خواندنی های تاریخی

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا

«بارون جولیوس دو رویتر» بنیانگذار آژانس خبری رویترز که هنوز هم به اخبار ایران علاقه ع
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
قانونمندي تاريخ از منظر عقل و دين(1)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نویسنده: حجت الاسلام جواد سليماني؛ دانشمنداني كه حركت تاريخ را داراي مدل خاصي دانسته اند، قانونمندي حركت تاريخ را مسلم گرفته و در مقابل، برخي كساني كه حركت تاريخ را اتفاقي و غير قابل پيش بيني پنداشته اند، در حقيقت بر قانونمندي حركت جامعه و تاريخ، مهر بطلان زدهاند. دسته سومي نيز قانونمندي تاريخ را در مقام اثبات و اكتشاف غير ممكن شمرده اند. در قرآن مجيد و روايات اهلبيت عليهم السلام نيز به صورت مستقيم يا غير مستقيم بر سنت مند بودن تاريخ تأكيد شده و بر همين اساس، انسان ها به عبرت آموزي از سرگذشت پيشينيان دعوت شدهاند. از اين رو اين مسئله را علماي ديني تأييد، و امري غير قابل ترديد دانسته اند.
نشست «تاریخ شفاهی حوزه علمیه»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست «تاریخ شفاهی حوزه علمیه» با ارائه حجت الاسلام عبدالمجید معادیخواه 7 آذر 97 در ساختمان انجمن های علمی حوزه برگزار می گردد.
تفاوت امام با مهندس بازرگان
- دسته:
اخبار تاريخي
یعوب توکلی: مهندس بازرگان یک شخص نیست بلکه نماد یک جریان فکری است بنابراین نوسانات فکری مهندس بازرگان نوسانات جریانی است و بررسی آغاز و سرانجام آن جریان، میتواند علل و زمینههای این کش وقوسها را هم تبیین کند.
فراماسونها با ترور آیتالله بهبهانی مملکت را به دست گرفتند
- دسته:
اخبار تاريخي
دکتر موسی حقانی، رییس مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران: با ترور عبدالله بهبهانی، بازوی فکری اعتدالیون مشروطه و با تیر زدن به ستارخان، بازوی نظامی اعتدالیون زده شد و ایران به دست لژ بیداری و هم مسلک تقیزاده افتاد.
فراخوان مقاله نشست «مسلمانان هند، حج و حرمين شريفين»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست علمی-تخصصی «مسلمانان هند، حج و حرمين شريفين» به همت پژوهشکده حج و زیارت در اسفند ماه سال جاری برگزار می شود.. هدف از برگزاری این نشست بررسی تعاملات و پيوندهاي فکري جامعه ايران و هند درباره حج و حرمين و نیز ایجاد فرصتهای مشترک و نزدیکی دو تمدن کهن ایران و هند است.
نشست «هنر چین در ایران عهد تیموری و صفوی»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست «هنر چین در ایران عهد تیموری و صفوی» با ارائه یوسن یو ( دانشگاه هایدلبرگ، آلمان) 6 آذر 97 در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می گردد.
نشست «نگاه مردم به قدرت سیاسی در ایران»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست «نگاه مردم به قدرت سیاسی در ایران» با ارائه دکتر مرتضی مردیها، دکتر حسین آبادیان و دکتر عبدالرحمن حسنی فر 6 آذر 97 در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می گردد.
همایش بینالمللی «مجموعههای نسخ خطّی یمنی و مطالعاتِ زیدی»
- دسته:
اخبار تاريخي
همایش بینالمللی «مجموعههای نسخ خطّی یمنی و مطالعاتِ زیدی» 6 و 7 دسامبر 2018 در پرینستون برگزار می گردد.
دقت علمی قرن چهارمی که از دست دادیم!
- دسته:
اخبار تاريخي
حجت الاسلام رسول جعفریان: مطهر بن طاهر مقدسی که کتاب البدء والتاریخ را در سال ۳۵۵ نوشته، نمونه ای از یک متفکر برجسته اسلامی است، متفکری که نه اهل حدیث است، نه معتزلی و نه اشعری، اما به اهمیت عقل و تفکر در شناخت بهتر و درست تر واقف است.
