خواندنی های تاریخی

۲۹ شعبان سال ۱۳۲۵ قمری متمم قانون اساسی مشروطه ایران امضاء شد. این متمم خودش اصول بسیار

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند

یک نابغه آلمانی وقتی قرآن بخواند و با اسلام و عرفان ایرانی آشنا شود، چقدر ممکن است «اهل

متهورانهترین عملیات هوایی دنیا کار چه کسانی باشد، خوب است؟ ۱۵ فروردین سال ۱۳۶۰ شمسی، خ

حدود ۱۱۰ سال قبل ارابههای جنگی روس به سمت حرم امام رضا (ع) حرکت کردند و در هتک حرمتی ب
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
20 اردیبهشت، زمان تشییع پیکر استاد آیینه وند و مراسم ختم
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
مراسم تشیع پیکر و مراسم بزرگداشت دکتر صادق آئینه وند، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و استاد برجسته تاریخ اسلام اعلام شد.
استاد دکتر صادق آیینه وند به ملکوت اعلی پیوست
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
دکتر صادق آیینه وند چهره ماندگار تاریخ و استاد تاریخ اسلام دانشگاه، بعد از تحمل یک دوره بیماری نارسایی خونی، به ملکوت اعلی پیوست. سایت سخن تاریخ و گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) ضمن ابراز تالم شدید، این ضایعه را به خانواده آن بزرگوار، شاگردان و جامعه علمی تسلیت عرض می نماید و برای آن استاد عزیز از خداوند متعال درخواست علو درجات را می نماید.
کتاب کاربرگ مورخ، زندگینامه استاد آیینه وند
- دسته:
معرفی کتاب
نوشته شده توسط سخن تاریخ
کتاب کاربرگ مورخ، با گزارشی از نشست بزرگداشت استاد آیینه وند که در سال 1391 برگزار شد آغاز میشود و پس از آن با چهار فصل به زندگی علمی ایشان میپردازد. فصل اول «پرونده ای برای دکتر صادق آیینه وند، نویسنده، مورخ و استاد معاصر تاریخ اسلام» است و در آن شرح کوتاهی از زندگی شخصی و علمی دکتر آیینه وند و شرح مبارزات وی در دوران انقلاب اسلامی است.
مستندات نظریه شهادت طلبی امام حسین(ع) در لهوف
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط سخن تاریخ
حجت الاسلام مصطفی صادقی، عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) و استاد مدعو گروه تاریخ در مقاله ای با عنوان «بررسی مستندات نظریه شهادت طلبی امام حسین(ع) در لهوف» به تجمیع و بررسی این مستندات پرداخته است.
پژوهشی در دو فرهنگ نامه تاریخی صَفَدی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط محمد قزوینی، محمد علی چلونگر و مصطفی پیرمرادیان
نگارش فرهنگ نامه های تاریخی را که ابن خلکان با تالیف وفیات الاعیان در قرن هفتم ابداع کرد، صفدی در قرن هشتم با نگارش دو فرهنگ نامه الوافی بالوفیات و اعیان العصر دنبال و تکمیل نمود. مولف در ثبت تاریخ وفات تراجم دقت کرده و در بیشتر تراجم، تاریخ وفات را که به همراه تدوین الفبایی ویژگی مشترک فرهنگ نامه ها است ذکر می کند.
عیادت فرهیختگان از استاد آیینه وند
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، صادق آیینهوند رییس پژوهشگاه علوم انسانی، چهره ماندگار تاریخ و استاد تاریخ اسلام دانشگاه، بر اثر ابتلا به بیماری نارسایی خونی در بیمارستان بستری شد.
این سومین بار است که در سال جاری آئینهوند به بیمارستان منتقل میشود. وی اکنون در بیمارستان لاله تحت مراقبتهای ویژه پزشکی قرار دارد. دست اندرکاران سایت سخن تاریخ و اساتید و دانش پژوهان گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) از خداوند متعال، شفای عاجل ایشان را مسئلت می کنند.
