خواندنی های تاریخی

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
جریان شناسی دشمنی با علی(ع) در نهج البلاغه
درباره علی(ع) سخن به فراوانی گفته شده است. در طول تاریخ اسلام، پ یوهشگران بسیاری در پی شناختن و شناساندن شخصیت آن حضرت برآمدند و از زوایایی به تماشای او نشستند. چهره نگاریهای گوناگون ارائه شده از سوی چهره نگاران و تاریخ نگاران از امام علی(ع) از پیچیدگی وجود او حکایت دارد. شماری او را تا سرحد خدایی بالا بردند و پرستش و عبادت وی را برخود واجب دانستند و شماری از سر نادانی و جموداندیشی او را تا حد کفر پایین کشیدند. اما به راستی علی(ع) برابر کدامیک از آن دو نگاه است؟
13 رمضان- درگذشت شاه اسماعيل دوم
اسماعيل ميرزا فرزند دوم شاه تهماسب اول از مادر تركمان در شب يك شنبه سيزدهم ماه رمضان سال 985قمری[1] در سن چهل و سه سالگي به قتل رسيد. وي در حدوديك سال و هفت ماه و شش روز سلطنت كرد.[2] در مورد قتل وي اقوال مختلف است. مشهور اين است كه خواهر وي به نام پريخان خانم و عدهای از سران قزلباش در قتل او دخالت داشتند.[3] اسماعيل ميرزا در زمان حيات پدر به علت خودسري و مخالفت با صلح آماسيه مرتكب حملات متعدد به خاك عثماني شد و در نتيجه مغضوب پدر قرار گرفته و مدت بيست سال در دژ قهقه زنداني شد.[4]
«نقش شیعیان در ساختار حکومت عباسیان»
کتاب «نقش شیعیان در ساختار حکومت عباسیان» به قلم رضیه سادات موحد ابطحی برای مطالعات شیعهشناسی منتشر شد. مولف این کتاب تلاش می کند با مراجعه به منابع متعدد و متنوع، گزارشی معتبر از این موضوع ارایه کند و همچنین از رویکرد مطلق نگری و نگاه تاریخی محض فاصله بگیرد.
احزاب و جریان های سیاسی افغانستان در سه دهه اخیر
مرکز عالی: جامعه المصطفی العالمیه –مدرسه تاریخ و ادیان رشته : تاریخ معاصر جهان اسلام / مقطع : کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه : احزاب و جریان های سیاسی افغانستان در سه دهه اخیر دانش پژوه: محمد علی زاهدی استاد یا اساتید راهنما : حجه الاسلام والمسلمین محمد اکرم عارفی استاد یا اساتید مشاور: محمد شفق خواتی تاریخ دفاع : مرداد 1388 / تعداد صفحات : 220
نگاهى به آموزه هاى تربیتى در زندگى حضرت خدیجه علیهاالسلام
حضرت خدیجه همسر گرامى رسول اكرم صلى الله علیه و آله، 68 سال پیش از هجرت نبوى صلى الله علیه و آله در شهر مكه به دنیا آمد. پدر وى خویلد بن اسد و مادرش فاطمه دختر زائدة بن اصم مى باشد. او در چهل سالگى با حضرت محمد صلى الله علیه و آله كه 25 سال از عمر شریفش را سپرى كرده بود ازدواج نمود.
خديجه، نخستين همسر پيامبر و نخستين زن مسلمان
پدرش خُوَيْلِد بن اسد بن عبدالعُزّى بن قُصَىِّ بن كِلاب و مادرش فاطمه، دختر زائده، است (ابن سعد، ج 8، ص 7ـ8؛ زبيرى، ص 230؛ بلاذرى، ج 1، ص 480). از دوران كودكى و نوجوانى او تا هنگام ازدواج با پيامبر و حتى بعد از آن، اطلاعات اندكى در دست است و بخشى از اخبار تاريخى درباره احوال ايشان نيز دستخوش دخل و تصرف قصه پردازان شده و با اسرائليات درهم آميخته است (رجوع کنید به ادامه مقاله).
