خواندنی های تاریخی

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا

«بارون جولیوس دو رویتر» بنیانگذار آژانس خبری رویترز که هنوز هم به اخبار ایران علاقه ع
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
قرارداد 1907 به روایت مرکز اسناد کتابخانه شورای اسلامی
قرارداد 1907 (در تاریخ ۳۱ اوت ۱۹۰۷م/ ۲۱رجب ۱۳۲۵ قمری/ ۹ شهریور ۱۲۸۶)، در سن پطرزبورگ پایتخت روسیه بین دولت های روس و انگلیس در مورد تقسیم ایران به امضا رسید. به موجب این قرارداد ایران به سه منطقه تقسیم شد. قسمت شمال تحت نفوذ روسیه، قسمت جنوب تحت نفوذ بریتانیا و یک منطقه هم بیطرف. این مقاله نگاهی مستند به قرارداد مذکور دارد و معاهده یادشده را براساس اسناد کتابخانه شورای اسلامی بررسی می کند.
گزارش نشست «جامعهشناسی تاریخی بازاندیشانه»
این نشست از سلسله جلسات «جامعه شناسی تاریخی در ایران» بود که با همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، انجمن جامعه شناسی ایران، و انجمن ایرانی تاریخ برگزار شد. گزارشی از این نشست را به قلم دکتر معصومه قاراخانی، عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، میخوانید.
گزارش نشست علمی «میراث مکتوب علوی»
نشست علمی «میراث مکتوب علوی» ششم خردادماه در سالن غدیر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدعلی مهدویراد، قرآنپژوه، نویسنده و پژوهشگر حوزه دین و جمعی از علاقهمندان به این حوزه برگزار شد.
آثار تاريخى محدثان قم تا قرن پنجم هجرى
قم از پرسابقه ترين مراكز شيعه نشين در ايران است. اين منطقه در نيمه دوم قرن اول هجرى، پذيراى مسلمانان عرب با گرايش شيعى شد و رفته رفته به يكى از قطب هاى علمى تشيع در عالم اسلامى تبديل گرديد. گرايش حديثى موجود در اين مركز شيعى موجب پديد آمدن محدثان بسيارى در آن شد، به گونه اى كه گاه ارقام شگفت آورى درباره تعداد محدثان اين حوزه حديثى گزارش شده است.
نخبه گرایی و عامه گرایی در جنبش های اسلام گرا
سخنرانی دکتر سیدعبدالامیر نبوی*با موضوع "نخبه گرایی و عامه گرایی در جنبش های اسلام گرا" به همت انجمن مطالعات جهان اسلام و با همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سالن اجتماعات پژوهشکده برگزار گردید.
اولین کسی که «حجت الاسلام» نامیده شد که بود؟
ایشان در عصر خویش هم به قضاوت و هم به اجرای حدود الهی همت می گماشت و این همه در کنار فقاهت و معرفت دینی و مراجعیت آئینی سبب شد که ملقب به این عنوان گردد. حاج سیّد محمّد باقر شفتی اولین کسی است که به لقب «حجّت الاسلام » معروف شد و این اتفاق بدان دلیل بود که ایشان در عصر خویش هم به قضاوت و هم به اجرای حدود الهی همت می گماشت و این همه در کنار فقاهت و معرفت دینی و مراجعیت آئینی سبب شد که ملقب به این عنوان گردد.
انتشار کتاب «استانداردهاي زندگی در دوران صفویه»
کتاب «قیمت ها، دستمزدها و استانداردهاي زندگی در دوران صفویه» Preise, Löhne und Lebensstandard im safavidischen Iran توسط آکادمی علوم اتریش منتشر و در محل انستيتوی ايرانشناسي وين رونمایی شد. به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی جامعه المصطفی، اين کتاب، دومین کتاب "رمان زیبرتس" Roman Siebertz- شرقشناس آلمانی- راجع به ایران است كه توسط انتشارات آکادمی علوم اتریش منتشر میشود.
