خواندنی های تاریخی

آیت الله یوسفی غروی: کوثر در لغت عرب به معنای خیر کثیر است یعنی خیر بسیار، و از نظر مصد

علامه سید جعفر مرتضی عاملی در مقدمه چاپ دوم کتاب «الحیاة السیاسیة للامام الرضا علیه الس

بر اساس گزارش های معتبر تاریخی، از همان ابتدای خاکسپاری امام رضا(ع)، بقعه ایشان دارای گ

یک قرن پیش وضعیت آب و هوای تهران چگونه بود؟ برخلاف تصور عمومی در آن روزگار هم تهران مش

آیت الله محمد هادی یوسفی غروی: در منابع تاریخی زمان دقیق و مشخصی برای روز ولادت حضرت مع
جدیدترین دیدگاه ها
اوضاع فرهنگی عصر امام محمد باقر (ع)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط ناصر جدیدی؛ طوبی محبی
امام باقر (ع) پس از پدرش امام سجاد (ع) بین سالهای (114-95هجری) امامت شیعیان را به عهده داشتند. اوضاع سیاسی جامعه به گونه ای بود که امام سیاست تقیه را اتخاذ کردند و مبارزه فرهنگی و علمی را به اقدامات سیاسی ترجیح دادند. به لحاظ فرهنگی جامعه ای که امام با آن مواجه بود درگیر جریانات فکری متناقض و فرقه های متفاوتی همچون خوارج، موجئه، معتزله و از طرفی رسوخ و نشر اسرائیلیات بوده است. این عوامل موجب شد امام مواضع مدبرانه و صحیحی در برابر این جریانات فکری اتخاذ کند و پاسخگوی سوالات و شبهات مردم باشد.
شیعه پیشگام در سیره نگاری جایگاه جابر بن عبدالله انصاری در سیره نگاری
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط محمد رضا هدایت پناه
دانش سیره نگاری به دلیل آن که برای مسلمانان اهمیت بسیاری یافت، توجه همه گروه ها و شخصیت ها را به خود جلب کرد. در این میان، صحابه رسول خدا(ص) که خود حاضر و ناظر در حوادث دوران رسالت بودند نخستین گروه و مرجعی بودند که به عنوان منبع و ماخذ دریافت آگاهی های مربوط به این دوره، مورد توجه قرار گرفتند. اما بدیهی بود که همه آنان در یک رتبه نبودند و برخی از آنان در این زمینه برتری داشتند. با این حال مسائل سیاسی، اجتماعی و فکری جامعه مسلمانان نیز در امر انتقال این آگاهی ها به نسل بعدی موثر افتاد و موضوع اخبار دوران رسالت را با پیچیدگی ها مواجه کرد. در این میان، شخصیت جابر بن عبدالله انصاری از چهره های مشهور صحابه، در این عرصه اهمیت بسیار دارد.
میلاد نگاری در سه قرن نخست با تکیه بر نقش اصحاب امامان
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط حسین حسینیان مقدم
مولد نگاری شاخه ای تاریخ نگاری اسلامی است که اصحاب امامان آن را در قرن دوم و به دنبال تحولات سیاسی فکری بنیان نهادند. اصحاب امامان در سیره نبوی و سیره اهل بیت علیهم السلام کتب متعددی با ریز موضوعاتی متنوع نگاشته اند . اما به رغم تجربه ای که در نگارش سیره نبوی وجود داشت سیره جامعی از همه امامان در عصر خود ایشان تدوین نکردند. در این میان برخی مولد نگاری ها - بدون آن که شرح حال کاملی از زندگانی آنان به دست دهد - به لحاظ زمانی جامع و شامل همه امامان می شود.
گزارش تصویری بازدید از کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی ره
- دسته: سفر های علمی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
جمعی از دانش پژوهان و استادان گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) روز سه شنبه هشتم اردیبهشت ماه 1394 از گنجینه نسخه های خطی کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی(ره) بازدید نمودند و با مراحل آماده سازی نسخه های خطی برای ورود به مخزن نسخه های خطی کتابخانه از نزدیک آشنا شدند.
