خواندنی های تاریخی

دولت سربداران در محيطي شكل گرفت كه حكومتهاي اطراف، از جمله دولت آلكرت، مذهب سني داشتن

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
بسترها، زمینهها و چالشهای پیدایی جنبش زیدیه در یمن -2
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط فاطمه جان احمدی؛ علی یزدانی
چالش زیدیان یمن در تثبیت بنیانهای حکومت مهمترین بخش در روند شکلگیری حکومتها، دوران تثبیت آنان میباشد. اگر این دوران با موفقیت سپری نشود، ت...
مدیر گروه تاریخ در چهارمین اجلاس مدیران گروههای علمی جامعه المصطفی
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
چهارمین اجلاس مدیران گروههای علمی تربیتی جامعه المصطفی العالمیه روز پنج شنبه چهاردهم اسفند 1393 در سالن شهید صدر مجتمع آموز عالی امام خمینی(ره) برگزار شد. برنامه صبح این اجلاس با قرائت قرآن کریم و خیر مقدم گویی معاون آموزش جامعه المصطفی العالمیه حجت الاسلام والمسلمین علمی آغاز و در نوبت صبح با سخنرانی ریاست المصطفی(ص) آیت الله اعرافی پایان یافت.
بسترها، زمینهها و چالشهای پیدایی جنبش زیدیه در یمن -1
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط فاطمه جان احمدی؛ علی یزدانی
شهادت امام حسین(علیه السلام) در سال 61 ق، سبب تغییر فضای تبلیغی جامعه اسلامی بهسود گرایشهای شیعی شد. علویان با تکیه بر این فضای اجتماعی در کنار ضعف سیاسی عباسیان و استفاده از بسترهای مناسب جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی موجود در یمن، سومین حکومت زیدی جهان اسلام را تأسیس نمودند.
پیدایش و تطور دولت زیدیه در یمن
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط سید علی موسوی نژاد؛ علی یزدانی
جنوب جزیره العرب که در کتیبه های باستانی به نام یمنت خوانده می شود از سال 1200 پیش از میلاد دارای نظام های حکومتی بوده است
سهم قمی ها در امور دیوانی دولت سلجوقی در قرن ششم هجری
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
منطقه جبل یا همان عراق عجم ـ گرچه شاید در باره تطبیق این دو بر هم کاملا یکسان نباشد و شامل محدوده ای میان اصفهان و همدان و ساوه و قم و کاشان می شود ـ یکی از فرهنگی ترین و فرهیخته ترین مناطق ایران در طول بیش از هزار سال از قرن سوم ـ چهارم به بعد است. آنچه در اینجا آمده، گزارش سهم قمی ها و شماری دیگر از چهره های برجسته از وزیران و دبیران در دولت سلجوقی در قرن ششم هجری است. مبنای این نوشتار، کتاب ذیل نفثه المصدور اثر بسیار بسیار ارجمند است که در اواخر قرن ششم هجری نوشته شده و بر اساس تک نسخه برجای مانده در مصر به چاپ رسیده است.
شاه سلطان حسین و دستور نگارش کتابی در فقه زنان
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
عقد الکساء فی فقه النساء اثری است که یکی از علمای اصفهان بدستور شاه سلطان حسین، اختصاصا برای فقه زنان نوشته و با تتبعی جامع در کتب فقهی و نیز ملاحظات روز، به نگارش درآمده است.
جلوه های آیینی تقارن سوگواریها با ایام نوروز
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط علی آنی زاده
در ایران جشنها و مراسم ملی براساس تقویم خورشیدی و اعیاد و سوگواری های مذهبی بر بنیاد تقویم قمری اجرا می شود. به همین دلیل بعضی از مناسبتهای شمسی و قمری تقارن می یابند و گاهی این امر تعارض هایی ایجاد می کند. اوج این قرینگی، مصادف شدن عید نوروز با ماه محرم است و علاوه بر این تقارن، برخی خانواده ها پیش از رسیدن بهار و ایام نوروز عزادار می شوند.
نوروز در تاریخ و اسلام
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط سيد جواد مدرسي
اغلب، بلکه همه اقوام و ملل براي برخي از روزهاي سال به مناسبتهاي مختلف احترام و اعتبار خاصي قائلند که ناشي از ريشههاي قومي و مذهبي و غيره ميباشد.
ايرانيان باستان نيز که مذهب و سنّتهاي خاصي داشتند، بعضي از روزها نزد آنان، از اهميّت و ارزش ويژهاي برخوردار بود، که معروفترين و مهمترين آنها نوروز و سپس مهرگان و جشن سده و گاهنبارها ميباشد.
