خواندنی های تاریخی

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
گزارش نشست علمی «عليت و علم تاريخ»
زمان: چهارشنبه 29 خرداد 1392 مكان: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه سخنرانان: حجت الاسلام سعيد بهمني عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي دكتر محمد فتحعليخاني استاديار فلسفه و كلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
زمینه ها و عوامل پیدایش دولت ادریسیان
مرکز عالی: جامعه المصطقی العالمیه –مدرسه تاریخ و ادیان رشته : تاریخ اسلام/ مقطع : کارشناسی عنوان پایان نامه : زمینه ها و عوامل پیدایش دولت ادریسیان استاد یا اساتید راهنما :حجه الاسلام والمسلمین دکتربارانی استاد یا اساتید مشاور: دانش پژوه: سید عبدالسلام اللغمیش تاریخ دفاع :بهمن 1386 / تعداد صفحات : 99 کلید واژه ها:ادریسیان –علویان –بربرها –دولت شیعه –مغرب - اندلس
بررسی روایی علل فقدان نام ائمه اطهار(ع) در قرآن کریم
چکیده خلافت و جانشینی پیامبر اکرم (ص) و در اختیار گرفتن آن توسط خلفای پیش از امام علی(ع)، موضوعی چالش برانگیز بین شیعه و اهل سنت است که از دیر باز در بسیاری از محافل به صورت مجادلات کلامی و استمداد نابخردانه از ابزاری چون روایات برای غلبه بر حریف بازتاب یافته است. در این بین، ذهن بسیاری از افراد خواسته یا ناخواسته به این سمت میرود که چرا نام حضرت علی (ع) و تصریح به ولایت ایشان با توجه به نقش تکمیل کننده آن برای اسلام و مسلمانی که پیام آیه تبلیغ نیز هست، در قرآن یاد نشده است. بر این اساس شاید برخی از افراط گرایان درصدد برآیند تا با استفاده از روایاتی نایاب، تصور وجود نام ائمه (ع) در قرآن را به شکل حقیقتی قابل باور جلوه دهند.
نقد ديدگاه مونتگمري وات پیرامون وحی
چکيده یکی از موضوعات مهمی که بسیاری از مستشرقان و از جمله وات به آن پرداختهاند، موضوع «وحی» و مسائل پیرامون آن است که از اهمیت والایی نزد مسلمانان برخوردار است. این پژوهش، به بررسی و نقد آرا و اندیشه های وات پیرامون «وحی» میپردازد و از آثار مهم وی در حوزه های قرآن، تاریخ اسلام و سیره نبوی برگرفته شده است.
جهان اسلام در عصر مشروطیت با تأکیر بر نقش روحانیت
در صورتی که نقش روحانیت در انقلاب مشروطه و وضعیت دنیای اسلام در عصر مشروطیت مورد بررسی قرار گیرد می توان تصویری از رابطه بین مشروطیت و دنیای اسلام برقرار کرد: 1- روحانیون چون پیش از صدور فرمان مشروطیت و پیروزی اولیه آن،همچنان در صحنه ماندند تا بعد اسلامی نهضت آسیب نبیند ولی گاه نتوانستند و گاه نگذاشتند که به چنین هدفی نائل آیند.
نقد روایة البخاری ومحمد بن اسحاق حول صلح الحدیبیة
نقد روایة البخاری و محمد بن اسحاق حول صلح الحدیبیة» مقاله ای است علمی- پژوهشی از جناب آقای حسین البدری- دانش آموخته ی دکتری تاریخ تمدن اسلامی جامعه المصطفی العالمیه- و دکتر علی بیات- عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و استاد مدعو گروه تاریخ- که در فصلنامه «العلوم الانسانيه الدوليه» منتشر شده است. مجله بين المللي علوم انساني نخستين فصل نامه دانشگاهي ايران به زبانهاي انگليسي و عربي است. این فصلنامه توسط دانشكده علوم انساني دانشگاه تربيت مدرس منتشر شده و در پایگاه استنادی جهان اسلام(Isc) نمایه می شود.
نشست علمی «محکمات و متشابهات مهدویت»
نشست «محکمات و متشابهات مهدویت» با حضور استاد مصطفی صادقی روز سه شنبه 4 تیر ماه ساعت 17 تا 19 در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار خواهد شد.