انتشار دو عنوان مقاله علمی- پژوهشی از گروه تاریخ
شانزدهمین شماره فصلنامه علمی- پژوهشی مطالعات تاریخ اسلام، شماره بهار 92 با هفت عنوان مقاله منتشر شد. دو عنوان از این هفت عنوان، نوشته ی اساتید گروه است؛ «سخن تاریخ» انتشار این مقالات را به گروه تاریخ اسلام و اساتید گروه تبریک می گوید. عناوین این مقالات عبارتند از:
تاریخچه انگلیسی وهابیت
تیترهای پیشنهادی دیگر برای عنوان مقاله: انگلیس و وهابيت از تولد تا تثبيت*انگلیس: گام به گام با وهابیت*آل سعود و انگلیسی ها انگلیسی ها همواره و ازآغاز شکل گیری وهابیت از آن دفاع و پشتیبانی کرده اند! و حتی در دوره ایی که به قوام و دوام وهابیت انجامید، انگلیسی ها در کنار وهابیت باقی مانده اند و زمانی که وهابیت در جامه قدرت ظاهر شد و حکومت سیاسی در عربستان را به دست گرفت، از حمایت آن دست بر نداشتند! راز این همراهی چیست؟ این مقاله می کوشد با نشان دادن همگامی انگلیس با وهابیت راز این همراهی را به تصویر بکشد.برای این منظور بحث های پیش رو را مرور می کنیم:
مداراي ديني و مذهبي در عصر آل بويه
چکيده مداراي ديني و مذهبي به معناي آسان گيري و تحمل افکار و عقايد مخالف، يکي از اصول پذيرفته شده در اسلام است. دولت هاي اسلامي در طول تاريخ همواره با اديان مختلف در قلمرو حکومتي خويش (با انگيزه ها و اهداف مختلف) مداراي ديني داشته اند و اين موضوع يکي از خصايص بارز آنان بوده است؛ اما مداراي مذهبي وضعيت متفاوتي داشته و داراي فراز و فرود بسیاری بوده است.
علم انساب نگاري و جايگاه آن در طبقه بندي علوم
علم انساب نگاري و جايگاه آن در طبقه بندي علوم» مقاله ای است علمی- پژوهشی از جناب آقایان سيد محمدرضا عالمي و نعمت الله صفري فروشاني. جناب آقای سید محمدرضا عالمی، دانش آموخته ی دکتری تاریخ تمدن اسلامی از جامعه المصطفی العالمیه و استاد مدعو گروه تاریخ است. مقالات متعددی از وی در نشریات تخصصی و پژوهشی تاریخ منتشر شده است که «علم انساب نگاري و جايگاه آن در طبقه بندي علوم» یکی از تازه ترین این مقالات است.
تاریخ در بستر جغرافیا
کتاب «تاریخ در بستر جغرافیا» بیستمین کتاب از مجموعه انتشارات پژوهشکده تاریخ اسلام به بازار نشر عرضه شد. نویسنده این اثر «دابلیو گوردون ایست» فارغ التحصیل تاریخ از دانشگاه کمبریج است و توسط دکتر حسین حاتمی نژاد و حمیدرضا پیغمبری ترجمه شده است.
«عبرت پژوهی تاریخی» در گفتگو با دکتر داریوش رحمانیان
دکتر داریوش رحمانیان کوشکی عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشكده ادبيات و علوم انساني در دانشگاه تهران است و نگارش کتابهای متعددی همچون: «چالش جمهوري و سلطنت در ايران»، «تاريخ علت شناسي انحطاط و عقب ماندگي ايرانيان و مسلمين»، «سيدجمال الدين اسدآبادي»، «تاريخ تفكر سياسي در دوره قاجار» و «جنبش مشروطه» را در کارنامه ی خویش دارد.
پيشنهاد طرح واره اي بومي براي فلسفه تاريخ
چکيده فلسفه تاريخ گرچه همانند بيشينه دانش هاي بشري شواهد و حتي ريشه هايي در دانش هاي سنتي شرق مسلمان دارد، ولي به عنوان يک شاخه معرفتي مستقل در غرب سامان يافته و سپس وارد سرزمين هاي شرقي شده است. وضعيت کنوني دانش در ايران، اسلامي به ويژه با توجه به ضرورت ها و زمينه هاي تحول در علوم انساني، مجالي براي درانداختن طرحي نو در زمينه فلسفه تاريخ را فراهم آورده است.
