خواندنی های تاریخی

۲۹ شعبان سال ۱۳۲۵ قمری متمم قانون اساسی مشروطه ایران امضاء شد. این متمم خودش اصول بسیار

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند

یک نابغه آلمانی وقتی قرآن بخواند و با اسلام و عرفان ایرانی آشنا شود، چقدر ممکن است «اهل

متهورانهترین عملیات هوایی دنیا کار چه کسانی باشد، خوب است؟ ۱۵ فروردین سال ۱۳۶۰ شمسی، خ

حدود ۱۱۰ سال قبل ارابههای جنگی روس به سمت حرم امام رضا (ع) حرکت کردند و در هتک حرمتی ب
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
بررسی مقایسهای عوامل سقوط تمدنها از دیدگاه ابن خلدون و توین بی
مرکز آموزش عالی: جامعه المصطفی العالمیه - مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)- مدرسه تاریخ و ادیان رشته : تاریخ تمدن اسلامی/ مقطع : کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه : بررسی مقایسهای عوامل سقوط تمدنها از دیدگاه ابن خلدون و توین بی استاد یا اساتید راهنما : دکتر سید علی رضا واسعی استاد یا اساتید مشاور: مجید کافی دانش پژوه: سیدمحمد جمال موسوی تاریخ دفاع : خرداد 1387 / تعداد صفحات : 126 کلید واژه ها: تمدن –سقوط –ابن خلدون –توين بي - عمران –افول.
میزان بازدید از ویژه نامه ها
سخن تاریخ، آمار بازدیدکنندگان ویژه نامه های منتشر شده خود را بررسی کرد. بر اساس اعلام مدیر فنی سایت، تعداد بازیدکنندگان از ویژه نامه های سایت سخن تاریخ تا تاریخ پایان شهریورماه 1392 به ترتیب میزان بازدید بدین شرح است:
امام باقر(ع) چگونه با جریان انحرافی غالی مبارزه کرد؟
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط رسول جعفریان دوران امامت امام باقر (ع)، عصر گسترش جریان غلات و نفوذ غالیان بوده است. گروهی که با دادن نسبت هایی غلو آمیز به ائمه، بیشترین آسیب را به مذهب تشیع رساند.
امام باقر(ع) در نگاه خاورشناسان
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سيدقاسم رزاقي موسوي آشنايي با مطالعات خاورشناسان دربارۀ شيعه و امامان آنها، به دنبال آن بررسي و نقد اين مطالعات با توجه به نقشآفريني و مرجعيت آثار خاورشناسان در مراكز علمي دنيا، از ضرورتهاي دانش نوپاي شيعه پژوهي و وظيفۀ هر پژوهشگر شيعي است. براي درك بيشتر اين ضرورت و آشنايي با ديدگاه خاورشناسان دربارۀ امام باقر(ع) پاي صحبتهاي حجت الاسلام والمسلمين سيدقاسم رزاقي موسوي، عضو هيئت علمي پژوهشكدۀ تاريخ و سيرۀ اهل بيت(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي مي نشينيم.
حضور درخشان جامعه المصطفی در همایش بین المللی میراث ایران و هند
چهار تن از دانش آموختگان جامعه المصطفی(ص)العالمیه در نخستین همایش بین المللی میراث مشترک ایران و هند به سخنرانی و ارائه مقاله پرداختند. سه تن از این سخنرانان، دانش آموختگان گروه تاریخ مدرسه تاریخ و ادیان بودند که عبارتند از:
گزارش تصویری از جامعه المصطفی(ص) در همایش میراث ایران و هند
آنچه ارائه می شود گوشه هایی از حضور فعال دانش آموختگان جامعه المصطفی(ص) العالمیه در «نخستین همایش بین المللی میراث مشترک ایران و هند» است که با زبان تصویر بیان می شود. «نخستین همایش بین المللی میراث مشترک ایران و هند» روز پنجشنبه 4 مهر ماه 1392 در دانشگاه مفید قم برگزار شد.