سيره پيامبر رحمت در مواجهه با حرمت شكنان و مرتدان
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط على غلامى دهقى پدیده حرمت شکنی و ارتداد در عصر رسول خدا (ص)وجود داشت و پيامبر رحمت در مواجهه با آن، شديدا به مقابله برخاسته و مجازات سختى براى مرتدان و استهزاكنندگان در نظر مى گرفتند. اين شيوه برخورد رسول خدا (ص)و استثناى حرمت شكنان از قاعده رحمت، براى پيروان آن حضرت قابل توجه است. قابل ذكر است كه اين بحث از موضوعات تاريخى است كه كاركردهايى سياسى و اجتماعى براى جوامع اسلامى دارد و از جمله مواردى است كه تاريخ را به حال مى آورد.
آیین پیامبر(ص) پیش از بعثت
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط حق داد شهاب الدین اف مسأله آیین پیامبر (ص) قبل از بعثت، یکی از موضوعاتی است که دانشمندان اسلامی و غیراسلامی به آن پرداخته اند.
ابعاد و جایگاه علوم انسانی در میراث فکری امام صادق(ع)
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط غلامعلی پیراسته[1] / سمیه صفایی بازار جمعه چکیده گرایش به جمع یک گرایش فطری و طبیعی است که در نهاد هر انسان وجود دارد و از آنجایی که وظیفه انسان ها تلاش برای تکامل مادی و معنودی خود است، لذا این تکامل تنها در سایه این مهم تحقق می یابد. لزوم گرایش به جمع را باید از اهمیت آن در زندگی انسان دانست که بسیاری از مشکلات انسان ها در طول تاریخ با به کارگیری مؤلفه های چنین گرایشی بر طرف میشود.
امام صادق(ع) و انديشه هاى انحرافى
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط عمادالدين مروج زنادقه واژه زنادقه جمع زنديق است. اين كلمه ريشه فارسى دارد و در اصل (زند دين) زن دين بود. مزدكيان(1) خود را زند دين مى ناميدند. طريحى در مجمع البحرين مى نويسد: زنادقه گروهى از مجوسيان بودند. سپس اين كلمه برهر ملحدى در دين استعمال گرديد.(2) در بين مردم چنين شهرت يافته كه زنديق كسى است كه به هيچ دينى پاى بند نيست و قأل به دهر است. و درحديث آمده است: زنادقه همان دهريه هستند كه مى گويند: نه خدايى وجود دارد و نه بهشت و جهنمى. دهر است كه ما را مى ميراند.(3) از گفت و گوى امام موسى بن جعفر(ع) با هارون الرشيد بر مىآيد كه زنديق به كسى گفته مى شود كه خدا و رسولش را رد كند و به جنگ با آن ها بپردازد.(4) اولين كسى كه ملحد گشته و زنديق شد ابليس بود.(5) ملحدين و دهريان مناظرات و گفت وگوهايى با پيامبر اسلام(ص) داشتند كه علامه طبرسى دركتاب الاحتجاج(6) به بخشى از آن ها اشاره كرده است: امام صادق(ع) مناظراتى طولانى و گفت وگوهاى بسيارى با ابن ابى العوجإ, ابوشاكر ديصانى, زنديق مصرى و برخى ديگر از سران زنادقه داشت و به عقايد انحرافى آن ها پاسخ مى داد. پيش از آن كه به برخى از گفت وگوهاى آن حضرت با زنادقه اشاره كنيم, نگاهى به افكار دو نفر از سران زنادقه مى افكنيم:
نقش عوامل سیاسی و مذهبی در جلوگیری از نشر تشیع در اندلس
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نویسندگان: حجت الاسلام حمید رضا مطهری، اصغر منتظر القائم و سید اصغر محمود آبادی؛ علل سیاسی مانند قیامهای منسوب به شیعیان و رقابت امویان اندلس با حکومتهای ادریسیان و فاطمیان و علل مذهبی مانند نفوذ مذهب مالکی و پیوند آن با سیاست و ارتباط تنگاتنگ فقهای مالکی با حاکمان، مهمترین موانع بر سر راه اندیشههای شیعی بودند. این مقاله با اشاره به شرایط سیاسی و مذهبی اندلس در سالهای نخستین ورود اسلام به آنجا، نقش این دو عامل را در جلوگیری از نشر تشیع در اندلس بررسی میکند.
