خواندنی های تاریخی

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
27 رمضان سال 1111ق، درگذشت علامه محمدباقرمجلسی
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
علامه (محمد باقر) مجلسی به سال ۱۰۳۷ هجریدر اصفهان به دنیا آمد.[1] پدرش محمد تقی مجلسی از شاگردان بزرگ شیخ بهایی و مادرش دختر صدرالدین محمد عاشوری بود.[2]خانواده علامه از نیمه قرن پنجم هجری در میان مردم به تشیع مشهور بود افراد بسیاری از این خانواده در قرن دهم و یازدهم از دانشمندان معروف زمان به شمار میرفتند[3].
سبک زندگی زن ایرانی از نگاه سفرنامه نویسان غیر ایرانی عصر صفوی
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط حسین قاضی خانی/ محمدرضا بارانی
چکیده
سبک زندگی به مجموعهای از انتخابها گفته می شود که فرد آنها را بهکار میگیرد تا نیازهای جاری خود را برآورد و روایت خاصی را که وی برای هویت شخصی خود برگزیده است در برابر دیگران مجسم سازد. این مقاله میکوشد با گزینش برخی از مؤلفههای شکل دهنده سبک زندگی و واکاوی این مؤلفه ها در آثار ایران گردان عصر صفوی، سبک زندگی بانوی ایرانی را از میان نوشته های این سفرنامهنویسان شناسایی نماید. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که زنان ایرانی در آن دوران، ضمن حفظ حس زنانگی خود به ویژه در نوع پوشش و نیز حضور مؤثر در جامعه، حریم امن خویش را پاس میداشتند و مردان نیز مجبور به رعایت آن بودند.
دفاع از تحقیق پایانی با عنوان «میراث علمی امام سجاد (ع)»
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سید محمد باقر موسوی تحقيق «میراث علمی امام سجاد (ع)» متناسب با سؤالات فرعی در چهار فصل ساختار دهی شده است در تاریخ 7/4/1394 در مدرسه عالی تاریخ و ادیان مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) با نمره عالی 19 دفاع شد. تحقیق فوق توسط دانش پژوه محترم سید محمد باقر موسوی از طلاب گروه تاریخ اسلام نگاشته شده است. راهنمایی آن را حجت الاسلام والمسلمین باقری بیدهندی و داوری تحقیق را جناب آقای عباس میرزایی به عهده داشتند.
20 رمضان- فتح مکه
- دسته:
رمضان
نوشته شده توسط سید محمدرضا عالمی
بیستم رمضان[1] سال هشتم هجری مصادف است با فتح مکه به دست پیامبر(ص) البته برخی نیز فتح مکه را در روزهای دیگر ماه رمضان به خصوص سیزدهم رمضان نیز دانستهاند.[2] فتح مکه پس از آن صورت گرفت که پیمان صلح حدیبیه از سوی قریش نقض شد؛ به موجب یکی از مفاد این پیمان که سال ششم هجری میان پیامبر(ص) و قبیله قریش امضا شده بود، هر قبیله آزاد بود با محمد(ص) و یا قریش همپیمان شود که در پی آن خزاعه با مسلمانان و بنوبکر با قریش همپیمان شدند.[3]
نشست 34 هم اندیشی مدیران گروههای تاریخ مراکز حوزوی قم برگزار شد
- دسته: اخبار
نوشته شده توسط انجمن تاریخ پژوهان
سی و چهارمین نشست هم اندیشی مدیران گروه های تاریخ مراکز حوزوی قم، دوشنبه 94/04/15 در مرکز راهبری فکری و فرهنگی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و به میزبانی میز تخصصی تمدن اسلامی برگزار شد. در ابتدای این نشست پس از قرائت قرآن، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا مطهری رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و مسئول انجمن تاریخ پژوهان حوزه ضمن خوشآمدگویی به مدعوین و تسلیت شهادت غم انگیز مولی الموحدین امام علی(ع) به ایراد سخن پرداختند. ایشان ضمن گزارشی از برگزاری جلسات، از مدیران گروه های تاریخ برای مشارکت در برگزاری برنامه های انجمن دعوت به عمل آوردند.
نشست ” آئینه وند و تاریخ نگاری زنان ” یادمان صادق آئینه وند برگزار شد
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی اظهار داشت : بنده همین جا اعلام میکنم که ما آمادگی داریم تالاری را در کتابخانه ملی به نام وی ثبت کنیم و به زودی نیز تندیسی از استاد را در یکی از تالارها نصب میکنیم تا جوانان و افرادی که به این مکان فرهنگی مراجعه میکنند بدانند این سرزمین دارای فرهنگ کهن و ریشهداری است و افراد فرهیختهای مانند آئینهوند در اعتلای فرهنگ آن بسیار کوشیدند.