رویکرد امامیه و حنابله در بغداد دوره آل بویه در زمینه توحید کتاب و سنت
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط محمد رضا بارانی
بغداد دوره آل بویه شاهد هم گرایی و واگرایی میان گروه ها و فرقه های متعددی بود. در این بین امامیه نیز به بهره گیری از اقتدار آل بویه و همراهی با آنان از یک سو و حنابله به دلیل بهره مندی از جایگاه خلافت عباسی در دو قطب مخالف قرار گرفته بودند. اختلاف اساسی حنابله و امامیه در باورهای کلامی بوده است و تفاوت و اختلاف اندیشه ای آنان در مسایل سیاسی نیز از برون دادهای آن است. از مهم ترین موضوعات فکری کلامی بین آنان، توحید، کتاب، سنت، جایگاه نبی و پیامبر (ص)، جایگاه امام و امامت، امر به معروف و نهی از منکر و بحث بسیار مهم جایگاه صحابه است.
رسمی شدن کیش اسماعیلیه و تأثیرات آن در مصر عصر فاطمی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط فاطمه جان احمدی
فتح مصر در سال 358 قمری به رهبری المعزلدین الله چهارمین امام خلیفه فاطمی و با همت و تلاش جوهر صقلی سردار وفادار وی به بار نشست. به دنبال انتقال مرکز خلافت فاطمیان از مغرب به مصر و تأسیس نهادهای علمی و مذهبی جهت ترویج کیش اسماعیلیه این مذهب در مصر رسمیت یافت و مدت 209 سال سایههای اقتدار سیاسی و مذهبی خلافت فاطمیان بر مصر و مناطق تحت سلطه گسترانیده شد. دیرپایی و استمرار خلافت فاطمیان و تثبیت ارکان قدرت سیاسی و نظامی ایشان که ارتباط تنگاتنگی با رسمیت یافتن مذهب اسماعیلیه داشته است، این سوال اساسی را پیش میآورد که رسمیت یافتن کیش اسماعیلیه چه تأثیری بر ساختار قدرت خلافت فاطمیان داشته است؟
اسوه های بشریت - امام جواد (ع)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
محمد بن علی بن موسی الرضا(ع)نهمین پیشوای شیعیان امامی مـذهب و از بـرگزیدگان خـدا برای هدایت امت نیایش میباشد.آن حضرت در پانزدهم یا نوزدهم رمضان سال 591 هجری در مدینه بدنیا آمـد1و در ذی الحجه سال 022 هجری در بغداد به شهادت رسید،برخی تولد آن امام همام را در دهم یا نـیمه رجب سال 591 هجری دانستهاند.
31 نكته در باب سليم بن قيس هلالي و كتاب او
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط سید محمد علی روضاتی
این گفتار كه ترجمۀ رسالۀ «الدرر و اللئالی فی ترجمه سلیم بن قیس الهلالی» است، 31 نكته دربارۀ سلیم بن قیس هلالی محدث مشهور سدۀ یكم هجری را در بر دارد و در باب كتاب او سخن می گوید كه امروزه در دسترس و موجود است.
جایگاه مقدّمه ابن خلدون در تاریخ اندیشه و دانش اجتماعی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط محمد ساوجی
عبدالرحمن بن محمد معروف به «ابن خلدون» در سال 732 ه . ق / 1332 م در تونس، کانون مهم تمدّن اسلامی در مغرب عربی زاده شد و تا سال 808 ه . ق / 1406 م / زیست. جایگاه ابن خلدون در تاریخ اندیشه و دانش اجتماعی همواره مورد بحث و بررسی منتقدان او بوده است. برخی از این منتقدان، او را متعلق به «دنیای قدیم» و اندیشه او را دارای همان ویژگی های تفکر سنّتیِ اسلامی یونانی دانسته اند. از آن میان از محسن مهدی نویسنده کتاب فلسفه تاریخ ابن خلدون، می توان یاد کرد.