«رابطه گسترش اسلام با جهاد در عصر نبوی» بررسی می شود
به همت معاونت پژوهش و همکاری گروه علمی تربیتی تاریخ اسلام مدرسه عالی فقه و معارف، نشست علمی «رابطه گسترش اسلام با جهاد در عصر نبوی با تأکید بر نقد رویکرد خاورشناسان»، در مجمتع آموزش عالی فقه برگزار می گردد.
بیست و چهارمین نشست سیره پژوهی برگزار می شود.
عنوان نشست: رابطه علم کلام و تاریخ(نقدی بر اندیشه متفکران معاصر) سخنران: دکتر مجید کافی مکان: قم- خیابان باجک- فلکه جهاد سازندگی- مجتمع عالی امام خمینی(ره)- سالن شهید علامه عارف الحسینی زمان: سه شنبه 16 مهرماه 1392- ساعت 16 برگزارکننده: گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه پیوندهای مرتبط: هفدهمین نشست سیره پژوهی/ رابطه علم کلام و علم تاریخ(تاثیر کلام بر سیره پژوهی) انجمن علمی تاریخ پژوهان / رابطه علم کلام با علم تاریخ نسبت تاریخ شناسی و علم کلام در حوزه امامشناسی: مورد امام رضا(ع) سید شرف الدین تجلّی بخش پیوند علم کلام و تاریخ
گزارشهای تاریخی تا پایان قرن هفتم در مورد وقایع مسیر کاروان حسینی
عنوان پایان نامه: ارزيابي گزارشهای تاریخی تا پایان قرن هفتم در مورد وقایع مسیر کاروان حسینی از کربلا تا مدینه استاد راهنما: دکتر نعمت الله صفری استاد مشاور: حجت الاسلام و المسلمین ناصر باقری بیدهندی استاد داور: حجت الاسلام و المسلمین سیدعلمدار حسین شاه دانش پژوه: سیفل خان زمان دفاع: سه شنبه شانزدهم مهرماه 1392- ساعت 12:30 الی 14 مکان برگزاری جلسه دفاع: مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)- سالن شهید صدر(ره)
اتفاقات تاریخی و فرهنگی عصر جواد الائمه(ع)+جدول
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به اینکه در دوران امام جواد(ع) پای فلسفه به مباحث کلامی باز شد، گفت: شاخصهای علم کلام در عصر امام جواد(ع) بالنده شد زیرا در این دوره پرتلاطمترین تولیدات حوزه کلامی را شاهد هستیم.
درخشش کتاب «بررسی تاریخی تعامل فکری و سیاسی امامیه»
کتاب «بررسی تاریخی تعامل فکری و سیاسی امامیه» اثر دكتر «محمدرضا بارانی»(استاد همکار گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه) برگزیده جایزه کتاب فصل بهار شد. این موفقیت و درخشش علمی را به نویسنده کتاب «بررسی تاریخی تعامل فکری و سیاسی امامیه» و همه همکاران و جامعه علمی تاریخ تبریک و تهنیت می گوییم و موفقیت های علمی پیاپی برای ایشان آرزو می کنیم.
گزارش نشست علمی «واکاوی شعار عباسیان در ذهنیت عموم جامعه»
نشست علمی «واکاوی شعار عباسیان در ذهنیت عموم جامعه» توسط انجمن تاریخ پژوهان با همکاری پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار شد. در این نشست علمی که در روز پنج شنبه 11 مهر 1392 در سالن همایش انجمنهای علمی حوزه برگزار شد حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسین حسینیان مقدم عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به عنوان سخنران و آقای دکتر محمد الله اکبری عضو هیأت علمی جامعة المصطفی العالمیه ناقد بودند. حجت الاسلام و المسلمین رمضان محمدی هم به عنوان دبیر علمی نشست حضور داشتند.
