خواندنی های تاریخی

دولت سربداران در محيطي شكل گرفت كه حكومتهاي اطراف، از جمله دولت آلكرت، مذهب سني داشتن

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
عوامل اقتصادي تنش بين صفويه و عثماني
چكيده استقرار حاكميت صفوي در سال 907 قمري، رقابت شديد اقتصادي بين ايران و عثماني ايجاد كرد. در سده دهم و يازدهم قمري، حاكمان دو كشور به طور پيوسته و گسترده ازمسائل اقتصادي به عنوان اهرم فشار بر يك ديگر استفاده ميكردند كه اين خود پي آمد ناگواري را براي ساكنان دوكشور به هم راه داشت. ايران در آستانه به قدرت رسيدن شاه اسماعيل صفوي، به صورت حكومتهاي محلي اداره ميشد. هريك از شاه زادگان و اميران، درگوشهاي از اين كشور، به صورتهاي گوناگون مدعي حكومت مستقل بودند. مؤسس سلسله صفوي در مدت كوتاهي، تمام رقبا را از ميان برداشت و حكومت مركزي قدرت-مندی تشكيل داد كه اين رويداد براي دولت عثماني بسيار گران آمد، به ویژه كه هواخواهان صفوي، به صورت گروهي و مداوم از آسيايي صغير به ايران مهاجرت كردند و مايه نگراني عثماني گرديدند. در اين مقاله به طور اختصار، تسلط بر راه هاي تجاري، مراكز مهم اقتصادي، غنايم جنگي و برخی مسائل مرتبط با اقتصاد مطرح می شود كه زمينه ساز تنش بين صفويه و عثماني گرديد. نتيجه مقاله ميتواند زمينه ساز وحدت و انسجام ميان دولتهاي اسلامي و الگوي تاريخي مناسبي باشد تا با استفاده از آن، براي ايجاد هم گرايي بين دولتهاي اسلامي و مقابله با دولتهاي بيگانه، تصميمات شايستهاي سنجيده شود. واژگان کليدي
نگاهی به كتاب دفاع عن محمد(ص)ضد المنتقصين من قدره
چکیده: کتاب دفاع عن محمد(ص) ضد المنتقصین مِن قدره، به بررسی و نقد افکار و عقاید شرق شناسان و اروپاییان درباره پیامبر اسلام و بالتبع به دین اسلام اختصاص يافته است. اين نوشتار، به معرفي و بررسي اين كتاب می پردازد و اشاراتي اجمالی نيز به نارسايي هاي آن دارد. به طور كلي، اين كتاب تصويري نسبتاً گويا از عقايد غربيان درباره پيامبر اسلام (ص) عرضه مي دارد. جهان اروپایی اعم از مسیحیت و یهودیت، در طول قرن های متمادی، به اسلام با دید خصمانه و مبتنی بر باورهای عامیانه و وهمی نگریسته و عقایدِ اسطوره گونه ای درباره این آیین و آورنده اش یافته اند. این طرز فکر تا قرن هفده میلادی، هم چنان حاکم ماند تا این که متفکرانی از اروپا، این پرده اوهام را با درفش تحقيق عالمانه و با تکیه بر منابع اسلامی دریدند و راه را برای شناخت اسلام به دور از تعصب و پیش داوری، برای توده جهان غرب هموار کردند.
قانونمندی تاريـخ از ديدگاه شهيد مطهري
چکیده در این نوشتار، تلاش شده است تا پس از بیان دیدگاه شهید مطهری درباره هویت جامعه و نقش تصادف و اصل علیت در تحولات تاریخی، قانونمندی تاریخ، از نظر وی بررسی گردد. ضرورت بحث از اینجا ناشی میشود که ایشان با رویکرد دینی و استفاده از منابع معتبر چون قرآن، قانونمندی و سنن تاریخ را بررسی کرده و همچنین درباره فراگیری و کلیت آن نسبت به زمانهای حال وآینده، تحقیق نموده است. با آشنایی با دیدگاه ایشان، میتوان به بسیاری از پرسشهای مطرح درباب فلسفه تاریخ، از منظر دین پاسخ داد. ایشان همچنین با توجه به قانونمندی تاریخ، علمیت ن را مطرح ساخته است. استاد شهید در پایان، با عبور از قانونمندی تاریخ و پذیرش آن، پیشبینی، هدفمندی و تکامل تاریخ را که بر قانونمندی و علمیت آن مبتنی است، بیان نموده که در نهایت با حکومت جهانی موعود ادیان، پیوند خورده است.