برگزاری جلسه دفاع از پایان نامه ارشد
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
موضوع پایان نامه: مرجعیت امام سجاد (ع) در میان اهل سنت
استاد راهنما: حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد رضا جباری
استاد مشاور: جناب آقای دکتر نعمت الله صفری فروشانی
استاد داور: حجة الاسلام و المسلمین دکتر رمضان محمدی
دانش پژوه: جناب آقای سعید حلاجی مفرد
زمان: چهارشنبه 16 اردیبهشت 1394، ساعت 20:30
مکان: دانشگاه معارف اسلامی
پیامدهای برگزاری آیینهای مذهبی شیعه در دوره صفویه
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط حسن زندیه، علی اکبر جعفری ، سید مرتضی حسینی شاه ترابی
آیینهای مذهبی شیعه بالغ بر دو قرن تحت حمایت و پشتیبانی حکومت صفویه برگزار شده و گسترش یافت، اما برخلاف آنچه انتظار میرود، پیامدهای این برگزاری کمتر مورد توجه قرار گرفته است و تحقیقات تاریخی بیش از هرچیز، بر چگونگی برگزاری این آیینها تمرکز یافتهاند. این نوشتار میکوشد با هدف جبران این کمبود و کمک به فهم بهتر فرآیند برگزاری آیینهای مذهبی شیعه در دورهی صفویه، پیامدهای برگزاری این آیینها را در دورهی تاریخی مذکور تبیین کند.
مناظره مسلمان و مسیحی در نقد کتاب مشکوة صدق (مناظره قدیر کناس با اسقف اوان)
- دسته:
معرفی کتاب
نوشته شده توسط کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
نویسنده کتاب در قالب یک داستان، روشی که معمولا در مباحثات دینی و مذهبی از آن استفاده می شود، این گفتگو را تنظیم کرده و همان طور که اشاره شد، برای شیرین تر شدن بحث، خود را فرد عامی معرفی میکند. این در حالی است که گفتگوها نشان می دهد او با قرآن و متون و کلام اسلامی آشناست. مصحح این کتاب آقای رسول جعفریان و خانم فاطمه سادات میر رضی هستند.
جلسه دفاع از پایان نامه ارشد
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
موضوع پایان نامه: تحلیل شخصیت و اندیشه های حافظ رجب برسی در حوزه امامت
استاد راهنما: آقای دکتر نعمت الله صفری فروشانی
استاد داور: جناب مستطاب علی نقی خدایاری
دانش پژوه: آقای محمد تنویر عالم
زمان: دوشنبه 14 اردیبهشت 1394. ساعت 14 تا 15:30
مکان: قم، مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)، اتاق اساتید مدرسه عالی تاریخ و ادیان .
عرض تسلیت به مناسبت وفات حضرت زینب کبری (س)
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
زن مگو مرد آفرین روزگار
زن مگو بنت الجلال اخت الوقار
زن مگو عرش خدا را قائمه
یک محمد یک علی یک فاطمه
سخن تاریخ، وفات حضرت زینب(س) را تسلیت می گوید.
تحلیلی بر چگونگی قدرت گیری خاندان محلی دانشمندیان (آل دانشمند) درآناتولی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط جمشید روستا
آل دانشمند، خاندانی ترک بودند که - همزمان با اقتدار روزافزون سلجوقیان بزرگ در نیمه دوم سده ی پنجم ه.ق. و با حمایت نخستین سلاطین این دولت در برخی از نواحی آناتولی قدرت گرفتند. این خاندان با تصرف مناطقی همچون سیواس، توقات، ابلستین، نیکسار، ملطیه و ... قدرت فراوان یافته و به عنوانی دولتی رقیب در همسایگی یکی دیگر از شاخه های سلاجقه (سلجوقیان روم)، قد علم کردند.
