خواندنی های تاریخی

دولت سربداران در محيطي شكل گرفت كه حكومتهاي اطراف، از جمله دولت آلكرت، مذهب سني داشتن

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
جریان شناسی تقریب
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط فهیم
آنچه می خوانید خلاصه سخنرانی حجة الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب در جلسه علمی موسسه پژوهشی فرهنگی فهیم و از سلسله جلسات نظریه پردازی این موسسه است که در روز شنبه پنجم اسفند 1391ش. برگزار شد.
دهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار می شود
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
با حضور: استاد حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی
مکان: قم، میدان جهاد، مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)، سالن شهید عارف الحسینی
زمان: شنبه 13 دی 1393، ساعت 8 صبح
نگاهى به آموزه هاى تربیتى در زندگى حضرت خدیجه علیهاالسلام
- دسته:
ربيع الاول
نوشته شده توسط عبدالكریم پاك نیا
حضرت خدیجه همسر گرامى رسول اكرم صلى الله علیه و آله، 68 سال پیش از هجرت نبوى صلى الله علیه و آله در شهر مكه به دنیا آمد. پدر وى خویلد بن اسد و مادرش فاطمه دختر زائدة بن اصم مى باشد. او در چهل سالگى با حضرت محمد صلى الله علیه و آله كه 25 سال از عمر شریفش را سپرى كرده بود ازدواج نمود.
10 ربیع الاول - ازدواج پیامبر (ص) با حضرت خدیجه (س)
- دسته:
ربيع الاول
نوشته شده توسط سخن تاریخ
پیامبر (صلى الله علیه و آله ) 15 سال قبل از هجرت با حضرت خدیجه كبرى (علیها السلام ) ازدواج نمودند. در احادیث منابع شیعه و اهل سنت آمده است كه حضرت خدیجه بنت خویلد بن اسد، در دانش و اطلاع به كتب زمان خود معروف بوده است.
بازکاوی داستان رفع القلم
- دسته:
مقالات متفرقه تاريخي
نوشته شده توسط مصطفی صادقی کاشانی
در روزهای پایانی ذی الحجه سال 23 غلامی ایرانی، معروف به فیروز ابولولو عمربن خطاب را به قتل رساند. منابع تاریخی معتبر مکتب خلفا و مکتب اهل بیت علیهم السلام و اکثر علمای فریقین، زمان قتل را روزهای پایانی ذی الحجه دانسته اند، ولی برخی از منابع متاخر شیعی، با استناد به یک روایت، روز واقعه را نهم ربیع الاول می پندارند. این روایت به «روایت رفع القلم» معروف و به احمدبن اسحاق قمی مستند است.
تأملات تاریخی درباره نهم ربیع الاول
- دسته:
مقالات متفرقه تاريخي
نوشته شده توسط مسلم نجفی / هادی وکیلی
بعضی از شیعیان بر این باورند که نهم ربیع الاول روز قتل عمر بن خطاب خلیفه دوم به دست ابولولو ایرانی است. از این رو طی چند سده گذشته در میان شماری از شیعیان مراسمی با عنوان «عیدالزهراء»، « فرحه الزهرا»، «عمرکشان» و «غدیر دوم» برگزار می شده است که به طور طبیعی موجب ناخشنودی جامعه اهل سنت که اکثریت مسلمانان را در بر می گیرند، می شده است. این پژوهش در پی دستیابی به پاسخی برای این پرسش است که برگزاری چنین مراسمی تا چه حد مبتنی بر واقعیات تاریخی درباره تاریخ قتل خلیفه دوم و قاتل وی می باشد؟ نیز پاسخ به این سوال که این مراسم چگونه نزد بعضی شیعیان به ویژه در ایران – با محوریت آرامگاه بابا شجاع الدین در کاشان – رواج یافت؟ و این که این مراسم تا چه اندازه می تواند وجاهت دینی و شرعی داشته باشد؟
از شام تاریخی تا شام آخر الزمانی
- دسته:
مقالات متفرقه تاريخي
نوشته شده توسط رسول جعفریان
جعل حدیث برای مناطق و شهرها انگیزه های مختلفی داشت؛ در این میان، فرهنگ دینی یهودی و مسیحی، برای شام قداست ویژه ای قائل بود. پس از اسلام، شام یکی از مراکز مهاجرت شماری از صحابه و البته مرکز امویان شد. جایگاه مهم شام، در رتبه های بعد از شهرهایی چون مکه و مدینه و کوفه، اقتضای آن داشت تا برای آن فرهنگ سازی شود، آنچنان که از قداستی ویژه برخوردار گردد. در این مقاله نگاهی داریم به شام از دورانی که وارد تاریخ اسلام می شود تا زمانی که بر اساس احادیث ساختگی بسیار رنگ و روی مقدس می یابد و تاکنون که همچنان در گیرودار این نقلها و اخبار است...
