خواندنی های تاریخی

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر

اسناد و مدارک وزارت امور خارجه ایران و گزارشهای ساواک و منابع دیگر نشان میدهد که دفتر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
تبریک میلاد امام کاظم (ع)
- دسته: اطلاعیه های گروه
حضرت موسی بن جعفر(ع) رهبر راه ولاست سیره نورانی اش آیینه ایزدنماست سخن تاریخ میلاد با سعادت هفتمین اختر تابناک آسمان ولایت امام موسی کاظم(ع) را تبریک و تهنیت می گوید و شما را به مطالعه ویژه نامه ای که به همین مناسبت تهیه کرده است، دعوت می کند. ورود به ویژه نامه امام کاظم(ع)
تفاوت نقد درونی و نقد بیرونی/ احمد پاکتچی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
احمد پاکتچی در آخرین یادداشت خود به مساله نقد و دو نوع مترتب بر آن؛ یعنی نقد درونی و نقد بیرونی اشاره کرده است. او مینویسد نقد بیرونی هویت متن را مورد مطالعه قرار میدهد و نقد درونی درگیر مبانی و مطالب متن و درستی و نادرستی آنهاست. او در باب این نمونه به کتاب «السقیفه» از سیف بن عمر اشاره میکند و مینویسد «اگر این کتاب از نظر نقد بیرونی تایید شده که کتاب سیف بن عمر است، تنها از نظر نقد بیرونی تایید شده و بیش از این نیست. اصلا منظور این نیست که حرفهای سیف بن عمر درست است یا نادرست؟ ممکن است سراپا دروغ باشد.
کیسانیه / ویلفرد مادلونگ -علی اکبر عباسی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
کیسانیه یکى از فرقه هاى مهم شیعى بود که در نیمه دوم قرن اول و نیمه اول قرن دوم، اهمیت زیادى در جامعه اسلامى داشته و تأثیر و تأثرات زیادى در بین مسلمانان برجاى گذاشت. براى تبیین و فهم بسیارى از حوادث و رخدادهاى آن دوره، بررسى دقیق ماهیت فکرى و تکاپوهاى سیاسى بزرگان و هواداران کیسانى ضرورى مىنماید. پرفسور ویلفرد مادلونگ دراین مقاله، ضمن بحث از اعتقادات کیسانى و فرقه هاى آنان به نقش این فرقه در تحولات سیاسى، مثل جنبش عباسیان و تأثیر آن در سایر فرقه هاى اسلامى پرداخته است.
تحول ساختاری در جغرافیای زیستی مدینه/ مهران اسماعیلی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
این مقاله تحولات بنیادین جغرافیای زیستی مدینه را در دوره های یثرب کهن، پیش از اسلام، صدر اسلام، سده های میانی، دوره جدید و معاصر مورد بررسی قرار داده است.
نشست تخصصی تاریخ در قرآن برگزار می شود
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست تخصصی تاریخ در قرآن با زیر عنوان «طرح واره ای برای تاریخ کاوی در سپهر قرآنی» با سخنرانی دکتر محسن الویری عضو هیات علمی دانشگاه باقر العلوم (ع) برگزار می شود.
تبریک عید سعید غدیر خم + ویژه نامه
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
دشت غوغا بود ، غوغا بود ، غوغا در غدیر موج مى زد سیل مردم مثل دریا در غدیر در شکوه کاروان آن روز با آهنگ زنگ بى گمان بارى رقم مى خورد فردا در غدیر اى فراموشان باطل سر به پایین افکنید چون پیمبر دست حق را برد بالا در غدیر حیف اما کاروان منزل به منزل مى گذشت کاروان مى رفت و حق مى ماند تنها در غدیر ! عيد اکمال دين و سالروز اتمام نعمت و هنگامه اعلان وصايت و ولايت امير المومنين عليه السلام بر شيعيان و پيروان ولايت خجسته باد.
واقعه غدیر در گفتگو با علامه سید مرتضی عسکری
- دسته:
اخبار تاريخي
علامه مرتضی عسکری از پژوهندگان پر تلاش تاریخ اسلام و مباحث امامت و نویسنده کتابهای ارزشمند معالم المدرستین و یکصد و پنجاه صحابی دروغین و عبدالله بن سبا و عایشه و بنیانگزار دانشگاه اصول دین و ... می باشند. مصاحبه حاضر ارمغانی است که از گفتگو با ایشان در آستانه سفر حج برگرفته ایم و اینک به خوانندگان تقدیم می شود.