رجب سال پنجم بعثت، مهاجرت به حبشه
- دسته: رجب
نوشته شده توسط سخن تاریخ
در سالهای نخستین بعثت رسول خدا (ص) ودعوت عمومی او، مسلمانان دراقلیت شدیدی قرار داشتند،قریش به قبایل عرب توصیه کرده بود که هر کدام، افراد وابسته خود را که به پیامبر اسلام ایمان آورد تحت فشارشدید قرار دهند. از این رو مسلمانان تحت شکنجه و آزار شدید کفار و مشرکان قرار داشتند. پیامبر (ص) برای حفظ این گروه کوچک، و تهیه پایگاهی برای مسلمانان دربیرون از حجاز، به آن ها دستور مهاجرت داد،[1] وحبشه را برای این مقصد انتخاب کرد
اوضاع فرهنگی عصر امام محمد باقر (ع)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط ناصر جدیدی؛ طوبی محبی
امام باقر (ع) پس از پدرش امام سجاد (ع) بین سالهای (114-95هجری) امامت شیعیان را به عهده داشتند. اوضاع سیاسی جامعه به گونه ای بود که امام سیاست تقیه را اتخاذ کردند و مبارزه فرهنگی و علمی را به اقدامات سیاسی ترجیح دادند. به لحاظ فرهنگی جامعه ای که امام با آن مواجه بود درگیر جریانات فکری متناقض و فرقه های متفاوتی همچون خوارج، موجئه، معتزله و از طرفی رسوخ و نشر اسرائیلیات بوده است. این عوامل موجب شد امام مواضع مدبرانه و صحیحی در برابر این جریانات فکری اتخاذ کند و پاسخگوی سوالات و شبهات مردم باشد.
شیعه پیشگام در سیره نگاری جایگاه جابر بن عبدالله انصاری در سیره نگاری
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط محمد رضا هدایت پناه
دانش سیره نگاری به دلیل آن که برای مسلمانان اهمیت بسیاری یافت، توجه همه گروه ها و شخصیت ها را به خود جلب کرد. در این میان، صحابه رسول خدا(ص) که خود حاضر و ناظر در حوادث دوران رسالت بودند نخستین گروه و مرجعی بودند که به عنوان منبع و ماخذ دریافت آگاهی های مربوط به این دوره، مورد توجه قرار گرفتند. اما بدیهی بود که همه آنان در یک رتبه نبودند و برخی از آنان در این زمینه برتری داشتند. با این حال مسائل سیاسی، اجتماعی و فکری جامعه مسلمانان نیز در امر انتقال این آگاهی ها به نسل بعدی موثر افتاد و موضوع اخبار دوران رسالت را با پیچیدگی ها مواجه کرد. در این میان، شخصیت جابر بن عبدالله انصاری از چهره های مشهور صحابه، در این عرصه اهمیت بسیار دارد.
میلاد نگاری در سه قرن نخست با تکیه بر نقش اصحاب امامان
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط حسین حسینیان مقدم
مولد نگاری شاخه ای تاریخ نگاری اسلامی است که اصحاب امامان آن را در قرن دوم و به دنبال تحولات سیاسی فکری بنیان نهادند. اصحاب امامان در سیره نبوی و سیره اهل بیت علیهم السلام کتب متعددی با ریز موضوعاتی متنوع نگاشته اند . اما به رغم تجربه ای که در نگارش سیره نبوی وجود داشت سیره جامعی از همه امامان در عصر خود ایشان تدوین نکردند. در این میان برخی مولد نگاری ها - بدون آن که شرح حال کاملی از زندگانی آنان به دست دهد - به لحاظ زمانی جامع و شامل همه امامان می شود.
گزارش تصویری بازدید از کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی ره
- دسته: سفر های علمی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
جمعی از دانش پژوهان و استادان گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) روز سه شنبه هشتم اردیبهشت ماه 1394 از گنجینه نسخه های خطی کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی(ره) بازدید نمودند و با مراحل آماده سازی نسخه های خطی برای ورود به مخزن نسخه های خطی کتابخانه از نزدیک آشنا شدند.
