خواندنی های تاریخی

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا

«بارون جولیوس دو رویتر» بنیانگذار آژانس خبری رویترز که هنوز هم به اخبار ایران علاقه ع
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
عوامل فرهنگی- مذهبی تنش بین صفویه و عثمانی
نوشته شده توسط حمید حسینی
چکیده
تأسيس دولت صفويه در سال 907 قمری، رقابت شديد سياسي و مذهبي بين ايران و عثماني ايجاد كرد و طي حاكميت صفويان، تنش هاي متعددي ميان آنان رخ داد و اين رقابت ناسالم، پي آمدهاي ناگواري را براي دنياي اسلام رقم زد.
تحقیقی درباره اربعین حسینی
- دسته: اربعین
نوشته شده توسط محمد تقى سبحانى نيا
محمد تقی سبحانی نیا
مسئله اربعين سيد الشهداء(عليه السلام) و اين كه آيا خاندان آن حضرت پس از رهايى از اسارت يزيد قصد عزيمت به كربلا را داشته و نيز آيا توانسته اند در آن روز به زيارت آن مضجع شريف نايل آيند و مرقد مطهرش را زيارت كنند، از جمله مسائلى است كه از ديرباز صاحب نظران در باره آن اختلاف نظر داشته و هريك با استشهاد به ادله تاريخى براى اثبات يا نفى آن تلاش كرده اند.
پژوهشی در اربعین حسینی
- دسته: اربعین
نوشته شده توسط دکتر محسن رنجبر
حضور اهل بيت(ع) در اولين اربعين شهادت امام حسين(ع) بر سر مزار آن حضرت در كربلا از مسائلى است كه در قرون اخير برخى محققان شيعه درباره آن تشكيك كرده اند. در مقابل، برخى ديگر از انديشمندان، درصدد رد اين تشكيك و اثبات اربعين اول شده اند. اين نوشتار ابتدا به دلايل منكران اربعين اول پرداخته و در ادامه به پاسخ گويى آن ها مى پردازد، سپس با استفاده از قراين و شواهد ديگر، ديدگاه موافقان اربعين اول را تأييد مى كند.
غزنویان در هندوستان
نوشته شده توسط سیدهدایت رضوی
چکیده
سرزمین هندوستان در طول تاریخ، اغلب صحنه تهاجم بوده است. در سال 92هجری/711-712 میلادی، مسلمانان به فرماندهی محمد بن قاسم به هندوستان حمله کردند. از این به بعد، درهای هندوستان به روی مهاجمان مختلفی باز گشته و بیش از شش قرن زیر تسلط بیگانگان بوده است. غزنویان سهم زیادی در فتوحات هندوستان از خود به ثبت رسانده اند.
همایش فرق اسلامی در ایران قرون میانه متاخر
- دسته:
اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سایت عبرت پژوهی<> همایش یکروزۀ «تحولات فرق اسلامی در ایران قرون میانه متاخر» (از قرن هفتم تا دهم هجری) روز سه شنبه ۲۵ آذرماه ۱۳۹۳ در تالار مولوی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی برگزار خواهد شد. در این نشست که در بخش به مدیریت آقایان دکتر خلعتبری، دکتر شعبانی و دکتر بیگدلی برگزار می شود، استادان سخنران دربارۀ فرق شیعه، سنی، نقشبندیه، زیدیه و اسماعیلیه، تحولات مذهب امامیه و… سخنرانی خواهند نمود. برای اطلاع از برنامۀ این نشست یک روزه به متن زیر مراجعه کنید.
بررسي جنگ هاي داخلي افغانستان با نظريه تضاد
نوشته شده توسط مصطفي ابراهيمي
چکيده
جنگ هاي داخلي افغانستان، نتيجه تضاد و تقابلي است که ميان نهادها و گروههاي سياسي- اجتماعي، به دليل اشتراک در منافع و بر سر تصاحب منابع ثروت و قدرت پديد آمد. هويت چند تکه ای ساکنان اين سرزمين، باعث شد تا جغرافياي انساني نا هم گونی شکل گیرد که تضادهاي متعددي همانند تضاد قومي، مذهبي، زباني و منطقهاي را در زندگی اجتماعی آنها در پي داشت.
پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی به سوالات تاریخی مخاطبان رادیو معارف پاسخ گفت: حکومت مرکزی حجاز قبل از اسلام، سفر امام علی (ع) به بیرون از حجاز در زمان خانه نشینی، شخصیت حجر بن عدی، اقوام پیامبر (ص)، اسلام آوردن مالک اشتر، اسلام آوردن حمزه (ع)، شخصیت فضل بن شاذان، خاندان برامکه، جنگ با کشورهای دیگر در زمان رسول خدا (ص) و نظر اسلام درباره کشورگشایی.