نوروز در روایات اسلامی
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط مهدی مهریزی
دین جهانی، با آداب و سنن ملی چه رفتاری دارد؟ آیا آنها را کنار می نهد و خود به ساختن آداب و رسوم تازه می پردازد؟ یا آنها را تأیید می کند و در کنار خویش می نشاند؟ و یا از میان آنها گزینش می کند؟
نوروز در فرهنگ شیعه
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
نوروز یا روزِ نو در همه تقویمها، دوره ها و در میان همه فرهنگ ها، با اسامى گوناگون مطرح بوده و هست. گردش زمین به دور خورشید و پدید آمدن روز و شب و فصول سال و نیز حركت ماه بر گرد زمین، بشر را به محاسبه واداشته و به طور طبیعى، تقویم را پدید آورده است. آغاز هر سال، شروع جدیدى است كه خود به نوعى انسان را با احساسى تازه و تولّدى نو به حركت در مىآورد. این آغاز همراه با شادى و سرور بوده و در هر فرهنگى آیین هاى ویژه اى براى نشان دادن خوشحالى و شادى تعبیه شده است.
نوروز در ادبیات عرب
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط حسین علی محفوظ/ ترجمه فیروز حریر چی
نیروز(= نوروز)]به معنی روز نو[روز بیست و یکم از ماه آذار و آغاز بهار در ایران و نخستین روز سال نو نزد ایرانیان است. من جشنی را که با نوروز در کشور ایران همسنگ شود نمی شناسم و شاید نوروز از بزرگترین اعیاد ایرانی اعم از جدید و قدیم باشد و امروز نیز از میان مراسم سرور و شادمانی جشنی که با نوروز برابری کند نتوان یافت.
عوامل پايداري نوروز در عصر اسلامي و بازتاب آن در شعر عربي در دوره
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط ابوالحسن امینی مقدسی/ بهرام امانی چاکُلی
پژوهش حاضر پس از بررسي نوروز و نفوذ آن در شبه جزيره عرب، چالشهاي به وجود آمده به دنبال مواجه شدن دين مبين اسلام با فرهنگ نوروزي و نيز سياستهاي خلفاي راشدين، اموي و عباسي را در ارتباط با نوروز در عصر اسلامي مورد تحليل قرار داده است.
مطالعه بیشتر... اضافه کردن دیدگاه جدید
گزارش نقد کتاب «مقدمه ای بر رؤیاشناسی تاریخی»
- دسته:
نقد کتاب
نوشته شده توسط پژوهشکده تاریخ اسلام
جلسه بررسی و نقد کتاب «مقدمهای بر رؤیاشناسی تاریخی» به تصحیح و تحقیق داریوش رحمانیان و زهرا حاتمی، با حضور بیژن عبدالکریمی دانشیار گروه فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی، محمدامین قانعیراد ریاست انجمن جامعهشناسی و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، داریوش رحمانیان استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران و زهرا حاتمی مدرس دانشگاه در روز شنبه شانزدهم اسفند ماه در پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار گردید.
دفاعیه «زمینه ها و عوامل گسترش تشیع در حوزه بلخ از آغاز تا حمله مغول»
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
جلسه دفاعیه پایان نامه دکتری تاریخ اسلام برگزار می شود:
موضوع: زمینه ها و عوامل گسترش تشیع در حوزه بلخ از آغاز تا حمله مغول
دانش پژوه: سید علی نقی میرحسینی
استاد راهنما: محمد دشتی
استاد مشاور: عبدالمجید ناصری داودی
استاد داور:
ناصر باقری بیدهندی
زمان: سه شنبه 26 اسفند 1393
مکان: سه راه سالاریه- جامعه العلوم
داستانی شدن تاریخ در سنت تاریخنگاری اسلامی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
همواره بخشی از تاریخ و بیش تر از ادوار مقدس و حماسی، تبدیل به داستان می شود. این روند چگونه در تاریخ اسلام پدید آمد و چه آثاری از خود برجای گذاشت؟
یکی از مهم ترین خطراتی که تاریخنگاری اسلامی را تهدید می کند اگر نگوییم مهمترین، داستانی شدن نقلهای تاریخی است. این امر، یکی از مصادیق تحریف تاریخ است و اهمیت آن هم درست از همین جاست. این که تاریخ داستانی و طبعا جذاب شود، شاید برای عالم هنر جالب باشد، اما برای تاریخ بسیار زیانبار است، چرا که زیان آن به دلیل تأثیر عمیقی که بر جان مردم میگذارد، قابل جبران نیست.
کتاب تاریخ مسلمانان بالکان (منطقه سنجاک)
- دسته:
معرفی کتاب
نوشته شده توسط سخن تاریخ
نام کتاب : تاریخ مسلمانان بالکان (منطقه سنجاک)
نویسنده : محمود نصر اصفهانی ، چاپ اول، 1381
شبه جزیره بالکان با مسافتی حدود 520000 کیلومتر مربع دارای جمعیتی حدود 50 میلیون نفر می باشد که ما بین دریای آدریاتیک و یونان از غرب و دریای مدیترانه و دریای اژه و دریای سیاه از شرق قرار گرفته است. در جغرافیای سیاسی شبه جزیره بالکان از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا: عامل اتصال شمال و جنوب اروپای از دریای بالتیک تا دریای مدیترانه می باشد.
