ۱۹رمضان - درگذشت غیاث الدین جمشید کاشانی
- 17 رمضان - غزوه بدر
- 16 رمضان- درگذشت مقریزی
- تبریک میلاد امام حسن (ع)
- معرفي كتاب القول الحسن في عدد زوجات الامام الحسن(ع)
- صلح امام حسن(ع) در نگاه مستشرقان
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 999348 |
بازدید امروز : 1074 |
کل بازدید : 5873930 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 38 |
زمان بازدید : 1/0469 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!