بلاد سند، جرقه اول ورود اسلام به شبه قاره
نوشته شده توسط سید هدایت رضوی
چکیده
دره سند که راه مناسبی برای ورود اسلام به شبه قاره هند بود، از کهن ترین تمدن های جهان است. آثار به دست آمده از حفاری های «موهنجودارو،Mohenjo Daro) در دره سند، نشان می دهد که ساکنان این دره از زندگی پیشرفته ای در زمان خود برخوردار بوده اند.
دیری از رحلت پیامبر (ص) نگذشته بود که اسلام به مرزهای شبه قاره هند رسید. در اواخر خلافت امام علی (ع) در سال 38 قمری/758میلادی، حارث بن مره عبدی، داوطلبانه با اجازه امام به مرزهای هند رفت و پیروزی هایی به دست آورد.
خطبه های اهل بیت (ع) از کربلا تا شام
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط لیلا اکبری
در عاشورای حسینی گروه کثیری از اهل بیت امام(ع) و یاران باوفایش به شهادت رسیدند، بااینحال سید ساجدین امام زینالعابدین(ع) و زینب کبری(س) و دختران امام حسین(ع) زنده ماندند تا رسالت عاشورای حسینی را به پایان برسانند. این رسالت، که در حکم روشنگری ارزشهای متعالی قیام امام حسین(ع) و افشاگری علیه خاندان اموی و بیوفایی مردم عراق است، در خطبههای خاندان اهل بیت(ع) متجلی شده است.
هشتمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع)
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی روز شنبه 15 آذر 1393 در ادامه مباحث گذشته به مساله ردیابی خط فرهنگی امام علی (ع) و خاندان و یاران ایشان اشاره کرد و انجام آن را در چند محور موضوعات، سیر نقطه به نقطه حوادث تاریخی و ردیابی شخصیت ها، ممکن دانست. وی شخصیت کلامی امام علی (ع) را در چند بخش بیان، عرضه و تبیین مسایل کلامی، مناشدات، احتجاجات کلامی و کتبی، مواضع ایشان در برابر مخالفان و تربیت اشخاص و شاگردان مورد بررسی قرار داد.
تعامل یحیی بن زيد با امویان
نوشته شده توسط عبدالقادر کمالی سرپلی
چکیده
بعد از شکست قیام زید بن علی توسط امویان، یحیی بن زید اوضاع عراق را برای ادامه راه پدر و پی گیری قیام خود مناسب ندید و به پیشنهاد یاران خود، برای پی گیری اهداف نهضت زید، مخفیانه و به دور از چشم جاسوسان اموی، به سوی خراسان سفر کرد. در این هجرت تاریخ ساز، حوادث وروی دادهایی رخ داد که جای تأمل و بررسی دارد. این مقاله، ابتدا به حوادث هجرت یحیی بن زید و سپس تعامل او با امویان می پردازد و هم چنین عواملی بررسی می گردد که به تنش در روابط علویان با امویان انجامید.
کربلا چه تاثیری در فرهنگ سیاسی شیعه برجای گذاشت؟
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
در آستانه اربعین یک بار دیگر بار با عاشورا دیدار می کنیم، پدیده ای که جایگاه بلندی در فرهنگ شیعه دارد، به طوری که هیچ گاه نمی توان آن را از شیعه جدا کرد یا حتی از تاثیرش کاست. اما باید در این باره دقیق بود، یعنی شناخت درستی از کربلا ارائه داد. یکی از جنبه های مهم آن، تاثیری است که کربلا روی سیاست کلی شیعه گذاشته است.
صوفيان شيعه در خراسان دوره تيموريان
نوشته شده توسط سيدمرتضي حسيني شاهترابي
چكيده
محدوده امروزين كشور افغانستان كه در گذشته خراسان نام داشت، در دوران تيموريان (771- 911ق.) محل حضور سه فرقه مهم صوفيانه شيعي اين عصر بود. این سه فرقه، در همين دوران شكل گرفتند و گسترش يافتند. طريقه نعمت اللهيه، نخستين اين فرقه هاست كه شاه نعمت الله ولي بنيان-گذار آن بود. طريقه حروفيه، دومين اين فرقههاست كه فضل الله استرآبادي بنيان گذار آن بود و پيروان آن در هرات به جان شاهرخ خان تيموري سوء قصد كردند.
13 صفر، درگذشت وكيل الرعايا،كريم خان زند
- دسته: صفر
نوشته شده توسط سید جمال موسوی
كريم خان زند، موسس خاندان پادشاهى زند (۱۱۷۹ تا ۱۱۹۳ ه.ق )،در سن هفتاد و سه سالگى، در 1193 هجری قمری درگذشت[1] و در شيراز به خاك سپرده شد. در مورد کودکی و نوجوانی وی اطلاعات چندانی در دست نیست و ظاهرا در خانواده فقیری به دنیا آمده و برای امرار معاش خود چوپانی می کرده است.[2] .