قریش و غدیر (بررسی تاریخی علل ناکامی غدیر) سخنران: استاد الله اکبری
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نشست علمی تخصصی گروه تاریخ اسلام با موضوع قریش و غدیر در آستانه عید غدیر خم در تاریخ 23 آبان 1390 در مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) برگزار گردید. در این نشست که مدیر، اساتید و طلاب گروه تاریخ اسلام حضور داشتند آقای الله اکبری به عنوان سخنران جلسه ضمن تاکید بر روشن بودن حدیث غدیر و معنای آن به این سوال اساسی اشاره کرد که چرا واقعه غدیر با وجود نشانه های روشن، توفیقی حاصل نکرد و خواسته پیامبر صلی الله علیه و آله با همه تدابیری که اندیشیده شد محقق نگردید؟
واحد درسی «تاریخ فلسطین» در دانشگاه برکلی کالیفرنیا لغو شد
- دسته:
اخبار تاريخي
دانشگاه برکلی در ایالت کالیفرنیای آمریکا، یک واحد درسی با عنوان «تجزیه و تحلیل استعمار شهرکنشینی در فلسطین» را درپی اعتراض صهیونیستها ملغی اعلام کرد.
حضور تنها روحانی شیعه در همایش «تاریخ، جامعه و ادبیات» لهستان
- دسته:
اخبار تاريخي
حجت الاسلام طاهر امینی گلستانی به عنوان تنها روحانی شیعه در همایش بین المللی «تاریخ، جامعه و ادبیات: دیدگاههای بینالمللی و منطقهای» لهستان حضور پیدا کرد و مقاله خود را با عنوان «نقش گفتمان میانادیانی و میانفرهنگی بر صلح جهانی، عدالت و اخلاق» عنوان ارائه داد.
برگزاری کنگره حضرت آمنه علیها السلام نشان دهنده جایگاه زن در اسلام است
- دسته:
اخبار تاريخي
حضرت آیت الله مکارم شیرازی گفتند: اگر صفات برجسته حضرت آمنه علیها السلام همچون تقوا، پرهیزکاری و نورانیت ایشان را بیان کنیم، می توانیم در برابر هجمه های فرهنگی که امروزه در فضای مجازی به صورت گسترده وجود دارد و به دنبال تخریب شخصیت زن هستند، بایستیم و الگویی درست در پیش روی افراد جامعه، به ویژه زنان ترسیم کنیم.
از قرآن یکصد و بیست کیلویی دوره قاجاریه تا تندیس منبت کاری به نام مبارک امام علی(ع) و ذوالفقار
- دسته:
اخبار تاريخي
موزه آستانه مقدسه قم از جمله قدیمی ترین موزه های کشور است که به برکت وابستگی و تعلق به بارگاه حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها از غنای فوق العاده برخوردار است و مجموعه متنوعی از آثار تاریخی هنری در آن نگهداری می شود .
تمدن غیر عقلانی تمدنی رو به زوال است
- دسته:
مصاحبه ها
استاد تاریخ و تمدن پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: یکی از بنیان های اساسی هر تمدنی، بنیان علمی و فکری است. از دیدگاه قرآنی هم، تمدن بر مبنای عقلانیت ساخته می شود.
خسروپناه: تاریخ شفاهی کلاننگر نیست
- دسته:
اخبار تاريخي
محمدحسین خسروپناه، پژوهشگر حوزه تاریخ و سیاست در ارزیابی وضعیت چاپ کتابهای حوزه تاریخ شفاهی ایران گفت: داشتن حداقل آزادیهای سیاسی اجتماعی در جامعه در نوشتن و ضبط خاطرات بسیار مهم است. زیرا در کشورهایی که آزادیهای سیاسی و اجتماعی کم و محدودیتها زیاد است، خاطراتی که منتشر میشود با پردهپوشیهای بسیار مواجه است.
حقوقدانی که نیمی از عمر خود را صرف نگارش «تاریخ اجتماعی ایران» کرد
- دسته:
معرفی کتاب
در طول چند دهه اخیر، بسیاری از مردم ایران با خواندن مجموعه 10 جلدی «تاریخ اجتماعی ایران» مرتضی راوندی با تاریخ ایران آشنا شدند؛ تهیه این مجموعه، حاصل تلاش 50 ساله رواندی بود و وجه تمایز آن با سایر تواریخ، تلاش راوندی برای توجه به وجه اجتماعی تاریخ ایران بود ـ چیزی که معمولا در تاریخنویسی حکومتمحور ایران، از آن غفلت شده بود.
انتشار کتاب «میراث مکتوب رضوی»
- دسته:
اخبار تاريخي
در بخشی از درآمد این کتاب می خوانیم: بی تردید پژوهش درباره تراث روایی و علمی شیعه در نخستین سده های تاریخ آن، در معرفی ابعاد گوناگون اندیشه این مکتب و دست یافتن به زوایای عمیق و گاه ناشناخته و یا کمتر شناخته آن سهمی بسزا دارد، این کار سترگ اگر چه همواره به گونه های مختلفی در کانون توجه بوده و آثار گرانسنگی را پدید آورده است، با این حال گستره اطلاعات حوزه های مختلف آن، کوشش های مجدانه ای می طلبد.