نشست «مطالعات پسا استعماری و تاریخ محلی زنان»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست «مطالعات پسا استعماری و تاریخ محلی زنان» با ارائه دکتر سیمین فصیحی 7 آذر 97 در ساختمان آرشیو ملی ایران برگزار می گردد.
نشست نقد و بررسی «کتاب کودتاهای ایران»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست نقد و بررسی «کتاب کودتاهای ایران» با حضور دکتر سهراب یزدانی 6 آذر 97 در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می گردد.
فراخوان انتشارات انجمن ایرانی تاریخ
- دسته:
اخبار تاريخي
انجمن ایرانی تاریخ از صاحب نظران، پژوهشگران و نویسندگان فعّال در حوزه علوم تاریخی و دانش های مرتبط دعوت به عمل می آورد، تا آثار خود اعم از: تالیف، تصنیف، تصحیح، تدوین، یا ترجمه و نیز پایان نامه ها و رساله های دفاع شدۀ خود را برای نشر به انجمن ایرانی تاریخ ارسال دارند
نشست «رویکرد نخبگان محلی قفقاز به سلطه روسیه تزاری»
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست «رویکرد نخبگان محلی قفقاز به سلطه روسیه تزاری» با ارائه گودرز رشتیانی و نقد علی کالیراد، جواد مرشدلو و حسین زرینی 5 آذر 97 در دانشگاه تهران برگزار می گردد.
یک تاریخنگار چطور میتواند به اطلاعات جدیدی از دل منابع قدیمی برسد؟
- دسته:
اخبار تاريخي
پروفسور پییر بریان، استاد برجسته مطالعات هخامنشی در جهان: شخصیت داریوش حتی در منابع فارسی چندان درخشان نیست. در منابع فارسی هم دارا فردی است که شکست خورده و مسئولیت شکست بر شانههایش سنگینی میکند.
به دو قرن سکوت اعتقادی ندارم
- دسته:
اخبار تاريخي
هاشم آقاجری: من اصلاً معتقد نیستم ایران در دو قرن اول هجری سکوت کرده بوده است. در این دو قرن درگیری و جدال میان گفتمانهای مختلف شدید بوده است و به همین دلیل نمیتوان گذار از این دو قرن را «پایان دو قرن سکوت» نامید.
- مقالات دیگر...
- انتشار گزارش نشست معرفی و بررسی کتاب «سنّت شفاهی به مثابه تاریخ»
- فیلسوفان اگر تمایل به مدیریت تمدن نوین اسلامی دارند، تاریخ بخوانند
- نشست «احیای سنت نبوی در سیره حضرت امام صادق (علیه السلام)»
- دارالسياده زمينه هاي شكل گيري، جايگاه و كاركرد آن در عصر ايلخانان مغول
- فراخوان مقالات دومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس»
- آیا تمدن بدون کتاب در راه است؟
- فراخوان همایش «قومسشناسی»
- نشست «معرفی فرهنگ و تمدن اسلامی ـ ایرانی» در ژاپن
- روابط امام علی علیه السلام و معاویه از خلافت تا جنگ صفین
- نشست «تاریخ امپراطوری هخامنشی»
- نمایشگاه «طهران به روایت اسناد تصویری تاریخی»
- نشست «تاریخ شفاهی حوزه، ضرورت ها و راهکارها»
- معرفی کتاب «روابط صفویه با فرانسه»
- انتشار سومین شماره دوفصلنامه «تاریخ نامه انقلاب»
- شیعه پیشگام در سیره نگاری جایگاه جابر بن عبداله انصاری در سیره نگاری
- دومین همایش «تاریخ پزشکی در ایران و اسلام»
- نشست «باستان گرایی در عصر پهلوی»
- کارگاه «روزنامه نگاری تاریخی»
- نشست هفتم از سلسله نشستهای بازخوانی تاریخ ایران
- قبیله کِنْدِه و نقش آن در مهم ترین رویدادهای عصر جاهلی و صدر اسلام
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 996841 |
بازدید امروز : 881 |
کل بازدید : 5845994 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/7031 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!