یکی از راههای تعطیل علم و ذهن در تمدن اسلامی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
در واقع، زمینه های بروز علوم خفیه در هر حوزه، از نظر اجتماعی نهایت اهمیت را دارد. به این معنا که کسانی با گفتن این مطالب، می توانستند خود را جزو خواص برشمرده و دانسته های خود را با تکیه بر این که اینها اسرار است، به عنوان علوم درست و صحیح و ریشه گرفته در اصل عرضه کنند در حالی که مخاطبان باور دارند که امکان دسترسی به آنها ازغیر این طریق وجود ندارد.
تبیین نقش هشام کلبی در فرهنگ و تمدن اسلامی
- دسته:
معرفی کتاب
نوشته شده توسط کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
پژوهش پيش رو نوشته اصغر منتظر القائم و وحید سعیدی است که پژوهشگاه حوزه و دانشگاه آن را منتشر کرده است. این کتاب با تكيه بر منابع دسته اول تاريخي و تحليل روايت هاي باقي مانده از هشام بن محمد كلبي در بين منابع مكتوب، بر آن است تا ضمن معرفي خاندان هشام بن محمد بن سائب كلبي به تبيين نقش وي در فرهنگ و تمدن اسلامي بپردازد.
دوفصلنامه علمی- تخصصی مطالعات تاریخی امت اسلامی
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
نخستین شماره از مجله علمی- تخصصی مطالعات تاریخی امت اسلامی شماره بهار و تابستان 1393 منتشر شد. مطالعات تاریخی امت اسلامی دوفصلنامه ی انجمن علمی دانش پژوهان تاریخ در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) است که به مدیرمسئولی دکتر نعمت الله صفری فروشانی و سردبیری سیدمحمدرضا عالمی منتشر می شود.
تسلیت سالروز شهادت امام هادی (ع)
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
آن شربتی که داد به اجبار دشمنت
گویا شرنگ مرگ بُد و آتش مذاب
کاتش به جسم و جان تو پروانه سان فتاد
وز سوز زهر جسم تو چون شمع گشت آب
سایت سخن تاریخ فرارسیدن شهادت دهمین امام شیعیان، حضرت امام هادی علیه السلام را به عاشقان و پیروان آن حضرت تسلیت عرض می نماید و توجه خوانندگان محترم را به مطالعه ویژه نامه ای که در این زمینه تهیه شده است جلب می نماید.
ویژه نامه امام هادی علیه السلام
فراخوان مقاله همایش بین المللی امام سجاد علیه السلام
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط مجمع جهانی اهل بیت (ع)
همايش بینالمللی امام سجاد (ع) در تابستان 1394 از سوي مجمع جهاني اهلبیت (ع) برگزار میشود.
متن کامل موضوعات فراخوان همايش بینالمللی امام سجاد (ع) بدین قرار است:
سلسله مباحث سیره نگاری در پژوهشکده تاریخ اسلام
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
گروه سیره معصومین(ع) پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار می کند:
مبحث دوازدهم:
جغرافیای سیره(موارد کاربردی)
مبحث سیزدهم:
سکوت منابع در سیره(معنای سکوت ـ علاج سکوت)
با حضور:
دکتر احمد پاکتچی
زمان: شنبه 1394/1/29 ساعت 15 الی 19
مکان: پژوهشکده تاریخ اسلام
روابط خارجی قرمطیان بحرین
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط محسن مومنی
با تضعیف قدرت و حاکمیت خلافت عباسی در سال های پایانی قرن سوم هجری، حکومتهای مستقل و نیمه مستقل در سرتاسر قلمرو خلافت عباسی شکل گرفتند؛ از جمله شاخهای از اسماعیلیان که قرمطیان خوانده میشدند و ارتباط آنها با فرقه اصلی اسماعیلیه نامعلوم میباشد، توانستند زمام امور عربستان شرقی و بحرین را بدست آورند و حکومت جمهوری گونه ای تأسیس کنند.
