خواندنی های تاریخی

۲۹ شعبان سال ۱۳۲۵ قمری متمم قانون اساسی مشروطه ایران امضاء شد. این متمم خودش اصول بسیار

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند

یک نابغه آلمانی وقتی قرآن بخواند و با اسلام و عرفان ایرانی آشنا شود، چقدر ممکن است «اهل

متهورانهترین عملیات هوایی دنیا کار چه کسانی باشد، خوب است؟ ۱۵ فروردین سال ۱۳۶۰ شمسی، خ

حدود ۱۱۰ سال قبل ارابههای جنگی روس به سمت حرم امام رضا (ع) حرکت کردند و در هتک حرمتی ب
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نامه های امام جواد (ع)
- دسته: مقالات دیگر
نوشته شده توسط داوود الهامی
در کتب اخبار چندین نامه از امام جواد (ع) نقل شده که به یاران و شیعیان خود نوشته است بعضی از این نامه ها، پاسخ نامه هایی است که از آن حضرت مساله سوال کرده اند و برخی موعظه و اندرز خواسته اند و بعضی از این نامه ها را خود امام مرقوم فرموده اند. این نامه ها اگر چه کوتاه است ولی بسیار رسا و بلند است که از روحیه عالی نویسنده آن حکایت می کند.
15 شوال : وفات عبدالعظیم حسنی(252 ق)
- دسته: شوال
نوشته شده توسط نگارش: جمال موسوی
عبدالعظیم بن عبدالله بن حسن بن زید بن حسن بن علی بن ابیطالب علیه السلام[1]، معروف به شاه عبدالعظیم[2] و سید الکریم نسبش با چهار واسطه به اما م مجتبی ع می رسد. پدرش عبدالله نام داشت و مادر بزرگوارش فاطمه بنت عقبه بن قیس حمیدی.[3]تاریخ دقیق تولد وی روشن نیست، اما سال 173ق در مدینه چشم به جهان گشوده است.[4]
مؤلف واقعی «رستم التواریخ» رضاقلیخان هدایت است!
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط خبرگزاری ایبنا
نشست «هویت واقعی مؤلف رستم التواریخ» با سخنرانی جمشید کیانفر (مصحح و مدیر سرای نقد موسسۀ خانه کتاب) و جلیل نوذری (پژوهشگر تاریخ) سهشنبه 6 مردادماه در پژوهشکدۀ تاریخ اسلام برگزار شد.
گزارش از سخنان مدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع در باره سلمان در شبکه ولایت
- دسته:
اخبار گروه
حجت الاسلام والمسلمین ناصرباقری بیدهندی مدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) در باره شخصیت، فضایل و ویژگی های سلمان فارسی در شبکه جهانی ولایت سخنانی را ایراد فرمودند که گزارش زیر سرفصل های صحبت های ایشان در این شبکه است.
10 شوال درگذشت ابن مقله
- دسته: شوال
نوشته شده توسط سید محمد جمال موسوی
اِبْن ِ مُقْله، ابوعلي محمد بن علي بن حسين (حسن) بن عبدالله شيرازي (شوال ۲۷۲- ۳۲۸قمري( اديب، خوشنويس، مبتکر و مبدع خطوط مختلف و وزير عباسيان، در عصر روز پنجشنبه ۲۱ شوال سال ۲۷۲ه.ق در بيضا فارس متولد شد.
اصحاب و شاگردان مفسر امام محمد باقر (ع)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط سید محمد موسوی مقدم
مكتب پربار باقـرى و محضر گهربار امام باقـر (ع) اسلامشناسانی بزرگ به جامعه اسلامى هديه كـرد. انديشمندانى كه هر يك خـود مرجعى مهم در مسائل علمـى و مذهبى به شمار میآیند. دسـتـاوردهاى اين دانشگاه فعال و عظيم علمى ـ ديـنـى گستردهتر از آن است كه بتـوان به تمام آن اشـاره كرد، اما از باب نـمـونه به معـرفى بعضى از اصحاب و شـاگـردان مفسر و قرآنپژوه آن امام همام و آثار تفسـيـرى و قرآنى ايشان میپردازیم كه اسامى آنان بدين شرح است: جابر بن يزيد جعفى، أبان بن تغلب، أبوحمزه ثمالى، أبوجارود زياد بن منذر همدانى، عطية بن سعد بن جنادة عوفى، أبوالحسن زيد بن على بن حسين بن أبى طالب (ع)، محمد بن على بن أبى شعبة حلبى و داوود بن أبى هند سرخسى.