بازشناسی ابن اعثم کوفی و کتاب الفتوح وی
چكيده بازشناخت مورخان و احياي متون تاريخي آنان، از جمله بايستههاي پژوهشي بااهميتي است كه اقدام به آن هرچه ديرتر صورت بگيرد، آفات افزونتري را به دنبال دارد. در اين ميان، نگارشهاي تاريخي كهن اهمیت و ارزش خاصي دارد كه تاكنون به گونهاي بايسته به آن توجه نشده است. افزون بر اهيمت ذكر شده، شناخت ابن اعثم از دو جهت ضرورت دارد: از يكسو به سبب قدمت كتاب الفتوح و از جانب ديگر طعنهايي كه بر او وارد شده است. اين ناسازگاري و فراز و فرودها، مسير مطالعه و بررسي شخصيت وي را ناموزون ساخته است. در این نوشتار، ضمن اشاره به زیست نامه ابن اعثم و بررسی مذهب و اوضاع سیاسی و فرهنگی روزگار وی روش، مکتب و گونه تاریخ نگاری او در کتاب الفتوح بررسی می شود. بعضی از نویسندگان، بر اساس برخی کاستی های کتاب الفتوح، گزارش های تاریخی این کتاب را زیر سؤال برده اند. گرچه الفتوح در اسناد برخی گزارش های تاریخی دارای مشکل است، ویژگی های منحصر به فردی نیز دارد. به هر روی، نقد و بررسی متون کهن تاریخ اسلام، آغازگاهی است برای ارائه تصویری صحیح از آن چه در صدر اسلام اتفاق افتاده است.
پي آمدهاي سياسي تنش بين صفويه و عثماني
چكيده با تأسيس سلسله صفوي در سال907 قمري، عثمانيها آن را به عنوان رقيبی تلقي كردند كه موجوديت آنان را تهديد ميكرد و بيش از دو سده حاكميت صفويه، بين آنها كشمكش دامنه داری ايجاد كرد كه پي آمدهاي ناگواري را براي دنياي اسلام به بار آورد. امپراتوري عثماني، دشمن مشترك و خطرناك ايران و اروپا محسوب ميشد و هم دردي بين آنان، عاملي براي پيدايش اين انديشه گرديد كه هم گرايي ميان ايران و اروپا و جنگهاي شديد و فرساينده هم زمان و مشترك با عثماني، سبب شكست آن خواهد گرديد. از طرف ديگر، ازبكان همسايه شمال شرق ايران هميشه منتظر بهره برداري از هر گونه فرصت بودند. آنان همين كه صفويان را گرفتار جنگ يا در موقعيت ضعف ميديدند، به آنها می تاختند. بابريان نيز در انتظار فرصت بودند. در اين مقاله، به طور اختصار مداخلات دولتهاي بيگانه و شورشهایی كه زمينه ساز تنش بين صفويه و عثماني گرديد، بررسی خواهد شد. نتيجه اين مقاله، از اهداف بيگانگان پرده برداشته، از فرقههاي مختلف اسلامي و دولتهاي آنان ميخواهد كه در جهت وحدت و انسجام اسلامي گام بردارند و اقدامات و برنامههاي سنجيدهاي را در نظر گيرند.
تأملی در چگونگی تعامل صلاح الدين ايوبی با اسماعیلیان
چكيده صلاح الدين ايوبی با شجاعت و درايت نظامی خود كه می توان گفت ویژگی خاندان ايوبی بود، توانست به تدريج خود را به عنوان سربازی با كفايت و فرماندهی لايق به جامعه معرفی كند. موقعیت سياسی پدر و عموی وی، باعث شد تا او راه رشد و ترقی را آسان و سريع تر طی كند نورالدين محمود زنگی، اتابك سلجوقيان و از طرف آنان حاكم منطقه شام بود و خاندان ايوبی در خدمت وی بودند. وی برای نجات «العاضد» خليفه فاطمی از سلطه وزير خائن او «شاوُر اسدی» به آن جا لشکر گشید؛ زیرا شاور اسدی در تدارك ائتلاف با صليبيان بود و قصد باز كردن پای آنان به مصر را داشت. فرماندهی سپاه شام در آن زمان، به عهده «اسدالدين شيركوه ایوبی» عموی صلاح الدين بود، شيركوه، صلاح الدين جوان را به هم راه خود به مصر برد و فرماندهی بخشی از سپاهيان را به او سپرد. موفقيت وی در شكست هم زمان شاور و صليبيان، سبب خشنودی خليفه و سپردن منصب وزارت فاطمیان به شيركوه سنی شد. هنوز چند ماه از وزارت شيركوه نگذشته بود که وی درگذشت و خليفه فاطمی بنابه دلايلی خاص، از ميان همه رجال سياسی، خلعت وزارت را بر اندام صلاح الدين جوان و بی تجربه پوشاند. اما اين اقدام نه تنها اهداف مورد انتظار وی را محقق نكرد، بلكه باعث شد تا ميان صلاح الدين و فاطميان اسماعیلی و در كل، شيعه اصطکاک ایجاد شود، تا اين كه سرانجام خلافت چند قرنی فاطميان توسط اين وزير سنی منقرض شد. پس از انقراض خلافت فاطمی ، تعامل منفی و اصطكاك مذهبی و سیاسی بین اهل سنت (به رهبری صلاحالدین) و شيعه (خصوصاً اسماعیلیه) در مصر افزايش يافت. نتيجه این تعامل را می توان انزوا و به حاشيه رفتن شيعه و تفکر شیعی و تسلط عباسیان و اهل سنت بر آن منطقه از سرزمین اسلامی دانست كه تا امروز نيز ادامه دارد.