دفاعیه «خاندان زراره بن اعین و نقش علمی و تاریخی آن»
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
جلسه دفاعیه رساله علمی سطح3 حوزه برگزار می شود:
موضوع: خاندان زراره بن اعین و نقش علمی و تاریخی آن
محقق: وحید معصومی
استاد راهنما: محمدرضا جباری
استاد مشاور: ناصر باقری بیدهندی
استاد داور: منصور داداش نژاد
زمان: دوشنبه 25 اسفند 1393 ساعت 19
مکان: سالن دفاعیه مدرسه دارالشفاء
مدارا در سیره پیامبر رحمت و مهربانی
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط سید قاسم رزاقی موسوی
پیامبر اکرم که در مکه مقابل بتپرستان، کفار و مشرکان قریش چارهای جز سیاست مدارا نداشت و تلاش آن حضرت بر آن بود که با مدارا به آرامی آنها را به سمت دین اسلام بکشاند، در مدینه و پس از تشکیل حکومت اسلامی نیز از این سیاست دست نکشید و هر دو نوع برخورد را داشت؛ یعنی تا آنجا که ممکن بود با گفتگو و عهد و پیمان سعی در برقراری زندگی مسالمتآمیز در کنار هم داشت، اما وقتی آنها پا را فراتر نهاده، خیانت میکردند، یا نقض پیمانی صورت میگرفت، پیامبر با شدت برخورد مینمود.
بررسی دیدگاه آکادمیک امامشناسی اصحاب ائمه (ع)
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سایت مباحثات
سومین نشست از سلسله نشستهای شیعهشناسی، پنجشنبه ۲۹ آبان در دانشگاه ادیان و مذاهب قم برگزار شد. در این نشست که با حضور اساتید دانشگاه و دانشجویان برگزار شد، دکتر امداد توران نظریه خود را در پاسخ به سؤال «آیا در قرن دوم تا چهارم هجری قمری اعتقاد به خلقت نوری اهلبیت (ع) اعتقادی غالیانه تلقی میشد؟» بیان کرد.
تقدیر ریاست مجتمع آموزش عالی امام خمینی از گروه تاریخ
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط مدیر مطالب سایت
گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) از گروه های پیشتاز و فعال و با نشاط جامعة المصطفی در زمینه های آموزشی و پژوهشی بوده و هست و به باور بسیاری، یکی از دلایل موفقیت های چشمگیر گروه تاریخ، استفاده از اساتید متخصص و متبحر و در عین حال متعدد و با افکار و نظرات متنوع است که سبب رقابت علمی سازنده در امر آموزش و پژوهش گردیده است.
مقام معظم رهبری نیز بر وجود نگاههای مختلف در میان اساتید دانشگاه ها و مراکز علمی تأکید داشته و آن را آموزنده و قابل توجه دانسته اند(۱۳۹۲/۰۵/۱۵دیدار اساتید دانشگاهها با رهبر انقلاب).
بر همین اساس مدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع با توجه به این سیاست جامعه و گروه، ریاست مجتمع را در جریان وضعیت اساتید گروه قرار دادند.
- مقالات دیگر...
- «تقویم البُلدان» ابوالفداء ایوبی
- نگاهی به كتاب دفاع عن محمد(ص)ضد المنتقصين من قدره
- قانونمندی تاريـخ از ديدگاه شهيد مطهري
- تداوم و انقراض کیسانیه
- مدل تأثير عناصر تاريخی بر تبيين اصل امامت
- اصول اساسی در سبک زندگی فرهنگی پیامبر اعظم(ع)
- جلسه دفاعیه پایان نامه
- تأملی در چگونگی تعامل صلاح الدين ايوبی با اسماعیلیان
- بررسی حوادث مربوط به یوسف و زلیخا
- وضعيت کنونی شيعيان کشمير
- یازدهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع)
- پیام تسلیت به مناسبت ایام فاطمیه
- جامعه آرماني در کلام حضرت فاطمه زهرا(س)
- پژوهشگونه ای درباره مصحف فاطمه(س)
- مقامات فاطمة الزهراء(ع) في الكتاب و السنة
- فاطمه(س) و رسالتهای اجتماعی
- حضرت زهرا عليهاالسلام و روايت حديث(در منابع اهل سنت)
- بينش سياسي حضرت زهرا(عليها السلام)
- نقش شاعران و صوفیان در گسترش تشیع در اوده
- رنجهای فاطمه(س) از زبان علی(ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1016306 |
بازدید امروز : 1179 |
کل بازدید : 6054977 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/2341 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!