کارگاه آموزشی بین المللی «بوم شناسی جهان تشیع»
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سایت مطالعات صفویه
کارگاه آموزشی بین المللی «بوم شناسی جهان تشیع»با محوریت ژئوپلتیک شیعه درشبه قاره هند در روز دوشنبه 21 اردیبهشت 1394 ازساعت 8:30 الی 18 درتالارصائب 1 دانشکده ادبیات وعلوم انسانی دانشگاه اصفهان برگزارشد. این کارگاه به همت قطب علمی«مطالعات فرهنگ وتمدن شیعه درعصر صفویه» در دانشگاه اصفهان و با همکاری گروه تاریخ دانشگاه اصفهان، پژوهشگاه حوزه ودانشگاه،پژوهشکده مطالعات علوم اسلامی اصفهان،جامعه المصطفی العالمیه، انجمن تاریخ پژوهان و انجمن ایرانی تاریخ برپا شد و دبیرعلمی واجرایی آن دکتراصغرمنتظرالقائم مدیرگروه تاریخ دانشگاه اصفهان وریاست قطب علمی مطالعات فرهنگ وتمدن شیعه دردوره صفویه بود.
فراخوان دومین کنگره بین المللی علمی پژوهشی سیره اهل بیت (ع)
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
این همایش با محوریت سیره امیرالمؤمنین امام علی(ع) توسط آستان مقدس علوی و دانشگاه قم و در چند محور جایگاه قرآن در سیره امیر المومنین علی علیه السلام، اقتصاد و معیشت از منظر امام علی علیه السلام، سیره علوی ، فرهنگ و معاشرت، اخلاق و تربیت از دیدگاه امام علی علیه السلام، حاکمیت و سیاست در سیره امام علی علیه السلام، امام علی علیه السلام ، علم و عقلانیت، سیره علوی ، معنویت و عبادت، هنر و ادبیات در سیره علوی، و موضوعات مرتبط با محورهای کنگره برگزار می شود.
تبریک میلاد امام حسن (ع)
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
«من سرّه أن ینظر إلی سیّد الشباب اهل الجنّه فالینظر الی الحسن ابن علی» ابن سعد، ص۱۳۸؛ البدایه و النهایه، ج۸، ص۳۵
رمضان معطر شده است از عطر خوش بوی یاسمن اهل بیت علیهم السلام، از حُسن «حسن» که گام بر گستره زمین نهاده و جهانی را منور ساخته است. آری! در نیمه رمضان، نور حق جلوه کرده است و دومین امام نور، پای بر زمین نهاده و آن را متبرک کرده است. میلاد کریم اهل بیت (ع) بر همه مسلمانان مبارک باد.
برای مطالعه ویژه نامه امام حسن مجتبی (ع) این جا را کلیک کنید
امام مجتبی (ع) و تربیت فرزندان شجاع
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط عبد الکریم پاک نیا تبریزی
چکیده
این مقاله به سه نکته مهم درباره شخصیت حضرت مجتبی (ع) اشاره دارد: 1. صلح امام حسن (ع) زمینهساز قیام عاشورا است و این دو حادثه مکمل همدیگرند. 2. پیشوای دوم همانند سایر امامان شیعه، شخصیتی کامل در تمام ابعاد و در علم و فضایل اخلاقی بهویژه شجاعت و سیاست است؛ 3. بسیاری از شخصیتهای انقلابی و ظلمستیز در تاریخ عصر اموی و عباسی از فرزندان امام مجتبی (ع) به شمار میآیند.
گزارش کنفرانس بین المللی «تلاقی تمدنها در نقطه ارزشها» در برزیل (ژوئن 2015)
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط حبیب الله بابایی کنفرانس بین المللی «تلاقی تمدنها در نقطه ارزشها» Civilizational Values at the Crossroads از سوی «انجمن بین المللی مطالعات تطبیقی تمدنها» International Society for the Comparative Study of Civilizations از یازدهم تا سیزدهم ماه ژوئن امسال در کشور برزیل و در شهر ریو برگزار شد. در این کنفرانس بیش از 50 مقاله از 16 کشور و حدودا 30 دانشگاه دنیا ارائه گردید.