8 شوال سال سوم هجرت: غزوه حمراء الاسد
- دسته: شوال
نوشته شده توسط سخن تاریخ
این غزوه در سال سوم هجرت و تنها یک روز بعد از غزوه احد، در مكاني به همين نام اتفاق افتاد. بعد از جریان احد و ضربه سختی که سپاه اسلام از مشرکان مکه متحمل شدند، برخی از سران مشرکان مانند "ابوسفیان" در راه بازگشت به مكه تلاش میکردند تا سپاهیان را برای حمله مجدد به مدینه قانع کنند و با یک حمله غافلگیر کننده تمام مسلمانان را به قتل برسانند و اسلام را نابود كنند[1].
مقتل ماتمکده
- دسته: معرفی کتاب
نوشته شده توسط علیرضا اباذری ـ محسن شریفی دانا مقتل ادبی ماتمکده، اثر میرزا محمدتقی نوری مازندارنی، والد ارجمند خاتم المحدثین میرزا حسین نوری منتشر شد. این کتاب یک مقتل و بعبارتی مصائب المعصومین با نثری شیوا و ادبی از نیمه قرن سیزدهم محسوب میشود. ماتمکده تا کنون چاپ نشده بود و اکنون بر اساس سه نسخه خطی تصحیح شده و با مقدمهای مفصل منتشر شده است.
قبور ائمه بقیع چگونه و چندبار تخریب شد؟
- دسته: خواندنی های تاریخی
نوشته شده توسط مدیر مطالب سایت
تا پیش از تخریب و ویرانی قبور مطهر بقیع توسط وهابیت متعصب که براساس معتقدات خود، به تخریب بسیاری از آثار تاریخی پرداختند، بر روی قبور پیشوایان و سایر بزرگان اسلام که در مدینه مدفون بودند گنبدها و بناهایی قرار داشت.
ائمه بقیع در بقعه بزرگی که به طور هشت ضلعی ساخته شده بود و اندرون و گنبد آن سفیدکاری شده بود مدفون بودند.
8 شوال: تخریب بقاع قبرستان بقیع توسط آل سعود
- دسته: شوال
نوشته شده توسط سید جمال موسوی
در هشتم شوال سال ۱۳۴۴ هجری قمریبقاع متبرکه ائمه بقیع (ع) در مدینه توسط آل سعود با توجه به پیوند فکری و مذهبی آنان با محمدبن عبدالوهاب ( ) تخریب شد.پیش از آن قبورشهدای احد و دیگر مزارات مدینه تخریب گردیده بود[2]. در این روز ، وهابيون متعصب با تخريب قبور بقیع و از بين بردن ضريح و گنبدی كه بر تربت ائمه اطهار عليهم السلام و دیگر بزرگان اسلام قرار داشت، مسلمانان را از فيض زيارت بارگاه آن معصومین و بزرگواران محروم ساختند. آنان ساکنان حرمین شریفین را متهم به این گونه اماکن می کردند.
5 شوال ،درگذشت سیدجمال الدین اسدآبادی
- دسته: شوال
نوشته شده توسط سید جمال موسوي
سیدجمال الدین اسدآبادی که از او با نامهای جمالالدین الافغانی و سید محمد بن صفدر الحسین نیز نام برده میشود در چنین روزی در استانبول درگذشت و در گورستان شیوخ دفن گردید. اطلاعات اندکی درباره محل تولد و خانواده وی در دست است و محل تولد او همیشه محل اختلاف بودهاست. او اندیشمندی سیاسی، مبلغ اندیشه اتحاد اسلام، و از رهبران ضد استعمار ملل اسلامی وآغازگر نهضت بیداری اسلامی در سدههای اخیر شناخته می شود. ملیت سید جمال به دلیلی که نمی خواسته کسی به هویت وی پی ببرد، نامعلوم است.