اوضاع سياسي بُست در عصراول عباسي تا پايان طاهريان
چكيده شهر بست قبل از استقرار خلافت عباسي، به دست طرف داران آنها افتاد و به، واسطه بي تدبيري نمايندگان آنها، چند شورش پي درپي در اين شهر رخ داد و خوارج قدرت گرفتند. خلفای عباسي براي آرام كردن اوضاع، اقداماتي انجام دادند ولي نتيجهاي نگرفتند. مطوعه كه اوضاع را چنين ديدند، وارد عمل شدند و به مقابله با خوارج برخاستند. در اين اثنا خراسان، سيستان و به تبع آنها شهر بُست، به دست طاهريان افتاد كه علم استقلال برافراشته بودند. همزمان گروه ديگري به نام عياران در بُست موجوديت يافت. اين گروه كه علي رغم شورش عليه حكومت طاهريان به مقابله با خوارج نيز ميپرداختند، كم كم به قدرت برترمنطقه و شهر بست بدل گشتند و با به حكومت رسيدن يعقوب ليث در بست، مقدمات تشكيل دولت بزرگ صفاري فراهم شد.
مناجات علی امشب ز نخلستان نمی آید
امشب، زمينيان در ماتمند و آسمانيان چشم انتظار، غم و اندوه سراسر كوفه را در بر گرفته، گريه بر چشم ها سنگيني مي كند و هُرم سينه، لب ها را مي سوزاند. بغض در پشت در و در فرصت گريستن صف كشيده است، ديگر دل به دنبال واژه ها نمي گردد. اشك، بي بهانه سرازير مي شود. آه اي خدا امشب، شب ناله در فراق پدري مهربان است، كه جز چاه و نخل و ماه، كسي گريه اش را نديده بود. پدري دل سوز كه با آه يتيمان كوفه، شريك بود و غصه هاي همه را بر جان خود هموار مي كرد. يتيمان گرد خانه اش جمع مي گردند و بر يتيميِ خويش مي گريند كه: اي پدر خوبي ها! چگونه ما را در اين دنياي ظلماني رها كردي؟ بعد از تو، بر در كدامين خانه بكوبيم و ياري طلبيم. بيست و يكم رمضان، سالروز شهادت بزرگ مردى است كه پيشينيان به حقيقت او نرسيده اند و آيندگان نيز مانند او را نخواهند ديد. آري! علي، مفهوم بي انتهايي است كه در محدوده واژه و قلم نمي گنجد. علي، اوج قدرت خداوندي است كه فروغ جاودانگي اش دنيا را در برگرفته است. مدیران سایت سخن تاریخ این مصیبت جانسوز را به حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا لتراب مقدمه الفداء و همه مسلمانان و عاشقان آن امام همام خصوصا شما خوانندگان محترم تسلیت عرض می نمایند و از شما در شب های پربرکت قدر التماس دعای خیر دارند.