جنبش ها و نهضت های سیاسی معاصر
جنبش ها و نهضت های سیاسی معاصر، کتابی است که از سوی مرتضی شیرودی به رشته تحریر در آمده است. این کتاب، در پنج بخش(کلیات، جنبش های اسلامی در خاورمیانه، جنبش های اسلامی در شمال آفریقا، جنبش های اسلامی در سایر نقاط جهان و جمع بندی و نتیجه گیری) و در شانزده عنوان:
اخلاق پژوهش در تاريخ
«اخلاق پژوهش در تاريخ» مقاله ای است از دکتر سید حسن اسلامی دانشیار دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی که پیش از این در ماهنامه کتاب ماه تاریخ و جغرافی(شماره پياپي 177، سال 16، بهمن 1391) ويژه آسيب شناسي و آسيب گريزي تحقيقات تاريخي منتشر شده است. دریافت متن کامل مقاله در قالب پی دی اف، با حجم 437 کیلوبایت
انتشار هفت عنوان مقاله علمی پژوهشی از گروه تاریخ
هفت عنوان مقاله علمی- پژوهشی از اساتید و دانش آموختگان گروه تاریخ مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) در شماره های 6 تا 8 فصلنامه «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» منتشر شد. عناوین و نویسندگان این مقالات عبارتند از:
اخذ رتبه علمی- پژوهشی توسط فصلنامه پژوهش های سیاست اسلامی
فصلنامه پژوهش های سیاست اسلامی پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع)بر اساس رای شماره 40559/18/2 تاریخ 25 اردیبهشت 1392 کمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ موفق به اخذ اعتبار علمی- پژوهشی گردید.
روش شهید مطهری در تحلیل سیره معصومین(ع)
مركز عالي: جامعه المصطفي العالميه –مدرسه تاريخ و اديان رشته: تاریخ تمدن / مقطع: كارشناسي ارشد عنوان پايان نامه: روش شهید مطهری در تحلیل سیره معصومین(ع) استاد يا اساتيد راهنما: دکتر نعمت الله صفری استاد يا اساتيد مشاور: حجت الاسلام و المسلمین استاد ناصر باقری بیدهندی دانش پژوه: علی فهیمی تاريخ دفاع: مرداد 1391 تعداد صفحات 225 واژه های کلیدی: روش، تحلیل، سیره، معصومین، مطهری
تمدن نوین اسلامی
تمدن نوین اسلامی، مجموعه مقالات پانزدهمین جشنواره بین المللی پژوهشی شیخ طوسی، جمعی از نویسندگان قم: انتشارات جامعه المطفی، 1391، 455 صفحه.
وضعيت کنونی شيعيان کشمير
شيعيان کشمير اکنون به چهار گروه عمده تقسيم می شوند. اين گروه بندي، باعث شده تا آنان حتي در مسائل کوچک و روزمره نيز اختلاف نظر داشته باشند. شیعیان از لحاظ اقتصادي نيز از فرقه های دیگر ضغیف تر هستند. لذا کارکشي از کودکان مانند قالي بافي معمول است. در اداره هاي دولتي(مرکزي وايالتي) اشتغال شيعيان، بيشتر از 2% نيست. در حالي که 15% جمعيت را تشکيل مي دهند. سواد آموزي بين شيعيان 10 - 15 درصد و بين دختران و زنان5 -6 در صد است.
- مقالات دیگر...
- شب ماشوش!
- وضعيت کنونی شيعيان کشمير
- نقش اخلاق در تمدن
- بررسی جریان های ایرانشناسی و اسلام شناسی در شبه قاره هند
- بررسی تاریخی سهم زبان فارسی در فرهنگ مسلمانان چین
- «تقویم البُلدان» ابوالفداء ایوبی
- جستاری درباره اسلام و تشیع در اروپا
- انتشار شماره جدید پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی
- نقدى بر دايرةالمعارف شجرۀ آل رسول(ص)
- تبيين معنايي اصطلاح علماي ابرار با تأکيد بر جريانات فکري اصحاب ائمه(ع)
- پیام تبریک ارتقاء علمی سه استاد گروه از مرتبه استادیاری به دانشیاری
- رهیافتی بر تمدن و تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
- مراسم رونمايي از كتاب «گنجينه جاودانه تاجيكان»
- يادداشتهاي سفر رياض (13 تا 19 دي ماه 1383 ش.)
- جنگ و تمدن (چكيده اي از پژوهشي در تاريخ)
- انتشار نخستین شماره فصلنامه مطالعات تاریخ ایران اسلامی
- فراخوان نخستین همایش روابط فرهنگی و تمدنی ایران و قزاقستان
- انتشار شماره های 10، 11 و 12 فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
- تشیع در شبه قاره هند
- تاریخ چوگان در ایران و سرزمینهای عربی در سرای اهل قلم
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 997710 |
بازدید امروز : 348 |
کل بازدید : 5850198 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/1406 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!