جلوه های مناقب و کرامات امام هادی(ع)درمنابع اهل سنت / جواد نوائیان رودسری
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
دوران امامت امام هادی(ع)، همزمان با حکومت متوکل عباسی بود؛ حاکمی که بیشتر مورخان جهان اسلام، درباره ستمگری و خونریزی وی، اتفاق نظر دارند. افزون بر این صفات، متوکل فردی ناصبی بود و نسبت به امیرالمؤمنین(ع) و فرزندان آن حضرت، بغض و کینه فراوانی داشت. «ابنجوزی»، مورخ و عالم اهلسنت، ضمن شرح دلایل فراخوانده شدن امامهادی(ع) به سامرا، مینویسد: «برخی علما بر آنند که دلیل فراخواندن علی بن محمد[(ع)] از مدینه به بغداد و سپس سامرا، بغض و کینه متوکل نسبت به علی[(ع)] و فرزندان او بودهاست.»
رویکردهای نجات بخش امام هادی(ع) در منازعه بین عقل و نقل
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری شبستان
حجت الاسلام محمد الله اکبری، رییس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان در تبیین برخی از راهبردها و برنامه های امام هادی(ع) در دوران خلافت بنی عباس گفت: نکته قابل توجهی که در زندگی امام هادی(ع) به چشم می خورد این است که آن حضرت در زمانه ای زندگی می کرد و دوران حیات ایشان دوره ای بود که اگر آن را به 30 تا 35 سال (زمان امامت حضرت) تقسیم کنیم 15 سال اول این دوره به گونه ای است که به لحاظ سیاسی حکومت عباسی عقل گرا است یعنی مأمون، پدرش هارون و پس از او معتصم و واثق خلفایی هستند که همان رسم و رسوم و فرهنگ عصر هارون را ادامه می دهند که اصطلاحا به دوره عقل گرایی مشهور است.
تبریک میلاد امام هادی(ع)
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
سخن تاریخ، ولادت دهمین اختر تابان ولایت، آیینه ی عصمت، هادی امّت و اسوه ی مجد و شرافت حضرت امام هادی(ع) را به تمامی محبان اهل بیت(ع) تبریک و تهنیت می گوید و شما را به مطالعه ی ویژه نامه ای که به این مناسبت تهیه نموده است، دعوت می کند.
برگزاری جلسه دفاعیه پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان «نقش عالمان کرمان در گسترش فرهنگ شیعی »
- دسته:
اخبار تاريخي
جلسه دفاعیه پایان نامه دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با عنوان « نقش عالمان کرمان در گسترش فرهنگ شیعی/ از سقوط صفویه تا برآمدن انقلاب اسلامی » در روز یک شنبه 28 شهریور ماه سال جاری برگزار می شود.
- مقالات دیگر...
- تاریخ حوزه های علمیه شیعه در ۶ جلد به زبان عربی منتشر شد
- نگارش «پدری به نام حسین(ع)»
- تشیع امامی و زیدی در ایران / ویلفرد مادلونگ - مترجم رسول جعفریان
- اطلاعیه برگزاری جلسه دفاع از پایان نامه مقطع ارشد
- تبریک فرا رسیدن عید سعید قربان
- بهرهبرداری پژوهشی از اسناد هویتی ایران در برنامه قرار دارد
- ششمین کنگره امام سجاد(ع) برگزار میشود
- کتاب«جنبش اخوان المسلمین» اثر عبدالله فرهی منتشر شد
- خانه بیداری اسلامی اصفهان به آتش کشیده شد
- شرق شناسی و قصه حمله تازیان
- کتاب«تشیّع در ایران، قرن دوم و سوم هجری» منتشر شد
- تحصن؛ به کوشش دکتر علی آل بویه
- چند یادداشت درباره پژوهش در حوزه تاریخ/ حسن انصاری
- کتاب مرجع شناسی تاریخ سلجوقیان
- بررسی راه های بزرگداشت عید غدیر در گفتگو با دکتر ناصر رفیعی
- تسلیت شهادت امام باقر(ع)
- زندگی بین دو انقلاب/ قرآن، شورا و طالقانی در سی و هفتمین سالروز درگذشت ابوذر زمان
- «موسوعه امام موسی صدر» در دست انتشار/ انتشار دو کتاب از مجموعه «تاریخ شفاهی»
- امام باقر(ع) در نگاه خاورشناسان/ رزاقی موسوی
- سیره عملی امام باقر(ع)/ محمد الله اکبری
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1011555 |
بازدید امروز : 1087 |
کل بازدید : 5998239 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 9 |
زمان بازدید : 1/1718 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!