رویکرد امامیه و حنابله در بغداد دوره آل بویه در زمینه توحید کتاب و سنت
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط محمد رضا بارانی
بغداد دوره آل بویه شاهد هم گرایی و واگرایی میان گروه ها و فرقه های متعددی بود. در این بین امامیه نیز به بهره گیری از اقتدار آل بویه و همراهی با آنان از یک سو و حنابله به دلیل بهره مندی از جایگاه خلافت عباسی در دو قطب مخالف قرار گرفته بودند. اختلاف اساسی حنابله و امامیه در باورهای کلامی بوده است و تفاوت و اختلاف اندیشه ای آنان در مسایل سیاسی نیز از برون دادهای آن است. از مهم ترین موضوعات فکری کلامی بین آنان، توحید، کتاب، سنت، جایگاه نبی و پیامبر (ص)، جایگاه امام و امامت، امر به معروف و نهی از منکر و بحث بسیار مهم جایگاه صحابه است.
رسمی شدن کیش اسماعیلیه و تأثیرات آن در مصر عصر فاطمی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط فاطمه جان احمدی
فتح مصر در سال 358 قمری به رهبری المعزلدین الله چهارمین امام خلیفه فاطمی و با همت و تلاش جوهر صقلی سردار وفادار وی به بار نشست. به دنبال انتقال مرکز خلافت فاطمیان از مغرب به مصر و تأسیس نهادهای علمی و مذهبی جهت ترویج کیش اسماعیلیه این مذهب در مصر رسمیت یافت و مدت 209 سال سایههای اقتدار سیاسی و مذهبی خلافت فاطمیان بر مصر و مناطق تحت سلطه گسترانیده شد. دیرپایی و استمرار خلافت فاطمیان و تثبیت ارکان قدرت سیاسی و نظامی ایشان که ارتباط تنگاتنگی با رسمیت یافتن مذهب اسماعیلیه داشته است، این سوال اساسی را پیش میآورد که رسمیت یافتن کیش اسماعیلیه چه تأثیری بر ساختار قدرت خلافت فاطمیان داشته است؟
اسوه های بشریت - امام جواد (ع)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
محمد بن علی بن موسی الرضا(ع)نهمین پیشوای شیعیان امامی مـذهب و از بـرگزیدگان خـدا برای هدایت امت نیایش میباشد.آن حضرت در پانزدهم یا نوزدهم رمضان سال 591 هجری در مدینه بدنیا آمـد1و در ذی الحجه سال 022 هجری در بغداد به شهادت رسید،برخی تولد آن امام همام را در دهم یا نـیمه رجب سال 591 هجری دانستهاند.
- مقالات دیگر...
- 31 نكته در باب سليم بن قيس هلالي و كتاب او
- جایگاه مقدّمه ابن خلدون در تاریخ اندیشه و دانش اجتماعی
- یکی از راههای تعطیل علم و ذهن در تمدن اسلامی
- تبیین نقش هشام کلبی در فرهنگ و تمدن اسلامی
- دوفصلنامه علمی- تخصصی مطالعات تاریخی امت اسلامی
- تسلیت سالروز شهادت امام هادی (ع)
- فراخوان مقاله همایش بین المللی امام سجاد علیه السلام
- سلسله مباحث سیره نگاری در پژوهشکده تاریخ اسلام
- روابط خارجی قرمطیان بحرین
- پیشینه جشن تکلیف در اسلام و تبیین ادله موافقان و مخالفان
- از قم تا کربلا: سفر به عتبات عالیات (بررسی راه قم ـ قصرشیرین در دوره قاجار)
- چند و چون عقب نشینی مسلمانان از اسپانیا
- سیزدهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار می شود
- چرا «باستانی پاریزی» یک مورخ موفق بود!؟
- تبارشناسی مواجههی پژوهشی غربیان با وهابیت
- انقلاب اسلامی ایران و تأثیر آن بر تحولات ژئوپلیتیک شیعه در یمن
- حضرت فاطمه در نظر رسول خدا (ص)
- فرات؛ از رودخانه بهشتی تا گنج طلای داعش
- بررسی آیات نازله در شان حضرت فاطمه(س)
- بسترها، زمینهها و چالشهای پیدایی جنبش زیدیه در یمن -2
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1035958 |
بازدید امروز : 3353 |
کل بازدید : 6306734 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 6 |
زمان بازدید : 1/1406 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!