بررسي کتاب تمدن اسلامي در قرن چهارم هجري
چکيده با توجه به اهداف و انگيزههاي شکلگيري پديدة «استشراق» و بيگانگي شرقشناسان با فرهنگ اسلامي و منابع تاريخ اسلام، نقد و بررسي آثار شرقشناسي و پالودن آنها از اشتباهات غرض ورزانه و ناآگانه، لازم و ضروري است. کتاب تمدن اسلامي در قرن چهارم هجري اثر شرق شناس سويسي جناب آداممتز، به رغم اهميت و جايگاه رفيع خود در تاريخنگاري اسلامي، کمتر مورد بررسي انتقادي قرار گرفته است
سیدجمال الدین اسدآبادی، مقالات جمالیه و روش بومی سازی مفاهیم مدرن
مقدمه مقالات جمالیه از آثار قلمی سیدجمال است که همگی به فارسی نوشته شده و توسط میرزا لطف الله خان اسدآبادی- همشیره زاده سید - جمع آوری شده و از سوی میرزا صفات الله خان جمالی اسدآبادی - پسر میرزا صفات الله خان- و با کمک مالی نصرالله خان جمالی اسدآبادی- برادر بزرگ آقای میرزا صفات الله خان- در سال 1312 نشر یافته است.
17 رمضان - غزوه بدر
در روز جمعه هفدهم رمضان سال دوم هجری اولین برخورد جدی مسمانان با مشرکان قریش در منطقه بدر رخ داد.[1] هنگامی که پیامبر(ص) از بازگشت کاروان تجاری از شام به سرپرستی ابوسفیان که دارای ارزش فراوان بوده و به تمامی قریش تعلق داشت، آگاه شد[2] با سیصد و سیزده تن[3] و با کم ترین امکانات[4] راهی بدر شد. ابوسفیان که در میانه راه از تصمیم پیامبر آگاه شده بود از مکه استمداد طلبید[5] و مسیر کاروان را نیز به سمت دریای سرخ منحرف نمود و از منطقه خطر دور ساخت.[6]
ویژهنامه امام زمان(علیهالسلام) در سایت سخن تاریخ رونمایی شد
گروه ارتباطات و بینالملل سایت سخن تاریخ:به مناسبت 15 شعبان، سالروز فرخنده ولادت امام زمان(علیهالسلام) ویژهنامهای با نام آن حضرت در سایت سخن تاریخ رونمایی و منتشر شد. حجتالاسلام والمسلمین مجید احمدی کچایی- دانشجوی دکتری تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی- دبیر ویژهنامه با اشاره به محتوای این ویژهنامه گفت: این ویژهنامه دارای 8 بخش مختلف شامل: مقالات، پایاننامهها، مصاحبهها، کتابشناسی، پرسش و پاسخ مهدوی و معرفی کارهای ویژه درباره امام زمان(علیهالسلام) است.
دلیل انتخاب روز 11 شعبان به عنوان تاریخ ولادت قطعی حضرت علی اکبر(س)؟
به چه دلیلی تاریخ ولادت ایشان به صورت قطعی در 11 شعبان تعیین شده است؟ چه کسی این را تعیین کرده است؟ بر چه اساس و شواهدی این تاریخ تعیین شده است؟
علی اکبر علیه السلام الگوی جوانان
سپیده سخن دیرزمانی است که جوانان کشورهای اسلامی، که از تابش وحی و زلال معارف ناب الهی بهره می برند، با شیوه های گوناگون و متنوع دشمن در راهزنی فکر و فرهنگ رو به رویند.
گزارش نشست علمی«جریان های دانشگاهی مخالف شیعه در جهان عرب»
چهارمین نشست علمی مرکز تحقیقات امام علی (علیهالسلام) با موضوع «جریان های دانشگاهی مخالف شیعه در جهان عرب و لزوم فهم آن در تحقق آرمان های وحدتآفرین امام علی (ع)» دوشنبه، 27 خردادماه، در سالن الغدیر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با سخنرانی دکتر کامیار صداقت ثمرحسینی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و دبیری سرکار خانم دکتر مریم صانعپور برگزار شد.
مکتوبات سلمان
دکتر علی بیات، نگارنده کتاب مکتوبات سلمان است.این کتاب که 1391 به رشته تحریر در آمد در پی آن است که اسناد، سازندگان هویت یک ملتند، و در میان اسناد، مکتوبات و مکاتبات چهره های برجسته اهمیت تاریخی، تمدنی، و هویت بخش فزون تری دارند چون در گرماگرم مدرنیته و جهانی شدن که تغییرات چشم گیر ذوق جمعی و جهانبینی را در پی دارد، از شتاب و شیفتگی ملت می کاهد و پیوند آنها را با مواریث گذشته شان حفظ می کند تا در فرآیند نو شدن نیز به دام از خودبیگانگی نیفتند.
فن مناظره را از پیامبر و ائمه(ع) بیاموزیم
ادب در گفت و گو و فرصت دادن به مخالف، در تمام مناظرهها و گفت و گوهای پیشوایان اسلامی مشهود و واضح است، در حالی که تا آن زمان، چنین روشی آن هم در شبه جزیرة عربستان، سابقه نداشت.