اوضاع حکومت امام علی (ع) (مشکلات امام در پیشبرد اهداف حکومتی)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط عبدالرحیم قنوات
چکیده
این مقاله به بررسی اوضاع و شرایط حکومت امام علی (ع) و تأثیر آن بر اجرای برنامههای آن حضرت میپردازد. دگرگونیهای پیشآمده در بینش و روش مسلمین، اوضاع آشفته اجتماعی ناشی از شورش عمومی علیه خلیفه سوم و قتل او، تضعیف نهاد خلاف به دنبال دو خلیفه کشی متوالی، اختلافات ناشی از خونخواهی عثمان، وجود دشمنیهای ریشهدار میان قبایل قریش، اطاعت نکردن شهرها و مناطق مهم دنیای اسلام از حکومت امام و کافی نبودن یاران و کارگزاران همراه، از مهمترین عواملی است که اوضاع را برای حکومت امام و پیشبرد برنامههای ایشان دشوار و آن را با ناکامی قرین کرد.
جلسه دفاعیه پایان نامه
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
موضوع پایان نامه: موضع امام رضا (ع) نسبت به وضعیت فرهنگی و تمدنی در دوره عباسی (بررسی و تحلیل).
استاد راهنما: جناب آقای دکتر صفری فروشانی.
استاد مشاور: جناب آقای میرمحمدی.
استاد داور: حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر حاجی زاده
دانش پژوه: محمد تقی سازندگی، مقطع کارشناسی ارشد تاریخ و تمدن اسلامی
زمان: دوشنبه 1394/04/08 ساعت 9:30
مکان: دانشگاه معارف اسلامی.
بررسی مدیریت تعارض در سازمان وکالت
- دسته:
مقالات اساتید
نوشته شده توسط حسین قاضی خانی/ نعمت الله صفری فروشانی
چکیده
سازمان وکالت، شبکه ای از وکلای به هم پیوسته بود که در عصر حضور ائمه(ع) وظیفه سامان دهی امور شیعیان را در امور مرتبط با امام برعهده داشت. به دلایل خاص سیاسی آن روزگار، باید این سازمان به صورت سرّی به فعالیت می پرداخت. اهمیت مسئله به قدری بود که هرگونه تنش در پی تعارض های روی داده می توانست موجودیت آن را با خطر مواجه سازد. از این رو می طلبید دست اندرکاران و گردانندگان آن با شناخت بسترهای بروز تعارض و تنش در مجموعه ی خود، به مدیریت تعارض ها همت گمارند تا بتوانند به سلامت از خطرهای پیش رو گذر کنند.
یکی از راههای تعطیل علم و ذهن در تمدن اسلامی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط رسول جعفریان
در واقع، زمینه های بروز علوم خفیه در هر حوزه، از نظر اجتماعی نهایت اهمیت را دارد. به این معنا که کسانی با گفتن این مطالب، می توانستند خود را جزو خواص برشمرده و دانسته های خود را با تکیه بر این که اینها اسرار است، به عنوان علوم درست و صحیح و ریشه گرفته در اصل عرضه کنند در حالی که مخاطبان باور دارند که امکان دسترسی به آنها ازغیر این طریق وجود ندارد.
چهارده سال مدیریت گروه تاریخ اسلام: قسمت سوم
نوشته شده توسط سخن تاریخ
چهارده سال مدیریت گروه تاریخ اسلام: قسمت سوم
(گفتگوی سخن تاریخ با مدیر پیشین گروه تاریخ اسلام دکتر نعمت الله صفری فروشانی)
تهیه و تنظیم: سیدمرتضی حسینی شاهترابی
مقدمه
سومین قسمت از گفتگوی سخن تاریخ با دکتر نعمت الله صفری فروشانی به بررسی «عملکرد گروه در جذب هیات علمی»، «ترکیب هیات علمی»، «سیاست ورود دانش پژوهان به رشته تاریخ»، «ارتباط گروه تاریخ با دیگر گروههای علمی جامعه المصطفی» و «ارتباط گروه تاریخ با دیگر گروه های تاریخ قم و غیرقم» می پردازد.
7 رمضان - وفات ابوطالب
- دسته:
رمضان
نوشته شده توسط سید محمدرضا عالمی
به روایتی هفتم رمضان[1] سال دهم بعثت(عام الحزن) مصادف است با رحلت عموی بزرگوار پیامبر اعظم(ص) عبد مناف[2]- عمران-[3] بن عبدالمطلب بن هاشم، كه بيشتر با كنيهاش ابوطالب شناخته ميشد، برخی روز وفات ایشان را در نیمه شوال و یا اول ذیالقعده دانستهاند.[4] شیخ طوسی به نقل ابن عیاش وفات ایشان را در 26 رجب دانسته است.