علل عقب ماندگی تاریخ به مثابه یک علم در میان مسلمانان
سخنرانی در انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم (علل عقب ماندگی تاریخ به مثابه یک علم در میان مسلمانان ) جلسه ی افطاری انجمن تاریخ پژوهان حوزه ی علمیه قم درآستانه ی ولادت امام حسن مجتبی (ع) در تاریخ 12/5/91 با حضور جمعی از تاریخ پژوهان مراکز مختلف در حوزه برگزار شد. در آغاز این جلسه جناب حجة الاسلام والمسلمین دکتر مطهری رئیس هیأت مدیره انجمن ضمن خیر مقدم به حضار به تشریح گوشه ای از برنامه های آینده انجمن پرداخته و برگزاری همایش سیره و زمانه امام موسی کاظم (ع)، راه اندازی بانک زندگی نامه ی علمی اعضاء و تاریخ پژوهان و نیز رایزنی پیرامون انجام سفرهای علمی خارج از کشور (با هزینه ی شخصی) را از مهمترین برنامه های این انجمن در آینده ی نزدیک و دور معرفی کرد. سپس آقای صفری مدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) به ایراد سخن پرداخت.
نقش شاعران و صوفیان در گسترش تشیع در اوده
چکیده نقش و تأثیرگذاری طبقات فرهنگی جامعه، از دیگر قشرها بیشتر است و از میان آنان شاعران و صوفیان در این زمینه، تأثیرگذاری چشمگیری دارند؛ زیرا با دارا بودن جایگاه اجتماعی از یک سو، و جایگاه سیاسی به دلیل نیاز حاکمان و شاهان به آنان از سوی دیگر، موقعیت ممتازی داشتهاند. حکومت اوده در هند نیز مانند بسیاری از حکومتها، از شاعران و صوفیها بهرههای زیادی برد و به دلیل گرایش به تشیع، این دو قشر در زمینه گسترش تشیع در هند و به ویژه در اوده نقش زیادی داشتهاند. در این نوشتار، به بررسی نقش شاعران و صوفیان در گسترش تشیع در اوده پرداخته میشود.
عظمت مقام امام علي(ع)- حضرت آیت الله جوادی آملی
براي كساني كه خود را "شيعه" حضرت امام علي (ع) ميدانند، كسب شناخت و معرفت نسبت به شخصيت آن امام معصوم (ع) يك فريضه است و نبايد در انجام آن غفلت روا دارند، كه هر نوع قصور و مسامحه در اين امر، زيانهايي چون از دست دادن فيض شناخت و آگاهي نسبت به كسي را به همراه دارد كه حتي بيگانگان در مقام والاي او به شگفتي افتادند و سر به خضوع فرود آوردند. مگر نه اين است كه "شيعه" يعني تابع و پيرو؟ و آيا جز اين است كه تبعيت و پيروي از حضرت مولي الموحدين (ع) در گرو معرفت نسبت به شخصيت اوست و تا اين شناخت و بينش به دست نيايد، "پيروي" تحقق عيني نمييابد؟ بنابراين شخصيت شناسي اميرمومنان (ع) براي هر مدعي پيروي از آن پيشواي الهي، ضروري و حياتي ميباشد. راستي چگونه ميتوان در برگرفتن جرعههايي از اقيانوس بيكران شخصيت كسي كه جامع صفات متضاد و خصال گوناگون است، تسامح ورزيد و در عين حال نامش را بر زبان جاري كرد و خود را محب او ناميد؟ براي انجام وظيفه امام شناسي، مستحكمترين و راهبرديترين شيوه، گوش جان سپردن به معارف و رهنمودهايي است كه آن پيشواي بزرگ درباره خود بر زبان جاري ساخته است، اگر چه معتقديم آنچه حضرت علي (ع) درباره خود فرموده، بسيار اندك است.
وضعيت کنونی شيعيان کشمير
چکيده شيعيان کشمير اکنون به چهار گروه عمده تقسيم می شوند. اين گروه بندي، باعث شده تا آنان حتي در مسائل کوچک و روزمره نيز اختلاف نظر داشته باشند. شیعیان از لحاظ اقتصادي نيز از فرقه های دیگر ضغیف تر هستند. لذا کارکشي از کودکان مانند قالي بافي معمول است. در اداره هاي دولتي(مرکزي وايالتي) اشتغال شيعيان، بيشتر از 2% نيست. در حالي که 15% جمعيت را تشکيل مي دهند. سواد آموزي بين شيعيان 10 - 15 درصد و بين دختران و زنان5 -6 در صد است. وضعيت فرهنگي کشمير يکي از سوژه هاي اصلي است که دولت مردان هندي از آن بهره برداري سياسي می کنند. شيعيان کشمیر، هم از طرف دولت هند و هم از طرف اهل سنت، مورد هجوم تهاجم فرهنگی قرار گرفته اند. آنان براي مقابله با اين تهاجم، هيچ نوع امکانات و وسایل در اختيار ندارند.