غزوة تبوک
در اغلب آثار برجای مانده از سیره نگارانِ نخستین، روایاتی در بارة غزوة تبوک آمده است، اما این روایات در برخی موارد مهم، از جمله سبب وقوع این غزوه، اختلاف دارند. بنابر روایتی مشهور هدف پیامبر اکرم از این غزوه، مقابله با تحرکات و تدارک نظامی رومیان در نواحی شام بوده است.
تنش و تنشزدايي ميان صفويه و عثماني
مرکز آموزش عالی: جامعه المصطفی العالمیه - مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) - مدرسه تاریخ و ادیان رشته: تاریخ تمدن اسلامی/ مقطع: کارشناسی ارشد عنوان: تنش و تنشزدايي ميان صفويه و عثماني(عوامل، پيامدها و سياستهاي دو دولت) استاد یا اساتید راهنما: دكتر محمدرضا باراني استاد یا اساتید مشاور: حسن حسين زاده شانه چي دانش پژوه: سيد حميد حسيني تاریخ دفاع: ارديبهشت1388 / تعداد صفحات: 193 کلید واژه ها: صفويه ـ عثماني ـ تنش ـ تنشزدايي ـ پيامد ـ مذهب ـ سياست.
زیدیان ایران در قرن هفتم هجری
چکیده: هرچند مراکز مهم فکری زیدیه در نواحی شمالی ایران از قرن سوم هجری/نهم میلادی تا اواخر قرن ششم هجری/دوازدهم میلادی قرار داشته، اکثر میراث مکتوب زیدیه در پی زوالش منتقل نگریده است. اگر انتقال گسترده ادبیات مکتوب دینی زیدیه از ایران به یمن درپی یکپارچگی سیاسی زیدیان خزری و یمنی که در اواخر قرن پنجم هجری/یازدهم میلادی روی داده، نبود، عمده میراث مکتوب زیدیان ایران، از دست می رفت.
کارگاه آموزشی تحلیل محتوا در پژوهش های تاریخی برگزار شد.
کارگاه آموزشی تحلیل محتوا در پژوهش های تاریخی «مطالعات اسنادی»، به اهتمام گروه روش شناسی و تاریخ نگاری پژوهشکده تاریخ اسلام، در سالن همایشهای پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار شد.دکتر احمد گل محمدی- عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و پژوهشگر علوم سیاسی- در این کارگاه یک روزه به معرفی روش تحلیل محتوا و بیان اصول و مراحل آن پرداخت.
گزارش دفاعیه «روش همزیستی مسالمت آمیز امام صادق(ع) با اهل سنت»
جلسه دفاعیه پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان «روش همزیستی مسالمت آمیز امام صادق(ع) با اهل سنت»، روز چهارشنبه 25 اردیبهشت ماه 1392 در مدرسه تاریخ و ادیان مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد.
پیشنهادهای دانشمند تبریزی برای بهبود وضعیت رساله های عملیه در صد سال پیش
نشريه «درّة النجف» مجله اى فارسى است که در نجف اشرف، به مديريت آقا محمد محلاتى منتشر مى شده است. در شماره 7 و 8، سال اول (1328 قمری) اين نشريه، يکى از عالمان روشنفکر تبريز مقاله اى نوشته است و در آن پيشنهادهايى در زمينۀ بهبود تدوين و تبويب رساله هاى عمليه مطرح نموده است.
نگاهی به اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند 58
پس از تأسیس نظام جمهوری اسلامی، انتخابات متعددی برگزار شده که انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی در مورخه 58.12.24 به عنوان پنجمین انتخاب در عمر کوتاه این نظام بوده و قبل از آن رفراندوم تعینی نظم جمهوری اسلامی، انتخابات نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی، همه پرسی قانون اساسی و ریاست جمهوری، قبل از تعیین نمایندگان مجلس برگزار شده بود که نشان دهنده ثبات کامل و پویای نظام جمهوری اسلامی بود.
جنگ چالدران
جنگ چالدران در ماه رجب سال 920 هجری قمری در دشت چالدران بین سپاه ایران و سپاه عثمانی به وقوع پیوست. چالدران دشتی است در شمال غربی ایران كه در شصت و چهار فرسخی تبریز و شمال غربی خوی واقع شده است این دشت بین دو رشته كوه قرار دارد.