نشست علمی «هویت واقعی مولف رستم التواریخ»
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط پژوهشکده تاریخ اسلام
رستمالتواریخ اثری از مورخین دوره زندیه و اوایل قاجار است که تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران در دوره سلطنت شاه حسین صفوی و بعد از آن تا آغاز دوره قاجار را روایت میکند. کتاب رستمالتواریخ در سال ۱۳۴۸ به تصحیح محمد مشیری توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده و دومین بار در سال ۱۳۸۱ توسط عزیزالله علیزاده تصحیح و در انتشارات فردوس در تهران منتشر شده است. کتابی که برخی متن آن را بسیار پر اهمیت می دانند و برخی به کل بی اعتبار قلمداد کرده و جعلیات فته انگیز دانسته اند.
بررسی قیامها و شورشهای دوران امام هادی (ع)
- دسته: عصر امام هادی(ع)
نوشته شده توسط ابوالفضل هادی منش
دوران امامت امام هادی (ع) با برخوردهای اعتقادی، مناقشه های علمی، تبعیض های قومی، فشارهای اقتصادی و سیاسی، و هرج و مرج گرایی دولتمردان عباسی مصادف بود که قلمرو حکومت آنان را به صحنه درگیری های مختلف گروه ها، احزاب و جنبش ها مبدل ساخت. این جنبش ها را از حیث انگیزه دینی یا غیر دینی به دو دسته آشوب و نهضت می توان تقسیم کرد. آشوب ها با اهداف قدرت طلبانه و فتنه جویانه و نهضت ها که از سوی علویان به وقوع می پیوست با انگیزه های حق گرایانه صورت می پذیرفت. این نوشتار نگاهی گذرا به این حرکت ها دارد.
4 شوال،کشته شدن متوکل عباسی
نوشته شده توسط محمد نبی میرزایی
متوکل پسر معتصم عباسی دهمین نفر از خلفای عباسی است که بعد از برادرش واثق در سال232 هجری به خلافت رسید. [1]نام وى جعفر و كنيه اش ابو الفضل بود و در فم الصلح از ناحيه واسط و از مادری كنيز به نام شجاع متولد گردید[2]. وی مردی خبیث السیره بود و زندگی او آکنده از شرارت نفس و ظلم و ستم مخصوصا به شیعیان است به گونه ای که سخت ترین روزگار شیعیان، دوران خلافت متوکل بوده است[3].
3 شوال 833 ق، درگذشت حافظ ابرو
- دسته: شوال
نوشته شده توسط میرزایی
عبدالله بن لطف الله بن عبدالرشید معروف به حافظ ابرو، از مشاهیر مورخان و جفرافی دانان قرن نهم هجری است که در مورد لفب و محل تولدش اختلاف است، فصیح خوافی که معاصر حافظ ابرو بوده لقب وی را شهاب الدین و مولدش راخواف می داند[1] و عبدالرزاق سمرقندی لقب وی را نورالدین و محل تولدش را هرات می داند[2].
تبریک عید سعید فطر
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت / صد شکر که این آمد و صد حیف که آن رفت . . .
گروه نویسندگان و مدیران سایت سخن تاریخ ضمن تبریک عید فرخنده فطر به همه مسلمین عالم خصوصا شما خوانندگان عزیز از خداوند متعال قبولی طاعات و عبادات و توفیقات بیشتر شما را خواستار است. امیدواریم بتوانیم با یاری حضرت حق و پیشنهادات و همکاری های خوانندگان هر روز به غنای سایت بیافزاییم.
چهارده سال مدیریت گروه تاریخ اسلام: قسمت چهارم
- دسته:
مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ
چهارده سال مدیریت گروه تاریخ اسلام: قسمت چهارم
(گفتگوی سخن تاریخ با مدیر پیشین گروه تاریخ اسلام دکتر نعمت الله صفری فروشانی)
تهیه و تنظیم:سیدمرتضی حسینی شاهترابی
مقدمه
چهارمین قسمت از گفتگوی سخن تاریخ با دکتر نعمت الله صفری فروشانی به بررسی راه اندازی و عملکرد سایت سخن تاریخ و مجلات «مطالعات تاریخی جهان اسلام»، «سخن تاریخ» و «مطالعات تاریخی امت اسلامی» می پردازد.
سخن تاریخ: در مورد سایت سخن تاریخ توضیح دهید.