نشست علمی «واکاوی شعار عباسیان در ذهنیت عمومی جامعه»
انجمن علمی تاریخ پژوهان با همکاری گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نشست علمی «واکاوی شعار عباسیان در ذهنیت عمومی جامعه» را برگزار می کند. سخنران: حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسین حسینیان مقدم(عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه) ناقد: دکتر محمد الله اکبری(عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه) دبیر علمی: حجت الاسلام والمسلمین رمضان محمدی(عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه)
انتشار 180 عنوان کتاب حوزه تاریخ و جغرافیا در شهریورماه
گزارش آماری منتشر شده از سوی موسسه خانه کتاب نشان از انتشار و ثبت 180 عنوان کتاب حوزه تاریخ و جغرافیا در شهریورماه امسال دارد. همچنین در بازه زمانی شنبه تا چهارشنبه (30 شهریورماه تا سوم مهرماه) آثار مربوط به این حوزه 52 عنوان است.
استاد همکار گروه تاریخ، برگزیده کتاب فصل بهار
اسامی برگزیدگان و شایستگان تقدیر بیست و پنجمین دوره جایزه کتاب فصل اعلام شد. کتاب فصل بهار، «بررسی تاریخی تعامل فکری و سیاسی امامیه» تألیف دکتر محمدرضا بارانی(استاد همکار گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه) را به عنوان اثر برتر فصل در حوزه ی تاریخ برگزید و معرفی کرد و استاد همکار گروه تاریخ جامعه المصطفی العالمیه در مصاحبه با خبرگزاری ایبنا گفت: نگاه نوین تطبیقی به فرقه های اسلامی قرن های چهارم و پنجم سبب شد تا کتابم به عنوان اثر شایسته تقدیر جایزه کتاب فصل شناخته شود.
معرفی پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع)
پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) جهت بررسی روشمند حوزههای مرتبط با تاریخ و سیره اهلبیت(ع) و بسترهای تأثیرگذار در آنها، در سال 1364 تأسیس و فعالیتهای پژوهشی خود را آغاز کرد. تمرکز بر جوانب گوناگون تاریخ و سیره امامان و ساز و کارهای منطقی و اصولی دستیابی به حقایق تاریخی و همچنین مطالعه و تحقیق درباره هویت تاریخی تشیع و نقش آن در فرهنگ و تمدن اسلامی به عنوان اساسیترین رویکردهای پژوهشکده مد نظر قرار گرفت.
نقیب ابوجعفر و ترسیم رابطه گزاره هاى تاریخى با نگره هاى کلامى
چکیده: نقیب ابوجعفر یکى از متکلمان و دانشمندان نیمه دوم قرن ششم هجرى و از فرقه زیدى و شیعه است. بازتاب افکار و آراى شیعىِ او را به وضوح مىتوان در کتاب شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدید معتزلى، شاگرد سنّى او مشاهده نمود. تأثیر این شخصیت جهان شیعه بر افکار ابن ابى الحدید، غیر قابل انکار است، به ویژه با اندک دقت در مباحث تاریخىِ این کتاب و بررسى مباحثه ها و مناظره هاى نقیب ابوجعفر و ابن ابى الحدید مى توان به تأثیرگزاره هاى تاریخى بر آراى کلامى پى برد. نوشتار پیش رو در نظر دارد با رویکرد بر گفت و گو و مناظره هاى این استاد شیعى و شاگرد سنى به تأثیر و تأثر علم کلام و گزاره هاى تاریخى بپردازد.