رفتار سیاسی امیرمؤمنان(ع) و پاسخی به پرسش ها و اشکالات(بخش پایانی)
آنچه گذشت: «حضرت علی (ع) خود بهتر از هر کس این راه درمان را می دانست و به آن تصریح می کرد; اما اجرای آن را با اصول و ارزش های الاهی خویش ناسازگار می شمرد و این نوع اصلاح را موجب فساد خود و دینش می دانست; زیرا این کار فساد حاکم اسلامی و نزدیک ترین فرد به رسول خدا (ص) به شمار می آمد و جز نابودی اصول و ارزش های دینی نتیجه ای نداشت .» از این رو رفتار سیاسی آن حضرت (ع) را می توان نقطه پایانی بر معادله ای به شمار آورد که تا قبل از وی شیوه های کارآمد در امر خلافت خوانده می شد . رویکرد حضرت (ع) به رفتار سیاسی منحصر به فرد که با عرف سیاسی و معادلات رایج ناهمخوان بوده و هست; هنوز هم بسیاری را در «تردید» نگه داشته است . بخش پایانی این مقاله «پاسخ به تردیدها» یی است که همچنان برخی اذهان را به خود مشغول کرده است .
شيوه هاي تاريخ پژوهي محمد عابدالجابري
چكيده محمد عابدالجابري طي تحقيقات در زمينه هاي مختلف، آثاري مهم خلق کرده است. وي در پروژه خود كه «نقد العقل العربي» نام گرفت، به مباحث مهم تاريخي پرداخت و به نقد فرهنگ وتمدن اسلامي در چارچوب تاريخ اسلام، با استفاده از شيوه هاي جديد تاريخ پژوهي دست زد. شيوه هاي تاريخ پژوهي وی به دو صورت كلي است: شيوه هايي كه در تمام آثار او (بنيادهاي نظري، اخلاق و مطالعات منطقه اي)به كار گرفته شده اند و شيوه-هايي كه به ويژه براي تاريخ اسلام از آنها استفاده شده است. قبيله، غنيمت و عقيده، شيوه هاي ويژه اي بود كه جابري براي قرائت و فهم تاريخ اسلام استفاده كرد. اين سه واژه کلیدی، مفاهيمي است كه او از انديشه ورزان غربي گرفته و با بومي كردن آن در تاريخ اسلام، از آنها استفاده کرده است.
20 رمضان- فتح مکه
بیستم رمضان[1] سال هشتم هجری مصادف است با فتح مکه به دست پیامبر(ص) البته برخی نیز فتح مکه را در روزهای دیگر ماه رمضان به خصوص سیزدهم رمضان نیز دانستهاند.[2] فتح مکه پس از آن صورت گرفت که پیمان صلح حدیبیه از سوی قریش نقض شد؛ به موجب یکی از مفاد این پیمان که سال ششم هجری میان پیامبر(ص) و قبیله قریش امضا شده بود، هر قبیله آزاد بود با محمد(ص) و یا قریش همپیمان شود که در پی آن خزاعه با مسلمانان و بنوبکر با قریش همپیمان شدند
۱۹رمضان - درگذشت غیاث الدین جمشید کاشانی
۱۹رمضان سال ۸۳۲ هجری:درگذشت غیاث الدین جمشید کاشانی جمشید بن مسعود بن محمود طبیب کاشانی ملقب به غیاثالدین، ریاضیدان و ستارهشناس برجستهی مسلمانکه در غرب به الکاشی(al-kashi) مشهور است،در حدود سال 790هجری قمری پا به عالم هستی نهاد[1]. دوران کودکی و جوانی وی درست همزمان با اوج یورشهای وحشیانهی تیمور به ایران بود، با وجود این، جمشید در همین شرایط نیز هرگز از آموختن علوم مختلف غافل نشدو از تحصيل طب كه دانش پدران او بود چشم پوشيدو به ریاضیات و نجوم که در آن دوران در ایران پيشرفت شايانی كرده بود روی آورد
شکاف قومی و اضمحلال حزب دموکراتیک خلق افغانستان
چکیده شکاف قومی در تحولات سیاسی جوامع، در جامعه شناسی سیاسی اهمیت زیادی دارد. در مقاله حاضر، تلاش شده تا اضمحلال حزب دموکراتیک خلق افغانستان، تحت تأثیر این شکاف، بازخوانی و توصیف شود. تحولات سیاسی و اجتماعی افغانستان، تحت تأثیر شکاف قومی در این کشور شکل می گیرند. شکاف های قومی پشتون- فارس، پشتون- هزاره و پشتون- ازبک، از جمله این شکاف ها هستند. این شکاف ها که در متن جامعه افغانی و در میان اقوام مختلف آن وجود دارد،آثار شگرفی بر حزب دموکراتیک خلق داشته و یکی از عوامل اصلی ناکامی و اضمحلال آن بوده است.