فرهنگ و تمدن زمینه ساز (چیستی، شاخص ها، ضرورت ها و مبانی)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط محمد رضا کلان فریبایی
چکیده:
خاورمیانه ، خاستگاه فرهنگ و تمدن بشری است. بی تردید درچند دهه آینده ، یکی از مراکز پرتشنج جهانی باقی خواهد ماند. مردم خاورمیانه ، اعم از اعراب ، ترک ها یا ایرانیان ، همه وارث تمدن های درخشان و غرور آفرین گذشته هستند. تسلط برگهواره تمدن ها برای قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای حائز اهمیت است. اثرگذاری بر رویداد های این منطقه در قرن بیست و یکم ، نیازمند قدرت همکاری کشورهای اسلامی می باشد. ضرورت بازسازی تمدن اسلامی با هدف تاثیرگذاری برسرنوشت جهان اسلام ازاهمیت حیاتی برخورداراست. براستی با وجود توسعه قلمرو جغرافیایی جهان اسلام ، چگونه می توان فرهنگ و تمدن تک منطقه ای را خاستگاه تمدن زمینه ساز قرار داد؟
27 رمضان سال 1111ق، درگذشت علامه محمدباقرمجلسی
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
علامه (محمد باقر) مجلسی به سال ۱۰۳۷ هجریدر اصفهان به دنیا آمد.[1] پدرش محمد تقی مجلسی از شاگردان بزرگ شیخ بهایی و مادرش دختر صدرالدین محمد عاشوری بود.[2]خانواده علامه از نیمه قرن پنجم هجری در میان مردم به تشیع مشهور بود افراد بسیاری از این خانواده در قرن دهم و یازدهم از دانشمندان معروف زمان به شمار میرفتند[3].
سبک زندگی زن ایرانی از نگاه سفرنامه نویسان غیر ایرانی عصر صفوی
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط حسین قاضی خانی/ محمدرضا بارانی
چکیده
سبک زندگی به مجموعهای از انتخابها گفته می شود که فرد آنها را بهکار میگیرد تا نیازهای جاری خود را برآورد و روایت خاصی را که وی برای هویت شخصی خود برگزیده است در برابر دیگران مجسم سازد. این مقاله میکوشد با گزینش برخی از مؤلفههای شکل دهنده سبک زندگی و واکاوی این مؤلفه ها در آثار ایران گردان عصر صفوی، سبک زندگی بانوی ایرانی را از میان نوشته های این سفرنامهنویسان شناسایی نماید. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که زنان ایرانی در آن دوران، ضمن حفظ حس زنانگی خود به ویژه در نوع پوشش و نیز حضور مؤثر در جامعه، حریم امن خویش را پاس میداشتند و مردان نیز مجبور به رعایت آن بودند.
- مقالات دیگر...
- دفاع از تحقیق پایانی با عنوان «میراث علمی امام سجاد (ع)»
- 20 رمضان- فتح مکه
- نشست 34 هم اندیشی مدیران گروههای تاریخ مراکز حوزوی قم برگزار شد
- نشست ” آئینه وند و تاریخ نگاری زنان ” یادمان صادق آئینه وند برگزار شد
- کارگاه آموزشی بین المللی «بوم شناسی جهان تشیع»
- فراخوان دومین کنگره بین المللی علمی پژوهشی سیره اهل بیت (ع)
- تبریک میلاد امام حسن (ع)
- امام مجتبی (ع) و تربیت فرزندان شجاع
- گزارش کنفرانس بین المللی «تلاقی تمدنها در نقطه ارزشها» در برزیل (ژوئن 2015)
- اوضاع حکومت امام علی (ع) (مشکلات امام در پیشبرد اهداف حکومتی)
- جلسه دفاعیه پایان نامه
- بررسی مدیریت تعارض در سازمان وکالت
- یکی از راههای تعطیل علم و ذهن در تمدن اسلامی
- چهارده سال مدیریت گروه تاریخ اسلام: قسمت سوم
- 7 رمضان - وفات ابوطالب
- 10 رمضان، سال دهم بعثت: وفات حضرت خديجه
- بازگشت سنن جاهلی در دوران پس از پیامبر (ص) و نقش آن در تحول منزلت زن
- تبریک به دکتر اصغر منتظر القائم به مناسبت ارتقاء رتبه
- رونمایی و تجلیل از پدیدآورندگان گلشن ابرار
- وقتی متخصص علوم سیاسی، مورخ شده و تاریخ قاجاریه می نویسد؟
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1035964 |
بازدید امروز : 3364 |
کل بازدید : 6306745 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/1875 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!