10 رمضان، سال دهم بعثت: وفات حضرت خديجه
- دسته:
رمضان
نوشته شده توسط سیدحمید حسینی
خديجه همسر پيامبر گرامي دختر خويلد بن اسد بن عبدالعزي بن قصي بن كلاب[1] در دهم ماه رمضان سه سال پيش از هجرت و سه روز بعد از رحلت ابوطالب در سن شصت و پنج سالگي درگذشت[2].
پيامبر(ص) او را در محلي به نام حجون[3] دفن كرد از آنجا که حضرت در آن سال دو حامي و پشتيبان خود را از دست داد[4]، آن سال را عامالحزن يعني سال اندوه ناميدند[5]. تاريخ وفات خديجه و ابوطالب از لحاظ اينكه در سال دهم بعثت اتفاق افتاده است مورد اختلاف نيست ولي در اينكه كدام يك زودتر رحلت کردهاند و فاصله مرگ آن دو چقدر و در چه ماهي بوده است اختلاف است.[6]
بازگشت سنن جاهلی در دوران پس از پیامبر (ص) و نقش آن در تحول منزلت زن
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط زهرا الهویی نظری
اسلام در روزگار و در سرزمینی ظهور کرد که زن به لحاظ حقوقی و اجتماعی در موقعیتی فروتر از مردان قرار داشت. پیامبر اکرم (ص) کوشید تا تحولی بنیادین در فرهنگ جامعه جاهلی آن روز ایجاد کند. از سویی زمینه رشد و تعالی همهجانبه زنان را فراهم سازد و از سوی دیگر دیدگاه جامعه را نسبت به ایشان متحول نماید. این امر در عصر آن حضرت به نحوی چشمگیر محقق گردید اما ازآنجاکه پس از وی تداوم این حرکت فرهنگی با موانعی جدی مواجه شد، لذا تعالیم اسلام درباره منزلت انسانی زنان کمرنگ و دیدگاه جامعه نسبت به ایشان دگرگون گردید. پژوهش حاضر بررسی نقش بازگشت سنن جاهلی در تحول منزلت زنان در دوران پس از پیامبر (ص) میباشد.
تبریک به دکتر اصغر منتظر القائم به مناسبت ارتقاء رتبه
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
سایت سخن تاریخ و گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) ارتقاء رتبه استاد دکتر منتظر القائم را به رتبه استادی تبریک عرض می نماید و برای این استاد بزرگوار آرزوی توفیق روزافزون می نماید.
- مقالات دیگر...
- رونمایی و تجلیل از پدیدآورندگان گلشن ابرار
- وقتی متخصص علوم سیاسی، مورخ شده و تاریخ قاجاریه می نویسد؟
- حدیث خداوندی و بندگی: تحلیل تاریخ بیهقی
- یادی از بانو مجتهده امین به مناسبت سالگرد درگذشت ایشان
- اولین رساله مقطع دکتری رشته شیعه شناسی کشور دفاع شد
- جایگاه تاریخی و نقش معتزلیان شیعهشده در سیر تطور کلام امامیه
- تبریک به استاد دکتر محسن الویری
- برگزاری نشست هم اندیشی کارگروه تاریخ شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی
- نشست علمی آسیب شناسی مهدویت
- پروژه ای در دست انجام در مؤسسه مطالعات پیشرفته پرینستون
- نشست «نقد فهم تاریخ جغرافیایی ایران باستان و منابع آن»
- «مارکسیسم و علم تاریخ»
- از نماز تا نماد: تأملی در تاریخ نماز جمعه تا پایان خلافت عباسی
- کتابسازی به سبک جناب حجتالاسلام/ ماجرای یک سرقت علمی جدید
- غرب چگونه بر شانههای تمدن اسلامی ایستاد؟
- چهارده سال مدیریت گروه تاریخ اسلام: قسمت دوم
- زندگی نامه آیت الله شیخ محمد مهدی آصفی
- تاریخ نگاری آیت الله آصفی در کتاب فی رحاب عاشورا
- مبانی رجالی امام خمینی (ره)
- انتصاب یا انتخاب از دیدگاه امام خمینی (ره)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 999820 |
بازدید امروز : 1708 |
کل بازدید : 5881763 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 1 |
زمان بازدید : 1/1094 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!