نقش ميرشمس الدين عراقي در ترويج تشیع در کشمير
چکيده ميرشمس الدين عراقي در سولغان ايران متولد شد و دو بار به کشمير آمد. نخستین بار در سال882 قمری به عنوان سفير ميرزاحسين بايقرا حاکم خراسان بود و بعد از هشت سال اقامت، به خراسان بازگشت . ديدار دوم وي درسال 902 قمری با درخواست شاه قاسم نوربخش اتفاق افتاد. اين بار که وي براي تبليغ اسلام وتشيع آمده بود، تمام توان و همت خویش را براي ترويج تشيع در کشمير صرف نمود. او در این زمینه، از تمام موانع عبور کرد و توانست کارهایي انجام دهد که پیش از او سابقه نداشت. وي در اولين مرحله، افراد با نفوذ ودولت مردان را به دايره تشيع وارد کرد. سپس با کمک آنان به ويژه ملک موسي رينه نخست وزير کشمير، توانست 24 هزار خانواده هندو را به سوی تشیع هدايت کند. وي در اندک زماني توانست در مساجد کشمير خطبه به اسم ائمه اطهار(ع) رواج دهد.
عوامل سیاسی- اجتماعی تنش میان صفویه و عثمانی
چكيده شاه اسماعيل صفوي در سال 907 قمري سلسله صفوي را به طور رسمي بنيان گذارد. او رقابت شديد سياسي- اجتماعي بين ايران و عثماني ايجاد كرد و طي حاكميت 228 ساله صفويان، تنشهاي متعددي ميان آنان رخ داد. شاه اسماعيل ابتدا بر بخش نسبتاً كوچكي از خاك ايران حكم ميراند، اما به سرعت دامنه نفوذ سياسي و معنوي خويش را گسترش داد. اين گسترش مايه نگراني دولت عثماني گرديد.
16 رمضان- درگذشت مقریزی
16 رمضان 845هجری: درگذشت مقریزی ابوالعباس احمد بن علي بن عبدالقادر بعلبكي مصري ملقب به تقيالدين و مشهور به مِقريزي از نامورترین مورخان تاریخ مصر در سده های هشتم و نهم هجری قمری است،وی منسوب به محله مقارزه در بعلبک لبنان بودهو جدّ اعلای او ابراهیم از محدّثان بزرگ آن دیار به شمار میآمده است و به سبب شهرت وی فرزندانش نیز به آن مکان منسوب شده اند.[1] او در سال 766 قمری در قاهره مصر بهدنیا آمد و تحت تربیت جدّ مادریش، معروف به ابن صائغ حنفی، قرار گرفت و حافظ قرآن گردید[2].
- مقالات دیگر...
- عوامل سیاسی- اجتماعی تنش میان صفویه و عثمانی
- عزاداري در هند از دیدگاه شرقشناسان(از دوره مغول تا عصر حاضر)
- سيرتاريخي پيدايش حوزههاي علميه
- نقش شاهان اوده در گسترش تشیع
- سومنات
- ساختار سازمان دعوت فاطمیان مصر
- زيد بن موسي (ع)
- خاورشناسان و ديدگاه شيعه درباره جانشيني حضرت علي
- نقش علمای شیعه در گسترش تشیع در اوده
- تاريخ تشيع در کشمير
- دختران امام كاظم(ع)
- ضرورت جانشيني پیامبر اعظم(ص)
- تاریخ اجتماعی کاشان با تکیه بر یافته های قبرستان ملامحسن فیض کاشانی(1007-1091 ق)
- نقش حضرت علی (ع) در غزوات پیامبر(ص)
- تأثیر ولایت عهدی امام رضا (ع) بر قیام های علویان
- عوامل فرهنگی- مذهبی تنش بین صفویه و عثمانی
- حمدبن موسي (ع)
- مساجد و بارگاه ها در دوره عضدالدوله
- تبریک میلاد امام حسن (ع)
- اصلاحات سياسي امان الله خان در افغانستان
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1015227 |
بازدید امروز : 92 |
کل بازدید : 6049615 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/2657 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!