فتح اسلامی در اران
نوشته شده توسط وصال حسین اف
چکیده
اران یا آلبانیای تاریخی، منطقه ای در جنوب غربی آسیا و جنوب قفقاز به شمار می آمد که محدوده آن امروزه، جمهوری آذربایجان (به جز سواحل جنوبی رود ارس)، جنوب جمهوری خود مختار داغستان و قسمت هایی از شرق جمهوری های ارمنستان و گرجستان را شامل می شود. اران در دوره ظهور اسلام، کشوری نیمه مستقل و خراج گزار امپراتوری ساسانی بود که مسلمانان در سال 22 قمری قسمتی از آن و در سال 24 قمری همه اراضی آن را فتح کردند.
ششمین جلسه بررسی تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع)
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی در ادامه مباحث گذشته، به بیان چند ویژگی مهم مدرسه اول مدینه پرداخت و دشواری های بررسی تاریخی این دوران را بررسی کرد. وی هشت شاخص مهم را در تحلیل تاریخ مدرسه مدینه موثر دانست و هر کدام از این شاخص ها را تشریح کرد.
مساجد و بارگاه ها در دوره عضدالدوله
نوشته شده توسط شامل نریمان اف
چکیده
با ظهور دين اسلام در شبه جزيره عربستان، خانه خدا نخستین مركز آموزشي در اسلام محسوب مي گشت. بعد از آن فعاليت مسجدالنبي شروع شد و سپس مساجد، به مركز فعاليت چندجانبه مسلمانان تبديل شدند. كارهاي مهم مسلمانان مانند حل مشكلات مردم، قضاوت و يادگيري علم، از فعاليت هاي مساجد اوایل اسلام بود.
معرفی سایت تاریخ افغانستان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
عنوان سایت: پژوهش سرای تاریخ افغانستان
موضوع: تاریخ افغانستان- مطالعات تاریخی دانشجویان افغانی
آدرس سایت: www.afghanistanhistory.net
مدیر سایت: سید مرتضی حسینی دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ تمدن
دوره بروز رسانی: هر دو هفته
شست علمی بررسی زوایای مختلف اربعین حسینی برگزار می شود
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
این نشست به همت انجمن تاریخ پژوهان حوزه و با مشارکت گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، گروه تاریخ موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) و پژوهشکده حج و زیارت برگزار می شود.
سخنرانان: حجة الاسلام و المسلمین محمد هادی یوسفی غروی و حجة الاسلام و المسلمین دکتر محسن رنجبر
دبیر علمی: حجة الاسلام و المسلمین دکتر حمیدرضا مطهری
زمان: پنج شنبه 13 آذر 1393. ساعت 15 تا 17.
مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، کوچه شماره 2، فرعی اول، ساختمان انجمن های علمی حوزه، سالن همایش
نشست علمی امام حسین(ع) در منابع مستشرقان
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
سخنرانان: دکتر حمید فخر روحانی و حجت الاسلام والمسلمین حسن رضا رضایی
زمان: چهارشنبه 12/9 ساعت 10 تا 12
مکان: میدان جهاد مجتمع آموزش عالی امام خمینی، سالن شهید صدر
- مقالات دیگر...
- با نخلهای کوفه / بازتاب تفکر عثمانی در حادثۀ کربلا
- نظريه پيدايش تشيع در «سقيفه»
- 9 صفر: واگذاری امتیاز نفتی دارسی
- بررسي تاريخي شخصيت يحيي بن زيد
- دومین جلسه نشست علمی تحریفات عاشورا برگزار می شود
- بابریان هندوستان
- هفتمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه برگزار شد
- فقهای آذربایجان در قرن نوزده و بیست میلادی
- حمید الدین کرمانی و بازاندیشی تئوری امامت اسماعیلیه
- مردم شناسی سرزمین اران درآستانه ورود اسلام
- کتاب حیات اقتصادی امامان از صلح امام حسن تا آغاز غیبت صغری
- معرفي و بررسي كتاب النقض
- نشست نقد کتاب «شفاهی و مکتوب در نخستین سدههای اسلامی» برگزار شد
- سخنی دربارۀ نهج البَلاغه و اَرز و عِیارِ آن
- دفاعیه پایان نامه کارشناسی ارشد «تعامل اصحاب امام علی(ع) با خلفای سه گانه»
- سخنرانی پیوند تاریخ فرهنگی با تاریخ شفاهی
- دانشنامه سیره نبوی: طرحی برای اعتدال و نه تعصب
- کشف قرآنی متعلق به سرآغاز اسلام در دانشگاه توبینگن آلمان
- نظریه پیدایش تشیع در زمان پیامبر اسلام (ص)
- غزوه احد به روایت قرآن کریم -4
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 996848 |
بازدید امروز : 2 |
کل بازدید : 5846010 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 1 |
زمان بازدید : 1/0938 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!