تمدن غرب و تهدید علیه صلح و آرامش
مقدمه قرنهاست تمدن غرب و آمریکا ادعا مى كنند كه مى توانند بشر را به صلح و سعادت برسانند، و انسان را از ظلمت و تاريكى نجات دهند.براى نشان دادن اين توانايى، كوششهاى فراوانى را در عرصه نظريه سازى و اجراى آن به عمل آورده، و اكنون، فرياد برآورده كه در تحقق بخشيدن به آرمان خویش، به پيروزى رسيده، و از اين روى، مايل اند تجربه خود در سعادتمند كردن انسان غربى را به همه جهان صادر نمايند، و اگر كشورهايى به علت جهل نمى خواهند از مواهب تمدن غربى بهره مند شوند، بايد اين تمدن و آثارش را بر آنان تحميل كرد، اما آيا در عالم واقع، تمدن مغرب زمين و آمریکا به عنوان نماینده آن، در وعده هايى كه براى سعادت انسان داده، موفق بوده اند؟ مقاله حاضر مى كوشد به اين سؤال پاسخ دهد، تا تصويرى واقعى از تمدن غرب و آمریکا ارائه نمايد.
امام علی علیه السلام و خوارج
امام علی علیه السلام و خوارج نام کتابی است که علامه سید جعفر مرتضی عاملی نگاشته است و از سوی دکتر محمد سپهری ترجمه و توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سال 1385 و در 655 صفحه به چاپ دوم رسیده است.
مطالعات تاریخی در حوزه حدیث: نبود روش شناسی مشخص، ضعف اصلی
س: ضرورت های مطالعات تاریخ حدیث، به طور کلّی چه مواردی است؟ ج: ابتدا لازم میدانم بین دو نوع کار تاریخی در حوزۀ حدیث، تفاوت قائل شوم. گاهی ممکن است ما کاری تاریخی در باب آن چه به نام حدیث میشناسیم(چه به صورت مجموعۀ احادیث یا یک حدیث خاص) انجام دهیم و گاهی ممکن است کاری در مورد تاریخ دانش حدیث یا علوم حدیث صورت دهیم. وقتی سخن از حدیث است، الزاماً با یک علم مواجه نیستیم، بلکه با مجموعه ای از گفته ها رو به روییم که در سنت اسلامی جنبۀ مرجعیت پیدا کرده است؛ ولی هنگامی که از علوم حدیث، سخن می گوییم، باید به سده های بعدی و به طور خاص قرن های دوم، سوم به بعد برگردیم که با دانش های خاصی چون: رجال، درایه و فقه الحدیث، مواجه هستیم. بنابراین در مورد هر دوی اینها کار تاریخی قابل انجام می شود.
- مقالات دیگر...
- بررسی نقش سلفیها در سقوط بغداد
- انتشار شماره چهارم نامه ایران و اسلام
- مطالعات تاریخی در حوزه حدیث: نبود روش شناسی مشخص، ضعف اصلی
- استراتژی بسیج در هشت سال دفاع مقدس
- تحریف در حدیث
- حاکمان زن شیعه مذهب در تاریخ ایران
- دفاعیه «مقایسه تطبیقی مروج الذهب با اثبات الوصیه درباره تشیع امامیه»
- بررسی مکتب آنال در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
- درخشش کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي»
- دانش آموخته گروه تاریخ در جمع برگزیدگان کنگره بین المللی
- درخشش حجت الاسلام حامد قرائتی در نخستین کنگره بین المللی امامزادگان
- ولایتعهدی؛ بازی مأمون برای مشروعیت ترک خورده خلافت بود.
- گزارش نشست علمی «امام رضا(ع) و جریانهای شیعی»
- بازنمایی جایگاه حضرت امام رضا(ع)در فرهنگ مردم ایران؛ آیین ها و نمادها
- معرفی کوتاهی از «رفتار شناسی امام رضا و فرقه های درون شیعی»
- معرفي برگزيدگان ششمين جشنواره انتخاب کتاب سال رضوي
- اسامی برگزیدگان اولین کنگره بین المللی امامزادگان
- مقاله استاد مدعو گروه: برترین مقاله کنگره بین المللی امامزادگان+چکیده مقاله
- برگزاری دفاعیه «بررسی روابط زیدیه و امامیه تا پایان عصر غیبت صغری»
- اسلام و مسیحیت در جهان معاصر
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1036032 |
بازدید امروز : 3463 |
کل بازدید : 6306844 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/2500 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!