پديدارشناسى درتقابل باتاريخى نگرى مطالعة موردى [موضوع] امامت
چکیده این مقاله تلاش می کند تا نشان دهد که نمی توان رویکردهای پدیدارشناسانه را با رویکرد تاریخی نگر و گزارش های پوزیتیویستی از تاریخ تطبیق داد و در همین راستا به مطالعة موردی امامت پرداخته است. همچنین ادعای میرچا الیاده را مبنی بر این که می توان میان این دو رویکرد سازگاری ایجاد کرد، مورد نقد و بررسی قرار می دهد.
انتشار دومین شماره میراث علمی اسلام و ایران
مطالعۀ تاریخ علوم دورۀ اسلامی به ویژه تاریخ ریاضیات و نجوم در نیم قرن اخیر عمدتاً به وسیلۀ دانشمندانی از اروپا ، اتحاد شوروی پیشین و آمریکا آغاز شده و گسترش یافته است. در غرب پرفسور ادوارد استوارت کندی، در شوروی پیشین باریس روزنفلد و آدلف یوشکیویچ و در ایران ابوالقاسم قربانی پیشگامان این پژوهش بودند.
بررسی دیدگاه مستشرقان در مورد سیره و تاریخنگاری(با رویکرد قرآنی)
چکيده موضوع سیره و تاریخنگاری بخشی از مقاله «سیره و قرآن» نگارش ویم رافن از دایرة المعارف قرآن لیدن است. نویسنده مقاله، گزارشی از معانی مختلف واژه سیره، سیرهنویسان، انواع سیره و در پایان سیره و تاریخنگاری ارائه میدهد. نویسنده با اشاره به دیدگاههای سیرهپژوهان غربی، سیرهپژوهی را از قرون اخیر آغاز میکند و تاریخنگاری سیره و قرآن را جزء دیدگاههای مستشرقان بیان میکند. در این نوشتار، با مراجعه به منابع، به تکمیل و توضیح مباحث و ارائه کاملتر تاریخچه سیرهپژوهی در غرب پرداخته شده و دیدگاه آنان درباره تاریخنگاری سیره و قرآن مردود معرفی شده است.
معمای همایش اسلامشناسی استراسبورگ
مقدمه در زندگینامهی رسمی امام موسی صدر به مشارکت در همایش اسلامشناسی استراسبورگ در سال ۱۹۶۸ اشاره شده است [i]. زندگینامههای دیگر امام صدر، نیز به ارائهی مقالات متعدد در همایشهای علمی زیر نظر مرکز اسلامشناسی استراسبورگ و عضویت در آن از سال ۱۳۴۷ (برابر با ۱۹۶۸) اشاره کرده اند [ii]. این در حالی است که از تاریخ دقیق، عنوان همایش و عنوان مقالهی امام صدر جزئیاتی تا کنون منتشر نشده است. از دوستان امام صدر، مرحوم دکتر سید جعفر شهیدی از همکاری امام صدر با چنین مرکزی اظهار بیاطلاعی کرده است [iii].
- مقالات دیگر...
- به بهانه معرفی اثر ارزشمند «سیرتنا و سنتنا» از علامه امینی
- جریانهای دانشگاهی مخالف شیعه در جهان عرب و لزوم فهم آن
- معمای همایش اسلامشناسی استراسبورگ
- گزارشی از نشست تحولات حافظه تاریخی ایرانیان
- اولين همايش بين المللي ميراث مشترک ايران و هند
- انتشار «گفتگوهایی در باب تاریخشناسی و تاریخنگاری»
- برگزاري نشست علمي «عليّت و علم تاريخ» در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
- پیام تبریک میلاد امام سجاد(ع)
- نشست نقد کتاب «زبیریان و تدوین سیره نبوی»
- سیمای سعید بن جبیر
- پیام تبریک میلاد ابولفضل العباس(ع)
- من به صورت خاص شیفته شخصیت «حضرت عباس» هستم
- کتابشناسى حضرت ابالفضل العباس علیه السلام
- فرزندان و نوادگان حضرت عباس(ع)
- کودکی و نوجوانی ابوالفضل(ع)
- انتشار سه عنوان مقاله علمی پژوهشی از گروه تاریخ
- امام رضا(ع) و فرقه واقفيه
- سیب شناسى دین و دین دارى از منظر امام حسین(ع)
- پیام تبریک میلاد امام حسین(ع)
- خدمتگزاری به مردم در سیره و سخن امام حسین(ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 999848 |
بازدید امروز : 1858 |
کل بازدید : 5881913 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/1250 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!