پیشینه جشن تکلیف در اسلام و تبیین ادله موافقان و مخالفان
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط یحیی میرحسینی
در این نوشتار، ویژگیهای نخستین جشن تکلیف در اسلام که از سوی سید بن طاووس برای فرزندش محمد درسال ۶۵۹ قمری برپا شد، بررسی خواهد شد. ابن طاووس برای این جشن که آن را بزرگترین عید اسلامی نامیده، آداب و مناسکی برشمرده که بسیاری از آنها امروزه اجرا نمیشود. دیدگاه علمای اسلامی در برابر جشن تکلیف و بزرگداشت آن متفاوت است؛ برخی با استفاده از آیات و روایات آن را «سنت حسنه»، «یوم الله» و مصداقی از «تعظیم شعائر الهی» دانستهاند. در مقابل،برخی دیگر برپایی جشن تکلیف را بدعت و حرام پنداشتهاند.
از قم تا کربلا: سفر به عتبات عالیات (بررسی راه قم ـ قصرشیرین در دوره قاجار)
- دسته: معرفی کتاب
نوشته شده توسط سعیده سلطانی مقدم
راه قم ـ قصرشیرین در دوره قاجار مهمترین راه داخلی ایران تا سرحدات غرب کشور بوده است این راه به دلیل کارکردهای متنوعی که داشت تاثیرات همه جانبهای را در حیات سیاسی، فرهنگی ، مذهبی و اقتصادی شهرها، سکونتگاهها و منازل واقع شده درطول مسیر برجای گذارده است.
چند و چون عقب نشینی مسلمانان از اسپانیا
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط عبدالله همتی گلیان
به هنگامی که مسلمانان در ادامه ی فتوحات خویش در اواخر سده ی اول هجری در شبه جزیره ی «ایبریا» استقرار یافتند، این سرزمین به صورت عرصه ی وسیعی درآمد که گاه به تعامل میان مسلمانان و مسیحیان و گاه به چالش و مناقشه بین این دو انجامید.
سیزدهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار می شود
- دسته: اطلاعیه های گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
با حضور: استاد حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی
مکان: قم، میدان جهاد، مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)، سالن شهید عارف الحسینی
زمان: سه شنبه 25 فروردین، ساعت 8 صبح (رسمی)
- مقالات دیگر...
- چرا «باستانی پاریزی» یک مورخ موفق بود!؟
- تبارشناسی مواجههی پژوهشی غربیان با وهابیت
- انقلاب اسلامی ایران و تأثیر آن بر تحولات ژئوپلیتیک شیعه در یمن
- حضرت فاطمه در نظر رسول خدا (ص)
- فرات؛ از رودخانه بهشتی تا گنج طلای داعش
- بررسی آیات نازله در شان حضرت فاطمه(س)
- بسترها، زمینهها و چالشهای پیدایی جنبش زیدیه در یمن -2
- مدیر گروه تاریخ در چهارمین اجلاس مدیران گروههای علمی جامعه المصطفی
- بسترها، زمینهها و چالشهای پیدایی جنبش زیدیه در یمن -1
- پیدایش و تطور دولت زیدیه در یمن
- سهم قمی ها در امور دیوانی دولت سلجوقی در قرن ششم هجری
- شاه سلطان حسین و دستور نگارش کتابی در فقه زنان
- جلوه های آیینی تقارن سوگواریها با ایام نوروز
- نوروز در تاریخ و اسلام
- نوروز در روایات اسلامی
- نوروز در فرهنگ شیعه
- نوروز در ادبیات عرب
- عوامل پايداري نوروز در عصر اسلامي و بازتاب آن در شعر عربي در دوره
- گزارش نقد کتاب «مقدمه ای بر رؤیاشناسی تاریخی»
- دفاعیه «زمینه ها و عوامل گسترش تشیع در حوزه بلخ از آغاز تا حمله مغول»
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1237220 |
بازدید امروز : 1403 |
کل بازدید : 8689575 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/5313 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!