کتابی جنجالی درباره شیعیان عربستان
چند ماه گذشته الشبکه العربیه للابحاث و النشر در بیروت به ریاست لیبرو سلفی عربستانی نواف القدیمی کتابی تحت عنوان «الحراک الشیعی فی السعودیه تسییس المذهب و مذهبه السیاسه» (جنبش شیعی در عربستان سعودی. سیاسی سازی مذهب و مذهبی سازی سیاست) به بازار کتاب جهان عرب گسیل داشت.
بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی
سید علیرضا عالمی بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی(بر اساس منابع پیش از قرن هفتم هجری) مقاله برگزیده در جشنواره های شیخ طوسی و علامه حلی اين نوشتار به صورت مستند به شخصيت زينب بنت علي(ع) بهعنوان بانويي تأثير گذار و برجسته در تاريخ اسلام به ويژه نهضت كربلا پرداخته است. توجه و اهتمام محققان معاصر شيعه و سني به زواياي مختلف زندگاني حضرت زينب(س) پژوهشهاي قابل توجهي را گرد آورده است.
بررسی اعتبار کتاب اخبار الزینبات
كتاب اخبار الزينبات از آثار نسب شناختي منسوب به نسب شناس شيعي يحيي بن حسن عبيدلي متوفي در سال 277ق مي باشد. در اين رساله 34 زن در تاريخ اسلام از خاندان ابوطالب شناسايي و معرفي شده اند.
گفتاری در مدفن حضرت زینب(س)
چکيده: در مورد مزار حضرت زينب(سلام الله عليها) ميان مورخان اختلاف است. از سويي وجود دو مرکز مشهور در دمشق و قاهره و از سويي بيان برخي مورخان که مزار ايشان را در مدينه مي دانند. نويسنده در اين گفتار، ادلّة هر سه نظر را بيان کرده و نظر سوم را قوي تر مي داند. کليدواژه ها: حضرت زينب(سلام الله عليها) / مدفن /مدينه/ قاهره/ دمشق/ مزارات اهل بيت.
سیمای حضرت زینب (س) در آینه برخی منابع انگلیسی
چكيده: خاورشناسان در آثار خود رويكردهاي متفاوتي در مورد حضرت زينب(س) دارند. برخي از آنها در مورد آن حضرت سكوت كرده اند؛ با آنكه درباره مسائل فرعي و جزئي سخن گفته اند. برخي ديگر به اجمال برگزار كرده اند و گروهي ديگر مطالبي گفتهاند كه به دليل عدم مراجعه به منابع اصيل و معتبر يا در موارد معدود غرض ورزيهاي خاص، آميخته با اشتباهات است. در اين گفتار، برخي از اين موارد نقد و بررسي ميشود.
- مقالات دیگر...
- بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی
- کتابشناسی زینب کبری(سلام الله علیها)
- اندیشه امام علی(ع) منظومه فکری برای همه زمانهاست
- سخنرانی؛ میراث مکتوب علوی با تاکید بر مصحف امیر المومنین علی(ع)
- مشروطه مشروعه یا مشروطه سکولار
- دوئل در فضاهای مدارا
- شیعه شناسی اهل سنت و چالشهای فراروی آن
- رخساره خورشيد
- سفرهاى علمى ابن عساكر در ايران1
- تبیین فرهنگ سیاسی امام علی(ع) براساس تحلیل روایات منابع تاریخی
- پیام تبریک میلاد امام جواد(ع)
- جستاری در پایاننامه های امامت پژوهان غربی
- بیت الحکمه[۱]
- بیست و سومین نشست سیره پژوهی/ تعامل سیره و حدیث
- امامت پژوهان انگليسى زبان و آثار آنها
- نکاتی درباره ی تقیه در سنت امامیه
- علم امامان علمی که شب و روز به امام می رسد
- منابع تخصصی آزمون ورودی دکتری تاریخ معاصر جهان اسلام اعلام شد.
- درسهای صفویه و عقب ماندگی ما
- معرفی کتاب شهربانو
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 997526 |
بازدید امروز : 464 |
کل بازدید : 5848077 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/2500 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!