گزارش سفر به همایش بین المللی اسلامی مسکو: قسمت اول
- دسته:
مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ
گزارش سفر به همایش بین المللی اسلامی مسکو/مأموریت دین و پیروان آن در زمینه چالش های تمدن امروزین: قسمت اول(تهیه و تنظیم: سیدمرتضی حسینی شاه ترابی)
چندی پیش در شهر مسکوی روسیه همایشی بین المللی و اسلامی با عنوان «مأموریت دین و پیروان آن در زمینه چالش های تمدن امروزین» برگزار شد که جامعه المصطفی العالمیه به نمایندگی از ایران و در قالب هیئتی علمی در این همایش بین المللی حضور داشت. دکتر نعمت الله صفری فروشانی- عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه- یکی از اعضای این هیئت بود که پس از بازگشت از این سفر به گفتگوی با ایشان نشسته ایم تا دیده ها و شنیده هایشان از سفر به همایش بین المللی مسکو را داشته باشیم.
نشست علمی تاریخ نگاری اسلامی در نگاه مستشرقان برگزار می شود
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
نشست علمی تاریخ نگاری اسلامی در نگاه مستشرقان با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر محسن الویری برگزار می شود.
زمان: پنج شنبه 11/10/93. ساعت 15:30
مکان: بلوار جمهوری اسلامی، کوچه 2 ، فرعی اول، سالن همایش ساختمان انجمن های علمی حوزه
دفاعیه رساله دکتری «بررسی تطبیقی مدیریت سیاسی و اجتماعی امام علی(ع) و خلیفه دوم»
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
دانش پژوه: محمود مطهری نیا
استاد راهنما: دکتر محمد سپهری.
اساتید مشاور: دکتر غلامرضا گودرزی، دکتر آیینه وند.
اساتید داور: حجت الاسلام و المسلمین دکتر الویری، حجت الاسلام و المسلمین دکتر بارانی، دکتر نصیری و دکتر داداش نژاد.
زمان: چهارشنبه 10/10/1393 ساعت 10:30 صبح
مکان: قم، بلوار جمهوری، دانشگاه معارف اسلامی.
نشست علمی «جایگاه قرآن و حدیث در اندیشه سلفیه»
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
سخنران: دکتر احمد پاکتچی(عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع))
زمان: چهارشنبه دهم دیماه 1393 ساعت 18
مکان: میدان معلم- مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) مسجد ائمه اطهار(ع)
برگزارکننده: مرکز تخصصی ائمه اطهار(ع)
بررسی انتقادی شش سفرنامۀ مهم اروپایی دورۀ صفوی
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط رضا رمضان نرگسی
سفرنامههای تاریخی یکی از منابع اصلی پژوهشگران تاریخ است. در پژوهشهای تاریخی، سفرنامهها منابع دست اول بهشمار میآیند و از اعتبار والایی برخوردارند. در حوزۀ تاریخ ایران، از دورۀ صفویه بود که جهانگردان و تاجران خارجی در پی سفر به ایران به تألیف دیدهها و شنیدههای خود دست زدند و ازهمینرو از این دوره است که سفرنامههای بیگانگان به منابع اصلی کار تحقیق دربارۀ تاریخ ایران افزوده میشوند. اما پرسش این است که درجۀ اعتبار این دسته از منابع در چه حدی است و اگر قرار باشد در تحقیقات تاریخی به این سفرنامهها ارجاع داده شود چه ملاحظاتی باید در نظر گرفته شود؟
نهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار شد
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی روز شنبه 6 دی 1393 در نهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع)، امامان شیعه را محور اول در تاریخ کلام امامیه و محور دیگر را اصحاب این بزرگواران دانست. وی در این زمینه تلاش کرد سرچشمه تاریخ کلام امامیه را هسته اولیه یاران امام علی (ع) بعد از وفات پیامبر (ص) معرفی کند که برای اثبات آن، به حدیث «ارتد الناس بعد النبی الا ثلاث» استناد کرد و این مطلب پرسش هایی را برانگیخت. این گزارش خواندنی را در ادامه مطلب مطالعه نمایید.
تطور گزارش های عاشورایی در منابع تاریخی و روایی
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
نشست علمی «تطور گزارش های عاشورایی(از مدینه تا مدینه) در منابع تاریخی و روایی تا پایان قرن پنجم» به اهتمام انجمن علمی دانش پژوهان تاریخ، روز چهارشنبه نوزدهم آذرماه 1393 در سالن شهید صدر مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) شهر قم برگزار شد.
نقش شاهان اوده در گسترش تشیع
نوشته شده توسط سیدمنظر عباس رضوی
چکیده
عوامل مختلفی در گسترش تشیع در منطقه بسیار مهم اوده هند نقش داشته اند. شاهان و حاکمان یکی از این عوامل به شمار می آمدند. جایگاه شاهان در هر منطقه بسیار اثربخش بود؛ زیرا آنان با استفاده از موقعیت و نفوذ سیاسی از یک سو و برقراری روابط مناسب با اندیشه ورزان و دادن جایگاه به عالمان و قشرهای فرهنگی، می توانستند گام های بزرگی در زمینه توسعه دانش و فرهنگ هر گروه و یا پیروان هر دین و مذهب بردارند.
هدف قیام عاشورا اصلاحگری و مبارزه با بدعتهاست
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط محمد جواد صاحبی
اروپا سالها بر آن بود که مارک و برچسب افراطی گری و تروریسم را به پیشانی مسلمانان بزند و موفق نمی شد امروزه این برچسپ توسط خود مسلمانان افراطی بر پیشانی اسلام زده می شود. برای درمان و مقابله با پدیده افراطی گری و تروریسم که امروز در دنیا مشاهده می کنیم باید از راه ابی عبدالله یعنی مشورت، محبت، عطوفت و اینکه همه انسانها برای ما دارای ارزش باشند استفاده کنیم.
سيرتاريخي پيدايش حوزههاي علميه
نوشته شده توسط عبدالقادر کمالی سرپلی
چكيده
حوزه هاي علميه، سيری تاريخي به پهناي تاريخ اسلام دارد. از آنجايي كه پيامبر اعظم (ص) به علم آموزي توجه زیادی داشتند، در دوران مخفيانه دعوت خود، خانه ارقمبنارقم را محل تشكيل فراگیری آموزههاي ديني قرار دادند و با هجرت تاريخ ساز خود به مدينه، زمينه تشكيل حكومت اسلامي را فراهم ساختند.
نشست علمی عاشورایی: اعتبارسنجي و نقد برخي از منابع و مقاتل عاشورايي
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سایت دین پژوهان
دومين جلسه از سلسله نشستهاي علمي عاشورايي، با سخنراني حضرت آيتالله محمدهادي يوسفي غروي شامگاه يکشنبه 19 آبانماه با حضور جمعي از علما و انديشمندان حوزه و دانشگاه در دبيرخانه دينپژوهان کشور برگزار شد.
آيتالله يوسفي غروي در اين نشست علمي ابتدا پيرامون «هاشميان در نهضت حسيني» سخن گفت و در ادامه به «اعتبارسنجي و نقد برخي از منابع و مقاتل عاشورايي» پرداخت.
نقش چک ها در ترویج تشیّع در کشمیر
نوشته شده توسط غلام محمد متو (گلزار)
چکيده
طایفه «چک» در سال 962 قمری به پادشاهی رسید. این دوره که پادشاهانش شيعه دوازده امامی بودند، دوره ای استثنایي در تاريخ پرفراز و نشيب تشیع کشمير به حساب مي آيد. در اين دوره 32 ساله شش نفر از شيعيان حکومت کردند. اين دوره سبب شد تا تشيع بيش از گذشته، در کشمير توسعه و گسترش یابد. به نحوي که اغلب جمعيت کشمير را شيعيان تشکيل مي دادند.
سومنات
نوشته شده توسط سيدمحمدرضا عالمي
چكيده
بتخانه معروف سومنات از مشهورترين معابد هندو، بود كه جايگاه والايي در نزد هندوان داشت. از این بت-خانه عظیم، بعدها توصیف های خیال انگیزی در برخی روایات تاریخ نگاران، از جمله الکامل ابن اثیر(م630 ق)، نخبه الدهر دمشقی(م727 ق) و غیره آورده شد. محمود غزنوي كه از او با عنوان غازي ياد مي کنند، در لشكركشيهايش به هند، با نمادهاي مذهبي هندوان به شدت برخورد كرد و اين معبد را نيز ويران نمود.
- مقالات دیگر...
- نهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار می شود
- زيد بن موسي (ع)
- 1 ربیع الاول - آغاز قیام توابین
- بررسی زمینه های ورود انگلیس به شبه قاره هند
- آسیب ها و بایسته ها در پژوهش های رضوی
- ماجرای تعیین منشور حقوق کارگری!
- سیره نبوی در برخورد با پیروان ادیان و مذاهب با اعمال تکفیریها بیگانه است!
- پخش سخنرانی آقای دکتر صفری در رادیو معارف
- تاریخ اجتماعی کاشان با تکیه بر یافته های قبرستان ملامحسن فیض کاشانی(1007-1091 ق)
- جريانهاي فكري - سياسي عهد امام رضا(ع)
- امام رضا(ع) و فرقه واقفيه
- تأثیرقیام های علویان بر ولایت عهدی امام رضا(ع)
- نشست نقد کتاب شیعه شناسان غربی برگزار شد
- تعامل امام رضا(ع) با فرقه زیدیه
- تاريخ تشيع در کشمير
- بسته ی پژوهشی دکتر صفری در موضوع امام حسن(ع)
- برگزاری کارگاههای پژوهشی تاریخ
- حضور اساتید و دانش پژوهان گروه تاریخ اسلام در کنگره آیت الله آصفی
- تاریخ سیاسی در هند (1132ـ تا 1274 قمری)
- 27 صفر، درگذشت صلاح الدین ایوبی
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1016326 |
بازدید امروز : 1273 |
کل بازدید : 6055071 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 1 |
زمان بازدید : 1/9929 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!